Monday, March 28, 2011

Tahniah Buat Semua graduan... ;)

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera..

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan tahniah buat semua graduan-graduan Universiti dan Politeknik yang telah menamatkan pengajian dan telahpun menerima Sijil, Diploma, Ijazah Sarjana Muda, Ijazah sarjana dan juga PHD sebagai peringkat tertinggi dalam sistem pengajian.. ;)

Syukur alhamdulillah sebab dah melalui peringkat demi peringkat dalam pengajian.. Cuma setakat ini peringkat PHD belum merasa lagi.. Pada Jumaat minggu lepas ada satu taklimat daripada pihak UTEM untuk menawarkan kursus PHD secara sambilan bagi sesiapa yang berminat..

Setakat ini saya belum bersedia lagi.. Disebabkan komitmen keluarga.. Jadi tangguhkan dulu.. sehingga sampai satu masa yang difikirkan sesuai pada suatu hari nanti.. Insya Allah..

Untuk makluman bekas graduan PMU.. PMU akan mengadakan konvokesyen kali yang ke 4 pada 21 Julai 2011 ini di Dewan Serbaguna PMU.. Graduan kali ini agak ramai iaitu hampir 1300 orang..

Pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan tahniah buat anda semua kerana telah berhempas-pulas selama beberapa tahun berusaha bersungguh-sungguh untuk menamatkan pengajian dengan jayanya..

Akhirnya berakhir juga anda membuktikan kepada kedua ibu bapa anda yang pelaburan mereka selama ini kepada anda benar-benar terbalas kembali.

Semoga selepas ini anda berjaya menempuhi fasa seterusnya iaitu menyambung pengajian bagi yang berminat untuk menyambung pengajian.. Dan bekerja bagi yang tidak berminat untuk menyambung pengajian..

Walau apapun keputusan anda selepas tamat pengajian, samada cemerlang atau kurang cemerlang…anda telah mencuba sehabis baik selama ini. Kehidupan sebenar anda bermula dan SELAMAT DATANG ke alam pekerjaan – punca rezeki anda.

Untuk menceburkan diri dalam bidang pekerjaan pada zaman sekarang ini begitu besar saingannya.. Terdapat ratusan ribu lulusan pelajar IPTA dan IPTS berlumba-lumba untuk mencari peluang pekerjaan.. Pesanan saya jangan sekali-kali anda leka dan suka bertangguh untuk memulakan usaha mencari kerja..

Pada Zaman sekarang ini siapa cepat dan pantas merebut peluang orang tu akan terlebih dahulu dapat.. Manakala siapa yang lambat dan suka bertangguh, maka akan terlepaslah peluang keemasan yang mungkin boleh manjadi milik anda..

Walaubagaimanapun sebelum memulakan dunia pekerjaan anda, anda bakal bergelumang dengan satu skil yang akan mempromosikan diri anda sendiri kepada bakal majikan anda.. Anda perlu memantapkan skill ini supaya kreabiliti anda lebih menonjol berbanding calon-calon lain yang sama-sama berusaha mencari perkejaan..

Apakah skil yang saya maksudkan ini?

Skil yang maksudkan ini adalah “Skil penulis resume”. Skil inilah yang mampu membawa diri anda ke alam pekerjaan yang hebat. Tanpa skil penulisan resume yang baik anda mungkin tidak mampu meyakinkan bakal majikan anda. Keyakinan mereka adalah target utama anda. Yakinkan dan kunci hati mereka dengan skil penulisan resume yang baik.

Bertahun lamanya anda bertungkus-lumus memperbaiki keputusan anda semasa belajar. Anda pernah nyaris-nyaris gagal dalam satu subjek, anda pernah nyaris-nyaris mengulang paper subjek yang susah sangat tu…tetapi anda berjaya habiskan juga pengajian anda.

Ada juga daripada anda yang cemerlang dari awal masuk institusi sehinggalah tamat pengajian. Anda cemerlang atau tidak, jika anda memerlukan pekerjaan, skil inilah yang perlu anda tumpukan kerana bukan semua daripada anda yang cemerlang mampu memberi keyakinan yang tinggi kepada bakal majikan.

Dan anda tidak perlu terkejut jika ada graduan yang kurang cemerlang keputusannya mampu meraih kerja yang hebat hasil daripada penulisan resumenya dan skil menjawab soalan temuduganya yang benar-benar mantap.

Inilah yang anda perlu tekankan jika anda ingin meraih pekerjaan yang hebat dan gaji yang lumayan. Keikhlasan anda menulis resume dengan skil yang diasah anda mampu lakukan sesuatu yang terbaik untuk masa depan anda. InsyaAllah.

Sekiranya anda berminat untuk menguasai skill ini, saya syorkan anda mengunjungi laman web berikut:

Panduan menulis Resume Kerja (Klik Di Sini)

Seorang sahabat saya akan membantu anda untuk menulis resume kerja yang baik.. selamat maju Jaya.. Semoga anda berjaya memperolehi pekerjaan yang anda impikan..


Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Keputusan Pemenang Contest Blog Sembang hari2 minggu ke 5

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera..

Diharap anda berada dalam keadaan sihat sejahtera pada pagi Isnin ini untuk bekerja setelah bercuti pada hujung minggu.. Ceria-ceriakan diri selalu dan sentiasa berfikiran positif walaupun anda terpaksa menempuhi kesibukan lalu lintas untuk sampai ke tempat kerja.. ;)

Sebelum saya mengumumkan pemenang "contest" blog sembang hari2 saya ingin bertanyakan kepada anda.. Adakah anda pernah melihat Banner ini di mana-mana blog rakan-rakan anda..


 Kalau anda pernah melihat banner ini, jangan lupa untuk klik.. Sekiranya anda klik banner ini anda akan mendapat hadiah koleksi ebook sebagai panduan untuk anda lebih berjaya dalam kehidupan anda pada masa akan datang.. Insya Allah..

 Selain itu, anda juga berpeluang memenangi hadiah mingguan sebagai pengunjung aktif blog ini.. Biasanya anda melawat blog, membaca dan meninggalkan komen tanpa berpeluang mendapat sebarang hadiah.. Tetapi di blog ini, anda berpeluang untuk mendapat hadiah mingguan yang disedikan khas untuk pengunjung mingguan paling aktif..

 Jadi tanpa melengahkan masa, saya dengan ini menyenaraikan rakan-rakan blogger yang sudi meninggalkan komen di blog sembang hari2 di sepanjang contest pada minggu ke 5.. 
Contest minggu ke 5 dinilai bermula pada 21 Mac 2011 pada jam 1.00 pagi dan berakhir pada 27 Mac 2011 pada jam 11.59 malam..

Berdasarkans senarai di atas, dengan sukacitanya diumumkan...."contest" blog sembang hari2 pada minggu ke 5 dimenangi oleh.. saudari Tiefazatie..

Tahniah diucapkan sekali lagi buat saudari Tiefazati.. Dan terima kasih saya ucapkan buat rakan-rakan yang sudi mengunjungi blog saya..

Contest blog sembang Hari2 akan diteruskan lagi untuk minggu ke 6 sehingga minggu ke 10.. (dan mungkin akan disambung lagi selepas minggu ke 10)..

Sekiranya anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang "contest" ini, sila klik pada banner di bawah..


Semoga anda juga turut berpeluang untuk menjadi pemenang "contest" blog sembang hari2 pada minggu yang berikutnya.. Sekian dahulu daripada saya pada kali ini.. Jumpa lagi dilain waktu.. Insya Allah..;)


Admin blog

Anda Juga Mungkin Meminati:

Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Arkib Blog Sembang Hari2..