Tuesday, March 22, 2011

Panduan Untuk Suami Isteri (Ini bukan 18 SX) Bahagian 2..

Pada bahagian 1 tentang siri panduan suami isteri, saya ada berkongsikan sedikit maklumat tentang permasalahan yang dihadapi oleh pasangan suami isteri yang masih gagal untuk mendapatkan zuriat setelah berkahwin dalam tempoh tertentu..

Diharapkan dengan sedikit perkongsian tersebut dapat membantu rakan-rakan kita yang mengalami masalah tersebut.. Pada entri kali ini saya ingin berkongsikan sedikit maklumat tentang panduan untuk ibu-ibu yang hamil..

Walaupun panduan ini untuk bakal ibu, atau yang sedang menjadi ibu.. Saya kira kaum lelaki juga wajar mambaca panduan ini, supaya kita dapat sama-sama belajar dan saling melengkapi di antara satu sama lain.. Barulah boleh mewujudkan sebuah keluarga yang bahagia.. ;)

Seperti juga pada entri sebelum ini, entri kali ini disumbangkan oleh seorang rakan yang sudi untuk berkongsi sedikit ilmu tentang panduan kesihatan dengan kita semua.. Diharap dengan ilmu yang dikongsikan akan memberi manfaat kepada kita semua.. Sebenarnya kesemua ilmu yang dikongsikan merupakan cebisan-cebisan maklumat daripada ebook beliau yang berjudul Panduan Kesihatan Ibu Hamil

Dan saya sebagai pemilik blog ini terlebih dahulu mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara Hafiz Wafa kerana sudi membenarkan saya untuk berkongsi informasi-informasi tersebut buat pembaca blog saya..

Semoga saudara Hafiz Wafa akan terus cemerlang dan berjaya dalam kerjaya beliau.. dan seterusnya juga cemerlang dalam kehidupan di dunia dan akhirat.. Panduan ini saya kira sangat berguna terutamanya buat kaum perempuan yang baru pertama kali merasai pengalaman mengandung..dan juga yang baru mendirikan rumah tangga..  Nak tahu lebih lanjut tentang panduan ini, jom kita teruskan pembacaan selanjutnya.. ;)

Bagaimana Untuk Mendapatkan Tahap Kesihatan Yang Baik Ketika Hamil?

Kehamilan adalah suatu anugerah yang tidak terhingga kepada setiap pasangan yang mendirikan rumah tangga. Tidak semua orang bernasib baik dapat merasai pengalaman untuk hamil.

Oleh itu setiap kehamilan perlu dijaga rapi dan teliti dari segi aspek keselamatannya. Namun untuk memastikan proses kehamilan berjalan dengan lancar bukan mudah seperti yang disangka.

Bagi pasangan yang baru pertama kali merasai proses kehamilan pasti mempunyai sedikit kesukaran dalam menempuh alam kehamilan kerana ia merupakan pengalaman pertama.

Jadi disini apa yang penting adalah ILMU. Ilmu adalah pengalaman berharga yang bertindak sebagai penyuluh tatkala kita dalam kegelapan.

Kini setiap wanita yang hamil bernasib baik kerana terdapat satu Panduan yang menerangkan ‘selok-belok’ hal berkaitan kehamilan. Panduan yang dimaksudkan tersebut adalah “Panduan Kesihatan Ibu Hamil”.

Panduan ini telah ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri dan juga beberapa rujukkan international berkaitan kehamilan termasuklah pelbagai komplikasi kehamilan.

Jika anda mendapatkan panduan ini, anda jangan terkejut kerana ia merangkumi segala aspek berkaitan kehamilan termasuklah perkara berkaitan keguguran.

Menurut penulis Panduan Kesihatan Ibu Hamil ini lagi, ramai pasangan tidak tahu punca-punca kepada berlakunya keguguran.

Malah ada diantara mereka ‘sengaja’ mendekatkan diri mereka kepada risiko berlakunya keguguran.

Jadi dengan Panduan ini diharapkan bakal ibu-bapa lebih peka terhadap sebarang risiko yang boleh membawa kepada keguguran.

Apa yang istimewanya Panduan ini adalah, ia bukan sahaja menceritakan masalah-masalah yang bakal ibu mengandung hadapai malah ia juga ada menerangkan lebih ‘detail’ termasuk gambar rajah apa yang perlu wanita mengandung lakukan supaya senang untuk bersalin kelak.

Seperti yang kita semua sedia maklum terdapat beberapa kes tentang kehamilan berlaku di negara kita dimana bayi mati disebabkan keguguran, bayi mati disebabkan kelemasan, kelahiran bayi pra matang dan sebagainya peristiwa-peristiwa kehamilan yang berpotensi menjadi episode ngeri dalam hidup kita. Semoga kita lebih berilmu supaya dapat mencegah daripada berlakunya perkara-perkara tersebut di atas kesilapan/kecuaian kita..

Jadi lengkapkanlah diri anda dengan ILMU berkaitan kehamilan agar semua perkara yang tidak diingini dapat dielakkan.

Anda boleh mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang Panduan Kesihatan Ibu Hamil dengan klik pada pautan di bawah ini:

Panduan Kesihatan Ibu Hamil (klik Di sini)

Selain itu juga anda boleh meneruskan pembacaan untuk mendapatakan beberapa tips untuk ibu mengandung:

Tip 1: Supplement untuk Ibu Hamil.

Apabila seseorang wanita itu disahkan mengandung, doktor akan memberikan wanita itu beberapa jenis supplement. Antara contoh supplement yang biasa dibekalkan kepada wanita mengandung adalah asid folik dan juga ferrous fumarate.

Selain daripada asid folik, ada juga sesetengah wanita mengandung akan diberikan supplement Obimin. Supplement Obimin ini sangat membantu meningkatkan zat dalam wanita yang kekurangan nutrien.

Supplement ini amat penting sekali bagi memastikan ibu hamil serta kandungannya memperolehi cukup zat dan nutrien yang diperlukan. Seperti yang kita sedia maklum, fungsi asid folik adalah untuk mengelakkan dan mengurangkan risiko kecacatan tulang belakang bagi bayi.

Manakala Ferrous Fumarate adalah untuk meningkatkan bilangan sel darah marah dalam ibu mengandung. Jika kekurangan darah dalam badan ibu hamil, ia boleh menyebabkan kekurangan oksigen dalam badan ibu mengandung.

Ibu mengandung yang kekurangan darah akan menunjukkan simptom seperti wajah pucat, bernafas tercungap-cungap dan letih serta lesu.

Dalam ebook Panduan Kesihatan Ibu Hamil ada menjelaskan secara terperinci bagaimana fungsi-fungsi vitamin dan supplement yang sepatutnya ibu mengandung miliki.

Ia juga menerangkan kepada ibu mengandung tip-tip penting yang harus ibu mengandung ketahui dalam memastikan proses kehamilan berjalan dengan lancar dan selamat dan sempurna.

Tips ke 2: Mengatasi Sembelit Ketika Hamil.

Kebiasaanya, wanita mengandung mudah mengalami sembelit. Kadang-kadang jika tidak diatasi sembelit ini ia boleh menyebabkan keadaan menjadi lebih parah.

Kemungkinan besar wanita hamil ini boleh menyebabkan buasir. Kenapa mudahnya terjadi sembelit bagi wanita mengandung?

Ada banyak faktor sebenarnya. Tetapi disini kita akan membincangkan 2 faktor sahaja iaitu pemakanan dan supplement.

Bagi wanita yang hamil, perlu dielakkan untuk mengambil makanan yang pedas dan makanan yang berjenis ‘fast-food’. Makanan-makanan ini semua akan menyebabkan najis menjadi keras kerana dalam makanan tersebut tiada serat yang mengandungi air.

Najis yang keras inilah mencetuskan sembelit buat ibu mengandung.

Selain daripada pemakanan, terdapat juga supplement yang diambil ibu mengandung boleh menyebabkan sembelit. Contoh supplement yang menyebabkan sembelit adalah ferrous fumarate. Ferrous fumarate ini sebenarnya bertindak sebagai zat besi bagi mengatasi ibu yang mengandung mengalami kekurangan sel darah merah.

Namun, disebalik kebaikkan yang diberikan oleh ferrous fumarate terdapat juga kesan sampingan yang tidak diingini. Dan sembelit adalah punca atau kesan daripada pengambilan ferrous fumarate ini.

Dipetik daripada Ebook Panduan Kesihatan Ibu Hamil, untuk mengatasi masalah ini adalah ibu mengandung dinasihatkan untuk meminum air paling kurang 7 gelas sehari.

Selain daripada itu, ibu mengandung juga dinasihatkan untuk mengambil buah-buahan yang mengandungi serat yang banyak seperti pisang.

Dalam Ebook Panduan Kesihatan Ibu Hamil ada menjelaskan cara bagaimana mengatasi pelbagai masalah yang biasanya ibu mengandung alami.

Bukan itu sahaja, Panduan ini juga membincangkan bagaimana ibu mengandung dapat mengatasi masalah-masalah ketika hamil.

Tips ke 3: Berhati-hati dengan ancaman keguguran.

Ancaman keguguran atau “threatening abortion” adalah satu perkara serius yang perlu anda ambil kira. Bagi ibu mengandung, potensi untuk berlakunya keguguran adalah tinggi jika mereka mengalami ancaman keguguran.

Biasanya keguguran mudah berlaku pada trimester pertama dan trimester kedua. Hal ini kerana pelekatan ovum-sperma yang masih lemah pada rahim menyebabkan ia mudah gugur.

Setiap ibu mengandung perlu peka terhadap tanda-tanda atau simptom ancaman keguguran ini. Antara tanda ancaman keguguran ini adalah seperti kekejangan pada bahagian perut atau abdomen. Selain daripada itu perhatikan juga sekiranya terdapat darah atau cecair yang berwarna coklat yang keluar dari vagina(faraj).

Terdapat juga kes dimana ancaman keguguran ini menunjukkan simptom seperti kekejangan otot kaki dan sakit bahagian belakang.

Apa yang perlu anda lakukan jikalau tanda-tanda ancaman keguguran ini melanda diri anda?

Dalam Pakej Panduan Kesihatan Wanita Hamil ada menyarangkan jika wanita hamil itu mengalami tanda seperti kekejangan bahagian abdomen yang berterusan dan terdapat cairan coklat atau merah yang keluar dari faraj, maka segeralah dirujuk kepada klinik kesihatan atau hospital yang terdekat.

Anda mungkin akan dimasukkan ke wad selama beberapa hari.

Ketika di hospital atau klinik kesihatan, wanita yang mengalami ancaman keguguran akan diperiksa oleh Doktor faraj mereka. Ini memastikan sejauh manakah berlakunya keguguran itu.
Selain daripada itu, kandungan sel darah putih anda juga akan disemak bagi memastikan tiada jangkitan atau bakteria dalam darah anda.

Untuk makluman, jangkitan dan kehadiran bakteria dalam darah juga merupakan salah satu faktor terjadinya ancaman keguguran.

Menurut Pakej Panduan Kesihatan Wanita Hamil lagi, ibu mengandung perlu sentiasa peka terhadap setiap perubahan pada kehamilan mereka. Ketika trimester pertama dan trimester kedua perbanyakkan berehat.

Hindari diri daripada melakukan perkara yang berat dan perkara yang boleh mencetuskan stress terhadap diri ibu mengandung.

Tips ke 4: Sesuaikan Evening Primrose Oil (EPO) untuk ibu mengandung?

Evening Primrose Oil atau bahasa singkatannya EPO amat terkenal dalam kalangan wanita di Malaysia kini. Supplement ini dikatakan dapat melegakan sindrom pra haid yang menyakitkan dan juga ia dapat meningkatkan peratusan wanita untuk hamil.

Evening Primrose Oil ini mengandungi struktur kimia gamma linolenic yang bertindak sebaga prekursor dalam penghasilan prostaglandin.

Kehadiran prostaglandin dalam badan kita akan mengubah beberapa kesan fisiologikal terhadap tubuh badan kita. Antara perubahan yang terhasil dengan kehadiran prostaglandin ini adalah mencetuskan tindakan pengecutan rahim (uterine contractions).

Menurut Panduan Kesihatan Ibu Hamil kesan yang dicetuskan oleh prostaglandin ini akan membantu para ibu untuk bersalin kelak.

Diakhir trimester atau pada 9 bulan kehamilan, ibu hamil digalakkan untuk mengambil Evening Primrose Oil bagi membantu dan memudahkan proses kelahiran.

Tetapi, jika tempoh mengandung baru mencecah trimester pertama dan kedua adalah amat dilarang untuk mengambil Evening Primrose Oil ini. Hal ini kerana dikhuatiri ancaman keguguran akan dialami oleh ibu mengandung.

Dalam Panduan Kesihatan Ibu Hamil ini lagi, anda jangan terkejut kerana ia merangkumi segala aspek berkaitan kehamilan selain daripada masalah supplement ketika hamil termasuklah perkara berkaitan keguguran.

Selain itu, ramai pasangan tidak tahu punca-punca kepada berlakunya keguguran. Malah ada diantara mereka ‘sengaja’ mendekatkan diri mereka kepada risiko berlakunya keguguran.

Jadi dengan Panduan ini diharapkan bakal ibu-bapa lebih peka terhadap sebarang risiko yang boleh membawa kepada keguguran.

Apa yang istimewanya Panduan ini adalah, ia bukan sahaja menceritakan masalah-masalah yang bakal ibu mengandung hadapai malah ia juga ada menerangkan lebih ‘detail’ termasuk gambar rajah apa yang perlu wanita mengandung lakukan supaya senang untuk bersalin kelak.

Kini, pelbagai maklumat berkaitan ibu mengandung senang sahaja boleh didapati secara online. Rujuk sahaja laman web Panduan Kesihatan Ibu Hamil untuk mendapatkan pelbagai maklumat berkaitan penjagaan kesihatan ketika hamil.

Tips ke 5: Bagaimana Mengatasi Keputihan Ketika Hamil.

Kebiasaanya wanita mengandung akan selalu dijangkiti keputihan. Perkara ini berlaku kerana perubahan hormon yang dialami oleh wanita mengandung itu sendiri.

Perubahan hormon ini akan merubah persekitaran pada kawasan faraj yang lebih mesra bakteria. Antara perubahan yang berlaku adalah perubahan keasidan (pH) pada kawasan faraj bagi mengalakkan lagi pertumbuhan bakteria ataupun kulat.

Maka kesan daripada jangkitan ini akan membawa kepada pengeluaran atau discaj yang berwarna putih dan berbau.

Bagi wanita hamil, masalah keputihan ini amat merimaskan dan menganggu kehidupan seharian. Bukan itu sahaja, jangkitan keputihan yang teruk boleh membawa kepada kecacatan pada bayi dalam kandungan dan juga risiko berlakunya keguguran serta kelahiran pra matang.

Dalam Panduan Kesihatan Ibu Hamil menegaskan rawatan untuk mengatasi keputihan perlu dilakukan. Ianya tidak boleh dibiarkan begitu sahaja sehingga boleh membawa bahaya kepada kandungan.

Jika rawatan di klinik kesihatan ataupun di hospital, suppositori antikulat seperti clotrimazole biasanya akan diberikan kepada ibu mengandung.

Adakah suppositori clotrimazole ini selamat untuk ibu mengandung?

Sehingga kini tiada kajian spesifik yang dijalankan keatas wanita mengandung terhadap penggunaan suppositori clotrimazole ini.

Kerana ini adalah melanggar hak etika manusia. Wanita hamil tidak dijadikan bahan ujikaji.

Namun, setakat ini wanita mengandung yang mengunakan suppositori clotrimazole ini tiada menunjukkan kesan sampingan yang teruk terhadap kehamilan mereka. Malah, menurut FDA (food drug administration) telah menetapkan keselamatan ubat ini berada pada aras C.

Maksud aras C ini adalah suatu aras dimana tiada kesan teratogenik yang terhasil daripada penggunaan sesetengah jenis ubat.

Oleh itu, wanita mengandung perlu mengatasi keputihan yang mereka hadapi. Cuba dahulu rawatan yang disyorkan oleh doktor. Apa yang penting adalah kepatuhan terhadap arahan penggunaan ubat. Ubat suppositori clotrimazole perlu diambil pada waktu malam selama 3 malam berturut-turut. Dan suppositori clotrimazole perlu disisipkan kedalam faraj dan bukannya ditelan melalui mulut!

Dalam Panduan Kesihatan Ibu Hamil ini lagi, anda jangan terkejut kerana ia merangkumi segala aspek berkaitan kehamilan selain daripada masalah keputihan ketika hamil termasuklah perkara berkaitan keguguran.

Selain itu, ramai pasangan tidak tahu punca-punca kepada berlakunya keguguran. Malah ada diantara mereka ‘sengaja’ mendekatkan diri mereka kepada risiko berlakunya keguguran.

Jadi dengan Panduan ini diharapkan bakal ibu-bapa lebih peka terhadap sebarang risiko yang boleh membawa kepada keguguran.

Apa yang istimewanya Panduan ini adalah, ia bukan sahaja menceritakan masalah-masalah yang bakal ibu mengandung hadapai malah ia juga ada menerangkan lebih ‘detail’ termasuk gambar rajah apa yang perlu wanita mengandung lakukan supaya senang untuk bersalin kelak.

Tips ke 6: Bagaimana Proses Kelahiran berlaku?

Proses kelahiran adalah sesuatu yang unik dan sangat menarik. Jika ditanya kepada seorang ibu yang memiliki 6 orang anak bagaimana perasaan dan pengalaman ketika proses kelahiran? Dan percayalah dia menjawab setiap kelahiran mempunyai pengalaman dan ‘kesakitan’ yang menyeronokkan tersendiri.

Daripada setiap kelahiran apa yang kita mahukan adalah kesempurnaan. Proses kelahiran yang berjaya menyelamatkan 2 nyawa itulah yang kita mahukan.

Untuk makluman anda semua, proses kelahiran melibatkan 3 peringkat iaitu fasa permulaan, fasa aktif dan fasa kelahiran.

Fasa permulaan- fasa ini bermula ketika anda mula rasa sakit untuk bersalin. Ia berlaku sehingga servik anda mula membuka seluas 3 cm.

Apa yang perlu anda lakukan ketika ini adalah perlu ‘rilek’ sahaja. Tidak perlu tergesa-gesa untuk ke hospital. Jika tergopoh gapah dikhuatiri sesuatu yang buruk berlaku dalam perjalanan ke hospital.

Ketika ini wanita mengandung dinasihatkan untuk minum air dan makan sedikit sebagai sumber tenaga untuk bersalin nanti. Pada saat ini juga anda boleh mula untuk mengemas baju dan peralatan bayi untuk dibawa ke hospital.

Fasa aktif kelahiran- Pada fasa ini anda boleh bersiap sedia menuju ke hospital. Anda akan merasai tempoh kontraksi yang lebih panjang iaitu sekali kontraksi ia mengambil masa 45 hingga 60 saat.

Ketika ini servik akan membuka sebanyak 4cm hingga 7cm.

Oh ya, jika waktu ini anda sudah berada di hospital, selesakan diri anda dengan berjalan atau melakukan senaman pernafasan.

Fasa kelahiran- Pada fasa ini servik sudah membuka sebanyak 9cm. Kekerapan kontraksi lebih kerap berlaku iaitu setiap 30 saat hingga 2minit.

Pada saat ini anda mula bertarung nyawa. Segala keringat yang ada akan digunakan untuk ‘push’ bayi anda keluar. Saat ini juga peluh mula membasahi diri anda. Kadang kala anda mungkin akan terasa hendak muntah ataupun loya.

Anda juga perlu fokus kepada apa yang jururawat atau doktor katakan pada anda. Jika mereka menyuruh anda ‘push’, anda perlu ‘push’ sekuat hati. Jika mereka menyuruh anda bertenang dan bernafas dengan betul, ikutkan sahaja arahan mereka.

Setelah terdengar tangisan kecil bayi anda, percayalah anda akan lupakan segala kesakitan yang baru sahaja anda lalui...

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memberi informasi kepada kita semua untuk membentuk sebuah keluarga yang bahagia.. Rumah ku adalah Syurgaku... ;)

Sumber ini disediakan oleh:

Hafiz Wasa
General Health Consultant
B.Pharm (Hons) USM
Panduan Kesihatan Ibu Hamil
http://www.9bulan.info/index.php?ref=click_here


Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Panduan Suami Isteri (Ini bukan 18SX) Bahagian 1
Tiefazatie pemenang Hat Trick Contest di blog sembang hari2
Seperti Baru Semalam Tiba Di Mukah, rupa-rupanya....
Peluang Kerjaya sebagai guru Di Malaysia
Isu Halal Atau Haram dalam perniagaan internet
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Panduan Untuk Suami Isteri (Ini bukan 18 SX)..

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera..

Pada entri kali ini, saya ingin berkongsi sedikit informasi ditujukan khas buat pasangan suami isteri atau rakan-rakan yang bakal mendirikan rumah tangga.. Kata orang dalam hidup ini kita perlu tahu sedikit sebanyak ilmu kekeluargaan sebagai panduan dalam hidup kita..

Panduan yang saya kongsikan ini merupakan perkongsian daripada rakan saya yang  sudi untuk membenarkan artikelnya ditulis di blog ini sebagai panduan kita bersama.. Mulia betul hati rakan saya ini.. Semoga beliau berjaya dalam kerjaya beliau dan mendapat kesejahteraan di dunia dan akhirat..

Bagi setiap pasangan yang baru mendirikan rumah tangga, pastinya mereka mengimpikan zuriat sebagai penyeri dalam kehidupan mereka.. Ianya juga dituntut dalam Islam.. Zuriat merupakan salah satu harta yang sangat bernilai yang dapat kita tinggalkan di dunia ini sebagai bekalan kita diakhirat kelak.. Zuriat yang baik akan dapat sentiasa mendoakan kesejahteraan kita dan seterusnya meringankan azab kita sewaktu di alam Barzakh nanti.. Insya Allah

Tetapi tidak semua pasangan dikurniakan zuriat serta merta, sebaik sahaja mereka mendirikan rumah tangga.. Ada sesetengah pasangan tu dah kahwin 2 tahun masih tak dapat anak.. Malahan Ada sesetengah pasangan tu dah 3, 4, 5 hingga 10 tahun kahwin pun masih gagal untuk mendapatkan cahaya mata (zuriat)yang diidam-idamkan..

Sememangnya saya sendiri mengakui rezeki tersebut pemberian tuhan.. Namun begitu, dalam masa yang sama kita juga disuruh berusaha untuk mendapatkan rezeki tersebut.. Sebenarnya ada beberapa penyebab yang mungkin sebahagian daripada pasangan tidak tahu, kenapa mereka gagal hamil walaupun telah berusaha ke arah itu.. Antara salah satu penyebabnya adalah "Endometriosis"..

"Endometriosis" merupakan antara penyakit yang amat luar biasa dimana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh diluar rahim. Disebab itu, bagi wanita yang mengalami penyakit ini akan menyukarkan mereka untuk hamil..
Antara masalah yang sering timbul daripada penyakit ini ialah senggugut. Wanita itu seringkali mengalami senggugut ataupun kesakitan pada bawah perut dan pinggang. Senggugut yang dialami itu mungkin berpanjangan. Malah, wanita tersebut juga mungkin telah mengalaminya sejak remaja lagi. Ramai wanita yang dilaporkan mempunyai masalah sukar untuk hamil ialah kerana senggugut yang dialami itu begitu teruk.

"Endometriosis" juga menyebabkan masalah ketidaksuburan. Ramai wanita yang tidak menyedari masalah ini wujud dalam tubuh mereka. Ini kerana, mereka hanya mendapati diri mereka sukar untuk hamil sedangkan masalah ketidaksuburan untuk berpunca daripada penyakit "endometriosis". Ianya juga mungkin berlaku selepas wanita itu melahirkan anak pertama dan mereka sukar hamil untuk kali yang seterusnya.

Keguguran yang dialami oleh beberapa wanita juga ada kemungkinan disebabkan penyakit "endometriosis". Ia selalunya dapat dikenalpasti apabila kehamilan gugur pada peringkat awal. Ianya terjadi kerana penyakit "endometriosis" menyebabkan gangguan pada hormon wanita. Tambahan pula, ia menimbulkan keadaan beracun yang boleh membunuh atau mengganggu pertumbuhan janin. Wanita yang mengalami masalah ini berkemungkinan boleh gugur berulang-kali.

Selain itu, kemandulan juga boleh berlaku kerana oleh penyakit "endometriosis". Pelbagai fakta boleh diberikan antaranya ialah kilang ovum (benih wanita) menjadi rosak dan menghalangnya dari mengeluarkan benih. Kerosakan pada falopian tiub juga boleh berlaku dan menyebabkan sperma (benih lelaki) tidak bertemu dengan ovum. Dengan itu, proses persenyawaan tidak akan berlaku. Gangguan-gangguan hormon juga mungkin berlaku dan mengganggu kawalan kesuburan wanita.

Apa yang perlu diketahui lagi ialah, penyakit ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Ini kerana, jika wanita itu menghadapinya untuk jangka masa yang panjang, akan berlaku satu ketumbuhan yang dikenali sebagai "ovarian cysts" ataupun "chocolate cysts" apabila 'darah kotor' berkumpul.

Bagaimana untuk mengatasi masalah yang disebabkan oleh penyakit "endometriosis ini? Saya mengesyorkan anda untuk mendapatkan produk makanan yang mengandungi elemen anti-oksida dalam melancarkan perjalanan dan kitaran haid supaya lebih teratur. Terdapat beberapa produk yang dicadangkan oleh rakan saya untuk mengatasi masalah keguguran yang disebabkan "endometriosis" ini.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari laman web beliau dengan klik di sini

Diharap perkongsian ini akan membantu anda untuk mewujudkan sebuah keluarga yang bahagia dengan menyelesaikan permasalahan yang berlaku dalam keluarga anda.. Semoga anda hidup bahagia bersama teman hidup yang anda sayangi.. ;)

Jangan biarkan hidup anda dan rakan-rakan yang senasib dengan anda terus dibelenggu oleh masalah seperti ini.. Setiap permasalahan, dengan Izin Allah akan ada penyelesaiannya.. Kita sebagai hambanya jangan berputus asa untuk mencari jalan bagi menyelesaikan masalah tersebut...

Nota: Sekiranya ada apa-apa pandangan atau komen yang ingin dikongsikan, anda boleh menulis komen atau pandangan tersebut pada ruangan komen yang disediakan..

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Tiefazatie pemenang "Hat Trick" Contest di blog sembang hari2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Tahniah saya ucapkan kepada Tiefazatie (blogger) kerana berjaya memenangi Contest penulis komen terbanyak blog sembang hari2 tiga minggu berturut-turut iaitu pada minggu ke 2, minggu ke 3 dan minggu ke 4..

Beliau telah berjaya memenangi Contest ini pada minggu ke 4 dengan menulis sebanyak 12 komen.. dan memenuhi semua syarat yang ditetapkan untuk melayakkan beliau sekali lagi dipilih sebagai pemenang.. Tahniah diucapkan..

Id follower : Tiefazati            Url blog : http://tiefazatie.blogspot.com
Hadiah kemenangan anda akan dihantar dalam masa terdekat.. Selain Tiefazatie terdapat lagi 2 orang rakan blogger yang turut memeriahkan contest ini pada minggu ke 4.. Mereka adalah:

Id Follower :   adysyariz      Url blog : http://ady-shariz.blogspot.com    menulis 3 komen
Id Follower :  Izzatul Iman   Url blog : http://karismaizzah.blogspot.com/ menulis  2 komen

Terima kasih diucapkan kepada adysyariz dan Izzatul Iman kerana memeriahkan lagi contest ini.. Cuba lagi pada minggu akan datang.. Contest ini akan berjalan selama 10 minggu.. Atau mungkin akan dilanjutkan lagi, bergantung kepada keadaan.. Jadi banyak lagi peluang untuk anda memenangi contest ini.. ;)

Bagi rakan-rakan blogger yang berminat untuk menyertai contest ini, anda boleh melihat hadiah yang ditawarkan dan syarat-syarat penyertaan dengan klik pada banner di bawah..Saya mengambil kesempatan ini untuk memohon maaf di atas kelewatan mengumumkan keputusan contest ini untuk minggu keempat..

Semalam sehari suntuk masa saya dihabiskan di jalanan untuk memperbaharui "passport" yang hampir tamat tempoh.. Kena perbaharui pasport tersebut kalau tak.. ada masalah untuk urusan keluar masuk ke negeri Sarawak..

Passport saya diperbaharui untuk tempoh 5 tahun lagi.. Sehingga 2016.. Mak oi lamanya.. Harap-harap dapat berpindah dalam tempoh tersebut.. ;)

Jadi semalam saya bertolak ke Sibu pada pukul 7.30 pagi.. Dan tiba semula ke Mukah pada pukul 8.00 malam.. Sememangnya satu perjalanan yang memenatkan untuk pergi balik dari Mukah ke Sibu dalam masa satu hari..

Walaupun jalan di antara Simpang Selangau dan Simpang Balingian dah semakin baik.. Tapi naik lenguh jugalah pinggang dibuatnya.. ;)

Selain urusan imigresen saya juga berjaya menyelesaikan pinjaman kereta di Ambank Sibu.. Syukur alhamdulillah.. semua perkara yang saya rancang semalam berjaya dilaksanakan..

Lepas ni mudah sedikit urusan saya sekiranya berjaya berpindah ke semenanjung.. Insya Allah..               

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Arkib Blog Sembang Hari2..