Sunday, December 27, 2009

Jom Pi Mukah - Part 3Kita sambung lagi cerita berkenaan Mukah. Bagi anda yang ada bercita-cita nak menjelajah ke Seluruh Sarawak mungkin Post ini berguna buat anda.

Gambar di atas merupakan Pasar menjual ikan di Mukah. Selain menjual ikan pasar ini juga menjual pelbagai keperluan harian seperti sayur-sayuran, ayam, pakaian, alatan dapur, buah-buahan dan sebagainya.

Disebabkan Mukah merupakan destinasi yang terkenal dengan sumber perikanan jadi bila pergi pasar je perkara utama yang ramai orang akan cari adalah ikan.

Ikan dekat sini kebanyakannya masih segar. Kebanyakan ikan dibawa terus dari bot nelayan untuk dijual di pasar ini. Selain ikan, pasar Mukah ini juga terkenal dengan Udang Galah.

Bagi sesiapa yang suka makan udang gagal pasar Mukah merupakan destinasi yang paling sesuai untuk anda mencari udang galah yang masih segar. Lebih menarik lagi kebanyakan udang galah disini boleh dibeli dalam keadaan yang masih hidup.

Saya biasa beli udang galah di pasar ini dan 'ternak' beberapa ekor hampir sehari dalam besen di rumah saya. Tujuannya nak bagi anak saya tengok, sebab dia suka nak tengok udang hidup. Setiap kali pergi pasr Mukah anak saya yang baru pandai bercakap akan sebut "Yah, udang Dup" sambil menunjukkan jari telunjukkannya ke arah udang.


Gambar di atas merupakan pemandangan yang dapat di lihat dari Pasar Mukah. Di jeti inilah kebanyakan ikan dinaikkan untuk dijual di pasar Mukah.

Setakat ini sahajalah perkonsian dari saya untuk hari ini tentang Mukah. Ikutilah cerita menarik tentang mukah dalam Post yang akan datang. Antara perkara menarik yang akan dikongsikan tentang Mukah adalah siet, tangkap udang dengan tangan, Umai, Sagu, Tebaloi, dan lain-lain. Tunggu..
Read more...

Berbudi kepada Tanah..Salam satu Malaysia kepada anda semua. Selamat menyambut Hari Krismas bagi masyarakat Malaysia yang beragama Kristian.

Post saya pada kali ini adalah berbudi kepada tanah. Bagi sesiapa yang berminat untuk berkebun atau bercucuk tanam anda sebenarnya boleh lakukan di mana-mana sahaja.

Gambar di atas merupakan buah Peria yang dah boleh di petik untuk dimasak. Agak-agaknya kan dekat manalah lokasi pokok peria tersebut ditanam?

Untuk pengetahuan anda semua pokok peria ini ditanam oleh pengasuh anak saya di dapur rumah saya. Saya tinggal di rumah flat kerajaan di tingkat 3.


Inilah dia tempat di mana pokok peria tersebut tumbuh. Ia tumbuh dari besen berisi tanah yang turut berkongsi tempat dengan pokok pandan.

Tahniah Kak Ani atas usaha Kak Ani. Setakat ini kami dah 2 kali merasa makan sayur peria yang ditanam sendiri. Dapat juga jimat RM3-4 hehehe. Jadi kalau walau di manapun anda berada kalau ada cita-cita nak bercucuk tanam teruskan usaha anda. Setiap usaha pasti ada kejayaan.

Tapi jangan tanam pokok Durian, rambutan atau seumpama dengannya di dapur rumah seperti lokasi dalam gambar di atas ye.. Hehehe

Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Arkib Blog Sembang Hari2..