Saturday, February 19, 2011

Tips menghilangkan Perasaan Malu Untuk Berniaga..

Assalamualaikum w.b.t Dan Salam Sejahtera..

Pada kali ini saya ingin berkongsikan sedikit tips untuk menghilangkan perasaan malu untuk berniaga.. Dengan tips yang saya kongsikan ini diharap dapat "mengubati" penyakit malu tersebut..

Seperti yang kita semua sedia maklum 9/10 rezeki adalah datangnya daripada perniagaan.. Disebabkan itu Rasululullah s.a.w sendiri turut menjalankan perniagaan sebagai sumber rezeki.. Jadi berniaga merupakan satu jenis pekerjaan yang sangat baik.. Dan ianya sangat digalakkan..

Tapi tidak semua orang mampu berniaga.. Ini kerana terdapat beberapa persediaan yang perlu dilakukan sebelum mula berniaga.. Antara persediaan paling penting untuk memulakan perniagaan adalah pengetahuan dan modal..

Nak memulakan perniagaan kita perlu tabah dan sabar.. Macam-macam perkara yang bakal kita hadapi apabila menceburkan diri dalam perniagaan seperti rugi, barang tak laku, tak dapat pusing balik modal dan sebagainya..

Tanpa kesabaran yang tinggi boleh menyebabkan perniagaan kita "gulung tikar".. Kita lihat contoh bagaimana Rasulullah S.A.W boleh berjaya dalam bidang perniagaan yang diceburi.. Rasulullah mempunyai sifat-sifat terpuji seperti penyabar, jujur dan amanah.. Sifat-sifat ini amat diperlukan oleh seorang peniaga untuk berjaya di dalam perniagaan mereka..

Berbalik kepada tajuk utama Entri ini iaitu tips menghilangkan perasaan malu untuk berniaga..

Perasaan malu untuk berniaga sememangnya wujud dalam diri kebanyakan orang termasuk juga saya.. (Sebenarnya sampai sekarang pun saya masih malu-malu untuk berniaga).. Terutamanya apabila saya mula menjual Kain Lampin Bayi (CD)

Pelbagai persepsi negatif yang bermain di minda saya untuk mula menjual CD.. Ialah saya seorang lelaki hendak menjual barang-barang kegunaan bayi yang lebih digemari oleh kaum wanita.. Tapi disebabkan saya berpandangan barang tersebut dapat memberi faedah kepada pemakainya, maka saya teruskan juga "hasrat murni" untuk menjual CD tersebut
Jadi pada permulaannya saya cuba menggunakan cara berniaga tanpa bersemuka dengan rakan-rakan saya untuk menghilangkan perasaan tersebut.. Dan di sini saya akan kongsikan cara tersebut..

Pertama sekali kita perlu mengenal pasti apa yang menyebabkan kita berasa malu untuk berniaga.
Biasanya kita malu untuk memberitahu secara bersemuka kepada rakan atau orang ramai tentang barangan yang kita jual.. Kiranya malu untuk membuat promosi..

Jadi cara mudah untuk mengurangkan perasaan malu kita adalah dengan mengiklankan barangan tersebut di internet. Beri sebanyak mungkin informasi tentang barangan yang kita jual.. Sebagai permulaan mungkin kita boleh menggunakan blog percuma untuk tujuan pengiklanan tersebut..

Kemudian letakkan URL blog kita di laman web sosial seperti facebook, twitter, my space dan sebagainya..

Setelah itu, kita perlu rajin-rajin bersosial dengan rakan-rakan kita di laman web tersebut.. Sekali sekala, update blog kita dan masukkan update terbaru tersebut di wall facebook kita..Dengan cara ini Lambat laun pasti ada rakan-rakan kita yang "terperasan" kita ada menjalankan satu perniagaan dan mereka akan bertanyakan tentang barangan tersebut kepada kita..

Pada masa tersebut secara tidak langsung kita "didesak" oleh pelanggan kita untuk memasarkan perniagaan kita.. Ini sesuatu yang menarik, kerana kita diberi peluang untuk menceritakan perniagaan kita kepada orang yang berminat.. Kita akan rasa lebih yakin untuk menceritakan barangan yang kita jual kepada pelanggan yang berminat berbanding kita mempromosikan barangan tersebut kepada mereka yang belum tentu meminati barangan tersebut..

Ianya merupakan dua situasi yang berbeza.. Bila pelanggan sendiri yang berminat untuk bertanya, ianya merupakan satu isyarat yang terbaik kepada kita yang menunjukkan barangan jualan kita mempunyai tarikan di hati pelanggan..

Jadi secara tidak langsung, bila perkara ini kerap berlaku kepada kita ianya akan dapat melatih kita untuk mengurangkan perasaan malu tersebut..

Saya rasa setakat itu sahaja perkongsian saya pada kali ini.. Diharap tips yang diberikan ini akan dapat membakar semangat anda untuk memulakan perniagaan.. Terutamanya bagi anda yang pemalu seperti saya..

Salam kejayaan dari saya untuk anda semua..Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Hadiah Istimewa Khas Untukmu...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Terlebih dahulu saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pengunjung dan follower blog ini.. Anda begitu berharga buat diri saya.. tanpa anda siapalah saya.. Tanpa pembaca siapalah penulis.. Tanpa pengunjung tiada maknanya saya menjadi blogger..

Atas penghargaan ini, saya ingin berkongsikan beberapa berita gembira kepada anda semua.. Berita gembira yang pertama adalah Entri yang saya tulis pada kali ini merupakan entri yang ke 48 bagi tahun 2011..

Ini merupakan berita gembira buat saya kerana dalam kesibukan kerja dan urusan keluarga, akhirnya saya berjaya juga menulis entri yang ke 48 pada bulan Februari.. Sedangkan pada tahun 2010, saya hanya mampu menghasilkan 48 entri sahaja..;)

Berita gembira lain yang ingin saya kongsikan adalah blog ini telah dikunjungi lebih 10,000 kali dan juga mempunyai lebih 200 follower.. Walaupun nak dikirakan 200 follower tidaklah sebanyak mana.. Tetapi, bagi blog yang tak secantik blog orang lain, saya rasa sudah cukup gembira.. Terima kasih kepada anda yang sudi menjadi follower blog saya..

Saya masih ingat lagi pesan Dato' Dr. Fadzilah Kamsah dalam salah satu ceramahnya berjudul Petua/Tips menghilangkan perasaan Bosan Di Tempat Kerja..

Beliau menyarankan supaya kita menghadiahkan sesuatu kepada diri kita sekiranya kita berpuas hati dengan kerja yang kita lakukan.. Antara hadiah yang boleh diberikan kepada diri sendiri adalah buku, ebook, Pen, Pakaian, minyak wangi, Peralatan sukan dan sebagainya..

Sebenarnya saya suka menghadiahkan buku dan ebook kepada diri saya sendiri atas setiap kejayaan yang saya kecapi.. Tapi masalahnya dah banyak "hadiah" buku yang saya ada.. Dan ada diantaranya tak sempat pun saya nak baca..

Jadi disebabkan itu, saya berhasrat untuk menghadiahkan 6 buah ebook kepada pengunjung blog saya sebagai satu perkongsian ilmu untuk menggalakkan orang ramai supaya minat membaca..
 

 
Salah satu daripada ebook  tersebut merupakan hasil penulisan saya yang kedua.. Pada awalnya saya ingin menjadikan ebook ini sebagai bonus dalam penjualan ebook saya suatu hari nanti.. Tapi di atas kekangan masa, saya sendiri pun tak pasti bila masa yang sesuai untuk saya menjual ebook sendiri yang dapat memuaskan hati pembaca saya..

Jadi daripada ilmu yang saya tulis disimpan begitu lama tanpa dibaca, lebih baik saya hadiahkan kepada pengunjung-pengunjung blog saya.. Anda boleh memuat turun ebook saya dan juga ebook usahawan internet yang lain dengan klik pada mana-mana gambar atau tulisan yang terdapat di bawah:-

  

 

 
 
 
 
 
 
 

 
Selain daripada ebook, saya juga turut mengadakan "Contest Pengunjung Paling aktif Setiap Minggu" Cara untuk menyertai Contest ini mudah sahaja. Anda hanya perlu:
  1. Menjadi Follower blog sembang hari2
  2. Menulis ID Follower dan Url blog anda di bahagian komen entri ini
  3. Meletakkan banner berserta URL entri ini di bahagian side bar blog anda..
  4. Rajin-rajin menulis komen di blog sembang hari2..
  5. Pemenang akan dipilih berdasarkan komen terbanyak yang ditulis di mana-mana entri yang terdapat di blog ini oleh pengunjung pada minggu tersebut (Dikira bermula pada pukul 1 pagi Isnin sehingga pukul 12.00 malam Ahad)
  6. Sekiranya anda merupakan penulis komen terbanyak tetapi anda tidak melaksanakan syarat nombor 1 sehingga nombor 3, hadiah akan diberikan kepada penulis komen kedua terbanyak
Hadiah untuk pemenang mingguan adalah wang tunai RM10.. Walaupun hadiah yang diberikan tak seberapa, tetapi kalau dikumpul RM10 seminggu, lambat laun jadi bayak juga..

Contest ini bukan bertujuan untuk mencari trafik semata-mata.. Tetapi ianya juga untuk menarik orang ramai supaya minat membaca.. Jadi kalau niat kita betul insya Allah, kita juga akan mendapat keuntungan di akhirat selain daripada keuntungan di dunia..
 
 
Nota : Sekiranya anda mendapat manfaat dengan membaca ebook-ebook yang saya hadiahkan diharap sudi follow blog saya dan tinggalkan komen yang membina. Komen anda amat diperlukan untuk memberi semangat kepada saya untuk terus menulis pada masa akan datang. Melalui komen anda juga secara tidak langsung akan dapat merangsang orang ramai untuk turut membaca..

 


 

 
Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

 
Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)

Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Arkib Blog Sembang Hari2..