Sunday, March 13, 2011

Kajian Tentang Tahap Kepuasan Kerja

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Di harap anda semua berada di dalam keadaan sihat sejahtera terutamanya di musim cuti sekolah ini.. Pastinya ramai yang sedang menggunakan kesempatan ini untuk meluangkan masa bercuti atau bersantai bersama keluarga.. ;)

Sebagai seorang manusia, bekerja merupakan satu tuntutan dalam kehidupan kita.. Tanpa bekerja bagaimana untuk kita melengkapkan diri kita dengan 5 peringkat keperluan dalam Teori keperluan Maslow iaitu :-
 1. Keperluan Fisiologi,
 2. Keperluan Keselamatan,
 3. Keperluan Sosial,
 4. Keperluan Esteem
 5. Keperluan Aktualisasi Diri
Dalam kita sibuk mengejar/memenuhi semua keperluan tersebut, kita juga perlu memperuntukkan sebahagian masa kita untuk bersama keluarga dan masyarakat.. Ingat.. anak-anak merupakan aset yang paling berharga buat diri kita.. Dan kita perlu meluangkan sedikit masa buat mereka.. Jangan biarkan masa bersama mereka hanya dimonopoli sepenuhnya oleh pengasuh, bibik, orang gaji, datuk, nenek dan lain-lain..

Di mana peranan kita sebagai ibu bapa mereka?

Bagi memenuhi tuntutan tersebut, ada kalanya kita perlu mengorbankan kepentingan dalam kerjaya kita.. Dan syukur Alhamdulillah.. dengan izin Allah S.W.T akhirnya tercapai juga harapan saya iaitu kembali menjadi pensyarah biasa untuk meluangkan lebih banyak masa saya bersama anak-anak.. ;)
Setinggi penghargaan terima kasih saya ucapkan kepada Pengarah PMU, Ketua Pengarah JPP, dan sesiapa juga yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam mempertimbangkan permohonan saya ini.. Terima kasih yang tidak terhingga kerana memahami diri saya.. ;)
Surat pertukaran jawatan yang saya terima dari Ketua Pengarah JPP ;)

Berbalik kepada tajuk entri saya pada kali ini iaitu "Kajian Tentang Tahap Kepuasan Kerja"..

Tahap Kepuasan Kerja terlalu subjektif sifatnya.. Hampir setiap manusia mempunyai perasaan tidak berpuas hati terhadap sesuatu perkara yang berkaitan dengan pekerjaan mereka, namun begitu ianya berbeza-beza bersandarkan kepada setiap individu..

Dan maklumat tentang kepuasan kerja ini saya kira perlu diketahui oleh semua orang samada anda seorang:
 1. Pelajar IPT yang bakal berada di alam pekerjaan
 2. Pelajar IPT yang sedang membuat kajian tentang tahap kepuasan kerja
 3. Pekerja di sektor kerajaan atau swasta
 4. Pihak yang ingin mendapatkan maklumat tahap kepuasan kerja sesuatu organisasi
 5. Pekerja yang menjadi "hamba" kepada pekerjaan mereka
 6. Pekerja yang merasakan diri mereka ditindas oleh pihak majikan
 7. dan sebagainya..
Syukur Alhamdulillah saya pernah membuat kajian tentang tahap kepuasan kerja semasa belajar dahulu bagi memenuhi salah satu syarat yang ditetapkan untuk menamatkan pengajian.. Walaupun kajian saya mungkin tidak sehebat mana, tetapi mungkin terdapat sedikit ilmu yang dapat saya kongsikan kepada anda..

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan laporan kajian saya, anda boleh muat turun secara percuma dengan klik pada gambar atau pada perkataan di bawah:- Kebanyakan pengkaji yang membuat kajian tentang tahap kepuasan kerja biasannya mereka membangunkan soal selidik berdasarkan alat pengukuran "Job Descriptive Index".. Dalam "Job Descriptive Index" (JDI) terdapat enam indikator (petunjuk) untuk mengukur tahap kepuasan kerja seseorang iaitu:-
 1. Suasana Pekerjaan sekarang
 2. Ganjaran yang diterima
 3. Peluang kenaikan pangkat
 4. Penyeliaan Dalam Pekerjaan
 5. Hubungan dengan rakan sekerja
 6. Hasil pekerjaan keseluruhan..
Jadi sebelum ini ada terlintas di hati saya untuk membuat kajian tentang tahap kepuasan kerja Pensyarah PMU.. Tapi bila mempertimbangkan beberapa perkara telah menyebabkan saya kurang bersemangat untuk meneruskan kajian tersebut..

Kajian tahap kepuasan kerja ini boleh mewujudkan isu yang agak sensitif terhadap pihak-pihak tertentu.. Terutamanya semasa membentangkan kajian dilakukan.. dan terdapat persoalan demi persoalan yang ditimbulkan oleh penonton semasa sesi pembentangan diadakan..

Sebagai seorang yang bertanggungjawab terhadap kajian yang dijalankan, sudah tentu pembentang akan mempertahankan semua dapatan-dapatan kajian mereka samada ianya bersifat positif atau negatif.. Dan sekiranya ianya bersifat negatif terhadap orang yang berkepentingan dalam sesebuah organisasi, berkemungkinan besar ia boleh mewujudkan sebuah konflik..

Justeru itu dengan berpegang kepada pesanan orang tua-tua "sekiranya tidak mahu di pukul ombak, jangan mendirikan rumah di tepi pantai", maka buat masa ini saya terpaksa membatalkan hasrat untuk melaksanakan kajian tersebut.. ;)

Berdasarkan hipotisis yang dapat saya buat terhadap 6 indikator yang terkandung dalam JDI.. Sebenarnya agak susah untuk sebuah organisasi memuaskan hati setiap pekerja mereka.. Masing-masing ada pandangan yang berbeza terhadap sesuatu perkara..

Saya ambil satu contoh iaitu indikator yang kedua yang ada kena mengena dengan gaji dan ganjaran.. Berapakah gaji yang boleh memuaskan hati seorang pekerja? RM2000? RM3000? RM5000? RM10000?

Sebenarnya persoalan tentang gaji terlalu subjektif.. Sebabnya manusia tidak pernah puas dengan apa yang ada..
Bila dapat gaji besar.. rumah teres bertukar menjadi banglow, kereta kancil jadi kereta BMW, pakaian pasar malam jadi pakaian berjenama, melancong dalam negeri ke melancong luar negeri, dan sebagainya..

Jadi untuk organisasi yang dirasakan tidak terlalu kritikal terhadap tahap kepuasan kerja seperti tempat saya bekerja, memadai untuk kita menyalurkan permasalahan atau cadangan melalui mesyuarat pengurusan atau Majlis bersama jabatan..

Tetapi bagi organisasi yang dirasakan mempunyai tahap kepuasan kerja yang rendah.. Saya syorkan lakukanlah kajian ini supaya dapat memperbaiki keadaan organisasi anda.. Anda boleh membaca laporan kajian saya, untuk mempelajari cara untuk melaksanakan kajian ini..

Semoga kita dapat bersama-sama beroleh manfaat hasil daripada perkongsian sedikit ilmu daripada berjuta ilmu yang berada di muka bumi ini...

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Hadiah Istimewa Khas Untukmu..
Karnival mesra Belia 1 Sarawak
Menjejaki Jetty 2002
Rumah baru Untuk anak-anakku
Kem Alapong, Lundu, Sarawak
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Karnival Mesra Belia 1 Sarawak..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Diharap anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera pada pagi Ahad yang indah ini bersama ahli keluarga dan sahabat handai..

Pada entri kali ini, saya nak berkongsikan sedikit tentang satu event yang diadakan di Mukah pada minggu ini.. Event ini berlangsung selama 2 hari iaitu pada 12 dan 13 Mac..Kebetulan kami singgah di pasar pada petang semalam.. Jadi sempatlah kami cuci-cuci mata ke kawasan event ini..

Event ini diberi nama Karnival Mesra Belia 1 Sarawak.. Terdapat beberapa aktiviti yang diadakan di sepanjang berlangsungnya event ini.. Antaranya pameran dari pelbagai sektor kerajaan dan swasta, pertandingan karaoke, pertandingan Futsal, gerai-gerai jualan, pameran motor, kereta dan sebagainya..

Kain rentang event Karnival Mesra Belia 1 Malaysia..

Haikal di khemah WARISMU


Gerai Mukah Arena Club..

Dalam banyak-banyak aktiviti yang diadakan sempena Karnival Mesra Belia 1 Sarawak ini, saya berminat kepada pameran basikal, motor, motor besar dan kereta yang di adakan berhampiran dengan gerai Mukah Arena club.. Seronok cuci-cuci melihat kreativiti dan inovasi pemilik-pemilik kenderaan masing-masing..


Beberapa buah basikal yang turut serta dalam pameran ini..
Di antara semua basikal di atas, mana satu yang paling menarik?


Beberapa buah motorsikal yang turut serta dalam pameran ini..
Di antara semua motorsikal di atas, mana satu yang paling menarik?

Selain daripada basikal dan motorsikal, motor berkuasa besar juga turut dipamerkan bagi memeriahkan lagi kawasan pameran ini.. 


ZX-6R berwarna hijau..

Motor-motor besar lain yang turut di pamerkan..

Pameran kereta..

Selain daripada pameran kenderaan-kenderaan di atas sebenarnya turut dipertandingkan.. Terdapat beberapa kategori yang dipertandingkan.. Namun begitu, saya tidak sempat untuk mengikuti keputusan pertandingan ini disebabkan cuaca yang agak panas pada ketika itu.. Menyebabkan kami empat beranak terpaksa pulang awal... Maklumlah anak-anak masih kecil..

Sampai di rumah.. Adam dan Haikal tak habis-habis bermain dengan "rumah baru" mereka.. Sehingga Adam tertidur akhirnya.. ;)

"Rumah baru" Adam dan Haikal.. mak ayah mereka pun tumpang sekaki.. ;)


Admin blog

Anda Juga Mungkin Meminati:

Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Arkib Blog Sembang Hari2..