Monday, March 14, 2011

Keputusan Pemenang Hadiah "Contest" pada minggu ke 3

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera..

Terlebih dahulu saya mengucapkan selamat bercuti buat semua pelajar sekolah, guru-guru sekolah dan ibu-bapa yang mengambil peluang untuk bercuti sempena minggu cuti persekolahan ini.. Saya bekerja seperti biasa pada hari ini ;)..  memandangkan anak-anak masih kecil dan belum ada yang bersekolah..

Pada kesempatan ini saya ingin mengumumkan pemenang bagi keputusan "contest" penulis komen terbanyak bagi minggu ke 3 yang berlangsung pada 7 sehingga 13 Mac 2011.. Pemenang penulis komen terbanyak blog sembang hari2 pada minggu ke 3 dimenangi oleh.... jeng.. jeng... jeng.....

blog   http://tiefazatie.blogspot.com/        Id Follower : Tiefazatie

Beliau telah menulis sebanyak 13 komen sepanjang "contest" pada minggu ke 3 berlangsung. Tahniah buat Tiefazatie kerana memenangi hadiah yang disediakan secara 2 minggu berturut-turut.. Dapatlah juga duit poket untuk "ngeteh" atau berjalan-jalan ;)..

"Contest" ini disambung untuk minggu keempat.. Sekiranya anda berminat untuk menyertai "contest" ini dan ingin mengetahui dengan lebih lanjut tentang peraturan dan hadiah yang ditawarkan, anda boleh klik pada "banner" di bawah...


Tujuan utama "contest" ini diadakan adalah untuk menarik rakyat Malaysia pada hari ini supaya menanamkan minat suka membaca.. Sebenarnya terlalu banyak ilmu yang dapat kita timba sekiranya kita suka membaca.. Ilmu tersebut tidak akan datang sendiri kepada kita sekiranya kita tidak berusaha untuk mencarinya..

Pada hari ini untuk mencari ilmu tidak sesukar semasa zaman emak, ayah, atuk dan nenek kita pada suatu ketika dahulu.. Terdapat banyak alternatif untuk mendapatkan ilmu pada hari ini samada secara percuma ataupun berbayar..

Untuk mendapatkan ilmu secara percuma anda boleh layari internet dengan mengunjungi mana-mana laman web atau blog.. Disamping itu anda juga boleh menonton televisyen atau mengunjungi mana-mana perpustakaan yang terdapat berhampiran dengan anda.. Sebenarnya nak cari ilmu tersangat mudah pada hari ini..

Cuma persoalannya samada anda dapat meluangkan sedikit masa anda ataupun tidak untuk Membaca bahan-bahan ilmiah??

Terdapat banyak contoh orang-orang yang berjaya disebabkan mempunyai tabiat suka membaca.. Salah seorang daripadanya adalah Mantan Perdana Menteri Kita iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Dalam banyak-banyak perdana menteri yang saya kenal dalam dunia ini, saya begitu menghormati beliau.. Ini kerana beliau merupakan seorang perdana menteri yang berfikiran luas, berpandangan jauh dan kaya dengan ilmu.. Disebabkan itu beliau bukan sahaja terkenal atau dihormati di Malaysia.. Malahan penduduk luar negara juga turut menghormati pendapat dan pandangan beliau..

Kunci utama kepada kejayaan beliau adalah melalui minat beliau yang suka membaca dan menulis.. Walaupun beliau telah berpencen daripada menjadi Perdana Menteri Malaysia, namun idea atau pandangan beliau masih diperlukan oleh sesetengah pihak dalam membantu membangunkan negara kita Malaysia..Beliau banyak menyalurkan pandangan tentang isu politik dan pembangunan Malaysia melalui blog beliau di URL berikut http://chedet.co.cc/chedetblog/

Baru-baru ini beliau turut menulis sebuah buku berjudul "A Doktor In The House (The Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad)" . Buku setebal 800 muka surat yang diterbitkan oleh MPH Publishing ini dijangka laris jualannya disebabkan ianya begitu hangat diiklankan di televisyen, akhbar dan juga internet..

Buku "A Doktor In The House"

Saya berminat untuk membaca buku ini sekiranya mempunyai kesempatan masa.. Ini kerana penulis buku ini iaitu Tun Dr. Mahathir merupakan seorang yang suka membaca.. Dan saya menjangkakan pasti ada sesuatu perkara menarik yang cuba disampaikan oleh beliau kepada para pembaca buku tersebut..

Perkara positif yang ingin saya sampaikan di sini adalah supaya kita meluangkan sebahagian masa dalam kehidupan harian kita dengan membaca.. Terdapat banyak kelebihan orang-orang yang suka membaca.. Disebabkan itu wahyu pertama yang turun kepada junjungan besar nabi Muhammad S.A.W juga adalah perkataan Iqra' yang bermaksud "Bacalah"..

Sekian dahulu perkongsian saya pada kali ini.. Diharapkan anda mendapat sedikit manfaat daripadanya..

Sebelum saya mengundur diri, terdapat sebuah kata hikmah yang dapat saya kongsikan pada kali ini sebagai pembakar semangat untuk diri anda ..
"Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu.
Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan"
- Abdulah Mansur M.H


Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Kajian tantang Tahap Kepuasan Kerja
Karnival Mesra Belia 1 Sarawak
Menjejaki Jetty 2002
Rumah Baru Untuk Anak-anakku
Kem Motivasi Di Kem Alapong (Siri 5)
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Arkib Blog Sembang Hari2..