Friday, February 11, 2011

Apa akan terjadi jika Laman Web Facebook ditutup?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Tentu anda pernah mendengar cerita bahawa Mark Zuckerberg (Pengasas Facebook) membuat kenyataan bahawa facebook akan ditutup pada 15 Mac.. Berita ini telah dipaparkan diinternet pada 9 Januari 2011, dan ianya telah menerima sebanyak 15,750 komen dari seluruh dunia.. Untuk maklumat lanjut tentang kesahihan berita ini anda boleh layari laman web berikut Klik Di Sini

Bagi pengguna-pengguna internet yang gemar menggunakan laman web sosial ini, pastinya akan merasai kesan ketiadaan facebook sekiranya kenyataan Mark tersebut adalah benar.

Sebagai seorang blogger dan juga pengguna facebook, saya juga turut akan merasai kesannya.. Ini kerana facebook merupakan salah satu alternatif untuk menjana trafik ke blog saya.. Setakat ini trafik yang datang ke blog saya melalui facebook adalah sekitar 20-30%..

Jumlah tersebut dianggap banyak.. Dan saya kira kebanyakan usahawan internet juga menjana trafik melalui facebook dengan cara masing-masing.. Ini kerana terdapat lebih 400 juta pengguna internet dari seluruh dunia yang menggunakan facebook.. Jadi facebook merupakan satu medium terbaik pada hari ini untuk usahawan-usahawan internet memasarkan perniagaan internet mereka. Untuk maklumat lanjut anda boleh klik di sini

Seperti yang anda semua sedia maklum, facebook merupakan laman web sosial yang mempunyai banyak aplikasi untuk pelbagai kegunaan.. Disebabkan itu, pada hari ini facebook merupakan laman web sosial yang menjadi kesukaan ramai dan mempunyai trafik paling banyak berbanding laman-laman web yang lain.. Faktor ini telah menyebabkan Mark (pengasas facebook) menjadi Multi jutawan dalam usia yang muda..


Pada hari ini terdapat pelbagai pihak yang menggunakan facebook untuk menyebarkan informasi seperti pemimpin-pemimpin negara, ahli-ahli politik, tokoh-tokoh koporat, syarikat-syarikat swasta, badan-badan kerajaan, usahawan-usahawan internet, orang perseorangan, selebriti, pelajar IPTA, malahan pelajar sekolah juga turut menggunakan facebook.

Disebabkan itu, ramai usahawan internet yang telah mengkaji beberapa teknik pemasaran yang efektif di facebook.. Sekiranya laman web facebook ini benar-benar ditutup pada 15 Mac, nampak gayanya pengguna-pengguna facebook kena beralih arah ke laman web sosial yang lain seperti My Space, Twitter, Friendster dan sebagainya..

Jadi, sekirtanya facebook ditutup pada 15 Mac, saya menjangkakan perkara berikut akan berlaku:-
  • Pengguna-pengguna facebook terpaksa mencari alternatif lain untuk bersosial di internet
  • Peniaga-peniaga atau usahawan-usahawan yang menjadikan facebook sebagai platform utama untuk mengiklankan perniagaan mereka juga terpaksa mencari alternatif lain untuk memasarkan perniagaan mereka
  • Usahawan-usahawan internet dan blogger-blogger akan kehilangan trafik sehingga 50%
  • Usahawan internet yang menjana keuntungan dengan membuat pengiklanan di facebook, mungkin perlu kembali membuat pengiklanan secara tradisonal seperti yahoo, google, bidvertiser, advertiser dan sebagainya..
  • Badan-badan kerjaan, syarikat-syarikat swasta, selebriti juga perlu mencari alternatif lain untuk meluaskan jaringan sosial mereka bersama peminat-peminat dan pengikut-pengikut mereka..
Justeru itu, sebelum facebook ini benar-benar ditutup, mari kita memanfaatkan aplikasinya semaksimum yang mungkin.. Mungkin sebahagian besar daripada kita (pengguna-pengguna Facebook) belum pernah menggunakan beberapa aplikasi yang telah digunakan oleh para usahawan internet.

Jadi untuk mempelajari salah satu daripada teknik aplikasi facebook, anda boleh muat turun ebook ini secara PERCUMA dengan klik pada gambar ebook di bawah..


Diharapkan anda akan mendapat manfaat dengan teknik yang dikongsikan oleh Saudara Muaz Hadi, salah seorang usahawan internet yang saya kenali..

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Arkib Blog Sembang Hari2..