Sunday, October 17, 2010

Perbaiki Keadaan ekonomi Semasa

kali Sembang2

Salam 1 Malaysia

Syukur Alhamdulillah.. Pada 15 Oktober 2010 Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib Tun Razak telah selesai membentangkan Bajet 2011. Menurut pendapat beberapa pakar ekonomi penggubalan dan pelaksanaan budget kali ini akan menetapkan rentak transformasi ekonomi negara ke arah ekonomi negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Terdapat beberapa 'berita' baru yang telah diumumkan oleh perdana menteri semasa pembentangan tersebut berlangsung. Pembentangan budjet pada kali ini diharapkan dapat memuaskan semua pihak walaupun memang diakui tidak semua berita gembira yang diharapkan dapat direalisasikan oleh pihak kerajaan.

Ini berlaku disebabkan budget ini turut mengambil kira beberapa faktor yang melibatkan keadaan ekonomi negara semasa. Bagi pekerja di sektor kerajaan, pastinya harapan terbesar dari Pembentangan Budget pada kali ini adalah mendapat imbuhan Bonus. Tetapi perkara tersebut masih tidak dapat direalisasikan oleh pihak kerajaan disebabkan kerajaan akan mengalami implikasi perbelanjaan sehingga RM3.1 bilion. Nilai ini terlalu besar dan boleh menjejaskan keadaan ekonomi negara. Jadi sebagai gantinya, pihak kerajaan telah memberikan saguhati sebanyak RM1,000 kepada semua penjawat awam.

Diharapkan semua orang bersyukur dengan rezeki yang diperolehi. Selain daripada wang saguhati tersebut, terdapat lagi beberapa imbuhan yang dibelikan oleh pihak kerajaan kepada penjawat awam antaranya:

- Hari Cuti bersalin di Tambah daripada 60 hari kepada 90 hari
- Pinjaman perumahan 100% untuk pendapatan isi rumah di bawah RM3,000

Berdasarkan budget yang telah dibentangkan ini, kita sebagai rakyat Malaysia terutamanya pekerja sektor awam perlu akur dengan keadaan ekonomi negara pada masa kini. Dalam keadaan ini, kita seharusnya dapat mengatur strategi untuk membantu negara mencapai sebuah negara berpendapatan tinggi dengan pendapatan perkapita rakyat Malaysia AS$17,000 (RM56,000) setahun berbanding AS$8,00 setahun pada masa kini.

Bagaimana caranya untuk kita membantu negara?

Pada pandangan saya, kita perlu bersama-sama mencari alternatif untuk mengusahakan pendapatan kedua yang dapat dilaksanakan di luar waktu bekerja. Dengan peningkatan pendapatan setiap individu akan dapat merancakkan keadaan ekonomi negara, seterusnya akan dapat membantu negara mencapai sebuah negara berpendapatan tinggi.

Dalam akhbar utusan bertarikh 14 Ogos 2010 (Khamis) m/s 14, ada melaporkan bahawa terdapat sebanyak  83,389 kes muflis berlaku dalam masa 5 tahun iaitu dari tahun 2005 sehingga tahun 2010. 1.25% (1,046) daripadanya adalah belia bawah umur 25 tahun. Kebanyakan kes muflis ini berlaku disebabkan kegagalan melunaskan hutang terutamanya melibatkan sewa beli kenderaan dan pinjaman kad kredit.

Persoalannya mengapa perkara ini boleh berlaku?

Pada pandangan saya, perkara ini berlaku disebabkan kegagalan individu yang terlibat mengurus keadaan ekonomi masing-masing. Kebanyakan daripada kita tidak tahu bagaimana hendak mengurus pendapatan yang diperolehi disamping gagal untuk membezakan antara keperluan dan kehendak semasa membuat perbelanjaan.

Sebenarnya adalah mustahak untuk semua orang mempelajari cara mengurus wang yang betul melalui pembacaan. Terdapat beberapa sumber bacaan yang dapat anda gunakan untuk membimbing anda mengurus wang dengan betul. Antaranya adalah:

 1. Buku Celik Wang, Terbitan AKPK, Harga RM10.00 (Boleh didapati di kedai-kedai buku berdekatan)
 2. Budget Wang, Terbitan Truewealth Publishing, RM30.00 (Boleh didapati di internet) Click Here
 3. Panduan Menguruskan Wang Gaji, (Boleh didapati di Internet) Click Here
 4. Tip Kewangan Peribadi (Boleh didapati di Internet) Click Here
 5. Panduan Bebas Hutang (Boleh didapati Di Internet) Click Here
Saya syorkan anda untuk mendapatkan salah satu buku di atas, dan luangkan sedikit masa untuk membaca. Menurut pandangan beberapa orang pakar ekonomi, mengurus kewangan peribadi diibaratkan sebagai sebuah perniagaan. Sekiranya anda bijak mengurus kewangan anda, anda akan mendapat keuntungan dengan menggandakan wang anda. Manakala sekiranya anda gagal mengurus kewangan anda, anda akan mengalami kerugian sehingga boleh menyebabkan anda tergolong dalam golongan orang-orang yang muflis.

Selain daripada mengurus kewangan yang betul, saya juga mengesyorkan anda mengusahakan pendapatan kedua. Untuk mengusahakan pendapatan kedua, anda tidak perlu meninggalkan pekerjaan anda sekarang. Anda boleh melaksanaannya secara sambilan di luar waktu bekerja. Untuk mendapatkan maklumat lanjut untuk mengusahakan pendapatan kedua anda boleh mendapatkan ebook Percuma yang telah saya hasilkan.Ebook setebal 115 muka surat ini diharapkan dapat membantu anda untuk menjana pendapatan sampingan di internet. Anda boleh mendapatkan ebook ini secara percuma dengan klik pada perkataan yang terdapat di bawah gambar ebook tersebut. Isi kanduang ebook ini adalah:

 1. Bab 1: Kepentingan Mempelajari Ilmu Keusahawanan
 2. Bab 2: Keperluan Menceburi Bidang Perniagaan
 3. Bab 3: Keselamatan Urusan Jual Beli Di Internet
 4. Bab 4: Produk Fizikal vs Produk Digital Dalam Perniagaan Internet
 5. Bab 5: PLR, MRR dan RR merupakan produk digital yang menguntungkan
 6. Bab 6: Bagaimana untuk menjual produk MRR?
 7. Bab 7: Menjual Produk di Internet Sebagai Usahawan Internet Sebenar
 8. Bab 8: Menghasilkan Produk Sendiri

 Untuk maklumat anda ebook ini dihasilkan bertujuan untuk berkongsi sedikit ilmu pengetahuan yang telah saya timba sepanjang berkecimpung dalam bidang keusahawan melalui Internet. Ebook ini mungkin tidak selengkap yang anda harapkan. Sekiranya anda masih memerlukan maklumat tambahan setelah selesai membaca ebook ini, saya syorkan anda mendapatkan ebook "Jana Wang dari Rumah" (Sila klik pada gambar di bawah) 
 Ebook ini akan dapat membantu anda untuk menjana wang dari rumah. Terdapat banyak cara atau kaedah untuk menjana wang dari rumah. Antara kaedah yang diminati oleh sebahagian besar rakyat Malaysia adalah dengan menjalankan perniagaan MLM. Namun begitu, tidak semua orang berjaya memperolehi pendapatan yang lumayan sewaktu menjalanakan perniagaan MLM.

Pada pandangan saya perkara ini berlaku disebabkan individu tersebut kekurangan pengalaman dan ilmu pengetahuan. Justeru itu, sekiranya anda ingin benar-benar berjaya sewaktu menjalankan perniagaan MLM saya syorkan anda mempelajari dari pada seorang usahawan internet tempatan dalam ebooknya yang bertajuk Rahsia MLM. Untuk mendapatkan ebook rahsia MLM sila klik pada banner di bawah :Sekiranya ada telah beberapa kali menceburi bidang MLM tetapi masih belum berjaya memperolehi sebarang pendapatan, saya nasihatkan anda supaya teruskan perjuangan. Jangan sesekali berundur. Sebaliknya semak balik usaha yang telah anda lakukan sebelum ini disamping mencari ilmu untuk memperbaiki strategi pemasaran yang dilakukan.

Jutawan Internet Malaysia, Dr. Irfan Khairi ada menjalankan seminar berkenaan Kaedah Melipat gandakan Pendapatan Melalui MLM. Selain itu, dalam e-book Mentor Jutawan yang dihasilkan oleh Dr. Irfan Khairi juga terdapat perkongsian kejayaan seorang Jutawan MLM iaitu Dr. Azman Ching. Dalam ebook tersebut Dr. Azman Ching berkongsi kisah suka duka beliau sewaktu menceburkan diri dalam bidang MLM sehingga akhirnya berkaya menjadi jutawan MLM. (Klik disini untuk maklumat lanjut)

Terdapat banyak strategi untuk berjaya dalam bidang MLM. Antara strategi terbaru adalah dengan menjalankan perniagaan MLM melalui internet. Banyak syarikat MLM telah menggunakan kaedah ini antaranya Vemma Builder, HyproBulk SMS, Aqura, StomReader, Bio Asli dan sebagainya.

Cara pemasaran MLM melalui internet dilihat begitu berkesan kerana anda boleh mencari Downline  dengan cepat menerusi laman web jaringan sosial seperti Facebook, Twitter, My Space, Friendster dan sebagainya. Peluang anda untuk mencari Downline adalah tidak terbatas. Anda berpeluang untuk memperolehi downline dari seluruh pelusuk dunia disebabkan bayaran pembelian produk dapat di buat dengan menggunakan kad kredit atau dengan menggunakan akaun paypal.

Baru-baru ini saya turut melibatkan diri dalam salah satu MLM yang mencari prospek menerusi internet. Saya berminat untuk menceburi MLM ini disebabkan ianya dapat disertai dengan modal yang begitu rendah. Pendaftaran adalah percuma. Kemudian dengan setiap pembelian serendah RM30 di samping mencari Downline, anda telah mampu meraih pendapatan. Untuk mengetahui MLM apa yang saya ceburi, sila klik pada perkataan di bawah:


MLM ini sesuai disertai untuk anda yang masih baru atau telah lama berkecimpung dalam perniagaan internet. Setelah menyertai MLM ini, saya telah berjaya menghasilkan sebuah blog perniagaan. Gambarajah di bawah menunjukkan blog perniagaan saya yang pertama. Tolong beri komen sekiranya terdapat ruang-ruang untuk penambah baikan pada blog ini. ;)Saya rasa cukup setakat ini sahaja perkongsian saya untuk kali ini. Harapan saya, semoga kita dapat bersama-sama berusaha menjana pendapatan kedua untuk memperbaiki keadaan ekonomi semasa kita.
Jumpa lagi, di lain kali. Sekian, terima kasih kerana sudi membaca blog ini..Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH
Name:
Email Address:
Messege
Get your own free form like this one.No comments:

Post a Comment

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Arkib Blog Sembang Hari2..