Saturday, March 12, 2011

Menjejaki jetty 2002

Pada tahun ini saya terlibat dengan beberapa aktiviti kem pelajar.. Sebenanrnya dah lama tidak terlibat dengan aktiviti seumpama ini.. Akhir sekali terlibat pada tahun 2008 semasa membawa pelajar-pelajar kelab kayak berkhemah dalam program Xplorasi Kayak PMU dari Kem Belia Mukah ke kampung Penat..

Tetapi pada tahun 2011 ini sahaja dah ada 2 kem yang telah berjaya laksanakan.. Ada 1 kem yang saya dijemput secara tidak langsung dan saya terpaksa menolaknya atas sebab-sebab tertentu.. Dan akan ada satu kem yang saya terlibat secara langsung pada bulan April nanti..

kebetulan pada pagi ini sedang saya berkemas-kemas terpandang sebuah buku yang menyimpan banyak nostalgia untuk menghasilkannya..

Buku ini dihasilkan oleh beberapa orang pelajar dan pensyarah KUiTTHO
Nama saya turut berada dalam senarai ;)

Sekiranya anda ingin mengetahui tentang kehidupan masyarakat orang asli di Malaysia, saya syorkan anda mendapatkan buku tersebut.. Harganya tak sampai RM20..

Bagaimana buku ini dihasilkan??

Buku ini dihasilkan bermula dengan "pengembaraan" kami menyusuri banjaran titiwangsa selama 11 hari bermula dari Cameron Highland sehingga ke Kuala Lipis Pahang.. (tempat Datuk Siti Nurhaliza)..
program tersebut dikenali sebagai Program menjelajah Titiwangsa atau singkatannya Jetty 2002

Untuk menyertai program ini setiap peserta akan di "interview" terlebih dahulu oleh para pegawai dari KUiTTHO.. Peserta yang berjaya untuk mengikuti program ini akan ditampal di papan kenyataan.. Syukur alhamdulillah saya berjaya.. Dan nama saya termasuk dalam kumpulan Sosio Ekonomi..

Selain daripada sosio ekonomi, terdapat beberapa skop kajian lain lagi yang dijalankan sepanjang program ini seperti:

  1. Bentuk Muka Bumi
  2. Merentas Budaya
  3. Tradisi dan Peradaban
  4. Amalan Dan Kepercayaan
  5. Pendidikan
  6. Teknologi dan Impaknya
Buku Program ini masih saya simpan sehingga sekarang.. ;)

Jauh juga perjalanan kami.. Sepanjang perjalanan kami selama 11 hari, kami singgah di beberapa perkampungan orang asli seperti kampung Tiat, Kuala Misung, Jeram Perahu, Kg Harung, Kuala Medang, Sg Ular dan sebagainya.. sehinggalah tiba di Kuala Lipis, Pahang..

Peta perjalanan Jetty 2002

Sebelum program ini dijalankan, kami terlebih dahulu diberi taklimat dan latihan tentang bagaimana untuk mengumpul data melalui sesi temuramah.. Maklumlah kami akan berhadapan dengan masyarakat orang asli.. yang berkemungkinan ada "miss Comminication" dalam aktiviti mengumpul data..

Jadi ada satu hari tu semasa berada di Cameron Highland, kami dikehendaki menemuramah mana-mana orang yang kami jumpai tentang Cameron Hghland.. Dengan syarat orang yang kami temuramah tersebut bukan orang melayu.. ;) 

Selepas majlis Pelancaran Jetty 2002 di Cameron Highland..
Saya duduk di baris hadapan no. 2 dari kanan..

Sempat singgah di Strawbaerry farm.. Selepas menikmati ais krim strawberry..

Perjalanan sebenar kami untuk mengumpul data bermula sebaik sahaja selepas perasmian pembukaan tamat.. Dengan diiringi oleh 6 orang komander yang siap dengan M16, kami pun bertolak ke kampung Tiat..

Di kampung tiat, penyelidikan kami bermula.. kami menjalankan penyelidikan mengikut pecahan bidang masing-masing.. Namun begitu semasa penyelidikan dijalankan, sekiranya kami terjumpa sesuatu perkara yang menarik perhatian kami dikehendaki merekodkan penemuan kami.. untuk diberikan kepada kumpulan pengaji yang berkenaan..

Mingikuti acara sewang di kampung Tiat..
Sekadar untuk bersuka-suka.. bukan mengikuti keercayaan mereka..
Saya berbaju biru dan memakai jam tangan.. (masa ni badan fit)


Bergambar bersama kanak-kanak orang asli di Sek. Keb. Lanai, Kg Kuala Boh

Sempat bermain gendang sewang di kampung kuala Boh ;)


Di Kuala Misung

Sepanjang perjalanan kami, kami sempat merasa beberapa jenis makan yang tidak pernah kami makan sebelum ini seperti landak, kancil dan rusa.. Biasanya kami makan ayam atau ikan yang ditangkap oleh abang-abang komander.. ;)..

Landak yang di panggang oleh abang komander.. ;)

Kancil/Pelanduk yang sedang disiang oleh abang komender..

Menaiki bot dari jeram Perahu ke Kuala Medang..
Saya tukang ambil gambar ;)

Semasa di Kuala Lipis semua orang dikehendaki membuat pemeriksaan kesihatan.. Darah kami diambil untuk memastikan kami bebas daripada penyakit demam malaria disebabkan kami minum air sungai ;) 

Bagi saya program seumpama ini memang menyeronokkan.. Selain menimba pengalaman, kami juga berpeluang untuk menimba banyak perkara baru dalam kehidupan kami.. Sekiranya ada peluang untuk mengikuti program seumpama ini di lain masa, insya Allah sekiranya ada kelapangan masa saya akan turut serta..

Bergambar semasa majlis penutupan jetty 2002 di Kuala Lipis,  Pahang
Saya berada dihadapan.. No. 1 dari kiri..

Walaupun program ini telah lama berlalu (hampir 10 tahun), namun begitu nostalgianya masih segar dalam ingatan.. lebih-lebih lagi apabila terpandang buku "Kenali kami masyarakat orang asli di Malaysia".. Kebanyakan peserta program ini sudah berkerjaya dan telah pun mendirikan rumah tangga..

Setakat ini hampir separuh peserta program ini telah berjaya saya jejaki.. Dan separuh lagi, tak dapat dikesan.. Justeru itu, sekiranya anda ada pernah mendengar cerita daripada adik beradik anda, sahabat anda, saudara mara anda atau kenalan anda tentang program jetty 2002, sila maklumkan kepada saya..

Saya sedang menjejak kasih rakan-rakan jetty 2002.. banyak cerita-cerita atau kisah-kisah yang dapat dikongsikan sepanjang mengikuti program ini..


Admin blog

Anda Juga Mungkin Meminati:

Read more...

Rumah baru untuk anakku...

Petang semalam saya ada menghadiri satu mesyuarat tentang aktiviti perkhemahan pelajar semester 1 polibriged yang dirancang untuk diadakan pada 1-4 April 2011 di Padang Politeknik Mukah Sarawak..

Kebetulan sebelum meeting tersebut diadakan saya solat Jumaat di masjid Mukah, manakala isteri saya dan Pn. Aida pergi membeli barang di sekitar Mukah.. Masa sedang berjalan-jalan isteri saya terpandang khemah yang agak murah dijual di One Stop, Mukah..

Disebabkan kami sebenarnya dah lama survey harga khemah untuk membelinya.. Kebetulan pula terjumpa khemah yang berharga RM85.00, jadi isteri saya tanpa berfikir panjang menyuruh jurujual membuka khemah tersebut.. Memandangkan harganya berpatutan dengan saiz dan material yang digunakan, maka isteri saya pun membeli sebuah khemah.. Walaupun beliau sendiri tidak pernah bermalam di dalam khemah.. ;)

Haikal "perposing" di Khemah baru beliau..

Berkhemah di dalam rumah..

Beg Khemah.. Mudah di bawa ke mana-mana..

Reaksi Haikal bila saya dan isteri memasang khemah..

Dengan penuh gembira beliau mengucapkan terima kasih kepada saya dan isteri.. "Terima kasih Ibu dan terima kasih ayah, sebab belikan Ekal khemah.. Ekal sayang Ibu, Ekal sayang Ayah"..

Sebenarnya khemah tersebut kami beli sapaya kedua-dua anak kami dapat bermain bersama-sama.. Sebelum ini isteri saya ada "mendirikan" sebuah rumah untuk mereka berdua..Tetapi saiznya terlalu kecil dan dibuat dengan susunan kepingan-kepingan huruf.. Sajer je suka-suka.. Teringat masa zaman kecil-kecil dahulu... Saya dan isteri orang kampung.. Walaupun kami tak pernah bersua muka atau kenal mengenali antara satu sama lain.. ;)

Tapi yang pasti, kami berdua pernah merasai pengalaman bermain pondok-pondok di kampung.. Disebabkan anak-anak kami hidup di kawasan bandar, mereka tidak akan dapat merasai pengalaman tersebut.. Jadi kami cuba mencari alternatif lain untuk mereka..

Rumah ini roboh disebabkan...

rumah asal sebelum di sepak bola..

Binaan rumah ini tidak kukuh..

Adam dan Haikal.. Main sama-sama yer..

Disebabkan isteri saya tidak pernah tidur di dalam khemah.. Jadi malam tadi kami anak beranak tidur dalam khemah yang dipasang di dalam rumah..Kebetulan pula khemah yang dibeli muat untuk kami sekeluarga (Queen Size)..

Dengan adanya khemah ini, selepas ini mungkin lebih panjang lagi episod cuti-cuti Malaysia kami sekeluarga.. ;).. Doakan kami sekeluarga murah rezeki dan juga mempunyai kesihatan yang baik..

Admin blog

Anda Juga Mungkin Meminati:

Read more...

Kem Alapong (Siri 6) - Refleksi dan perjalanan pulang ke PMU

Entri pada kali ini merupakan tulisan saya yang terakhir tentang program yang diadakan di kem Alapong, Lundu, Sarawak.. Sekiranya anda tidak berminat dengan siri kem Alapong yang saya tulis sebanyak 6 siri ini saya memohon maaf dari hujung rambut ke hujung kaki ;)..

Nak buat macamana disebabkan blog ini wujud untuk saya berkongsi pelbagai perkara yang berlaku di sekeliling saya ;).. Insya Allah akan ada entri yang menarik minat anda bakal menyusul tidak lama lagi..

Ok berbalik kepada tajuk entri saya pada kali ini.. Seperti yang telah saya kongsikan pada entri sebelum ini, iaitu setiap peserta melakukan aktiviti berjalan malam meredahi kawasan gelap di luar kawasan kem secara berseorangan dengan hanya bergantung kepada sebatang lilin..

Terdapat beberapa cek point untuk memantau pergerakan para peserta.. Saya jaga cek point ke dua terakhir.. Dalam keadaan gelap gelita, kami melihat seorang demi seorang peserta datang ke cekpoint kami dengan sebatang lilin..

Ada juga peserta yang terpadam lilin di tengah jalan.. ;)

Perkara positif yang saya suka dengan para peserta kem pada kali ini adalah, tiada seorang pun yang kelihatan betul-betul takut semasa melakukan aktiviti ini.. baik lelaki mahupun perempuan.. ;)
Walaupun ada kalanya terdapat para penjaga cek pont yang cuba menyakat mereka.. Tetapi mereka "Stay cool"..

Aktiviti berjalan malam ini dilaksanakan pada jam 11.00 malam dan berakhir pada jam 1.15 pagi..

Pada hari terakhir kami berada di kem ini,kami mengadakan sesi refleksi dan penutup.. iaitu sebelum berangkat pulang pada jam 10.00 pagi..
(kami terpaksa pulang awal disebabkan perjalanan yang jauh untuk kami pulang ke Mukah)

Sesi Refleksi tersebut sekali lagi dikendalikan oleh Tuan Hj. Reduan.. Melalui kepakaran beliau mengendalikan sesi reflaksi tersebut telah menyebabkan beberapa orang peserta menitiskan air mata.. terutamanya peserta perempuan...

Sebelum berangkat pulang, sempatlah kami mengambil gambar kenang-kenangan di kem ini ;)


Semua peserta dan pensyarah kelihatan ceria..

Kami bertolak dari kem Alapong pada pukul 10.00 pagi.. Kemudian kami singgah di pasar Srikein.. Sampai di Sarikein pada jam 12.00 tengahari.. Disebabkan kesuntukan masa, kami diberikan masa cuma 30 minit sahaja untuk "bershopping".. Sebenarnya kalau diikutkan masa tersebut sememangnya tidak mencukupi.. :(

Masa 30 minit yang diberikan hanya cukup untuk kami berjalan melalui gerai-gerai yang terdapat di Sarikein sahaja ;).. Dari hujung ke hujung..

Kalau nak tahu apa yang terdapat di Sarikein, anda boleh klik pada pautan di bawah:-
Jalan-jalan Di Sarikin..

Disebabkan hanya 30 minit masa yang diperuntukkan, semua orang tak sempat nak bershopping.. Cuma beli mana yang dah terniat di hati.. Sempat jugalah saya membelikan tikar seperti yang dikehendaki oleh isteri saya ;)


Tikar yang diperbuat daripada buluh dan sulaman benang..

Tapi tak sempat pula untuk beli ini....


Jubah Bersulam dari Indonesia..

Kebanyakan para peserta membeli cermin mata hitam.. ;) dan rata-ratanya membeli kerepek..

Kami bertolak dari Sarikein pada jam 1.00 petang.. kemudian singgah di kedai makan di Kuching.. Dan seterusnya singgah di Lachau untuk bersolat dan segarkan badan mana yang patut..Pekan Lachau..

Itu sahaja gambar terakhir yang sempat saya ambil sepanjang perjalanan kami dari Alapong ke Mukah.. Kami tiba di Mukah pada jam 2.00 pagi.. 

Memang penat melalui perjalanan yang lama iaitu selama 17 jam.. Tetapi rasa puas hati disebabkan apa yang kami rancangkan telah berjaya dilaksanakan..

Semoga kami akan berpeluang untuk mengadakan program seumpama ini pada masa akan datang.. Insya Allah..

Admin blog

Anda Juga Mungkin Meminati:

Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Arkib Blog Sembang Hari2..