Sunday, November 27, 2011

Malam ke 3 Haikal Ditahan Di Wad Hospital Sabak Bernam...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan Salam Maal Hijrah 1433 kepada seluruh umat Islam yang membaca blog Sembang Hari2... Tidak kira Walau di mana jua anda berada..

1432 Hijrah telah pun melabuhkan sayapnya... Semoga amal ibadah kita selama setahun yang lalu diterima oleh Allah S.W.T... Dan sebagai hambanya marilah sama-sama kita muhasabah diri untuk mencari kelemahan atau kekurangan dari segi amal ibadah yang kita lakukan pada tahun lepas supaya dapat kita perbaikinya pada tahun ini... Insya Allah...

Sempena menyambut maal hijrah ini kita disyorkan untuk melaksanakan amalam sunat antaranya membaca doa Akhir tahun selepas solat asar, membaca doa awal tahun selepas solat Maghrib, Membaca surah Yasin selepas solat Maghrib, menghidupkan malam Qiamullail, Berpuasa sunat pada 10 Muharam dan sebagainya...

Semoga kita dapat bersama-sama meluangkan sedikit masa untuk meningkatkan amal Ibadah kita pada bulan yang mulia ini... Agar kita dapat bersama-sama beroleh syafaat daripadanya dan sentiasa mendapat keredhaan Allah S.W.T.... Amin...

Sempena malam Maal Hijrah ini saya berada di Hospital Sabak Bernam bagi menemani anak sulung saya, Haikal yang ditahan di wad kanak-kanak hospital ini... Malam ini merupakan malam ketiga Haikal berada di hospital ini...

Pada Hari Ketiga menggunakan corong gas selama 4 jam sekali...

Punca Haikal di tahan di wad adalah disebabkan penyakit Asma yang beliau hidapi... Saya membawa Haikal ke Hospital selepas selesai solat Maghrib pada malam Jumaat untuk menyedut gas setelah terdapat tanda-tanda asma pada pernafasan beliau... 

Haikal kebosanan di Hospital...

Sebelum datang ke hospital, Haikal telah pun muntah disebabkan perut beliau kosong.. Menurut pengasuh yang menjaga Haikal, Haikal tidak makan sehari suntuk disebabkan masalah pernafasan yang sedang dihadapinya...

Semasa berada di Hospital, sebaik sahaja selesai menghidu gas (ubat Asma) Haikal muntah sebanyak 3 kali sehingga beliau mengeluarkan cecair kuning... Maklumlah perut dah kosong... Dah takder apa nak dimutahkan... Kesian betul saya tengok keadaan Haikal pada ketika itu... Saya pernah mengalami keadaan tersebut... Saya tahu macamana peritnya apabila kita terpaksa muntah beberapa kali dalam keadaan perut kosong... :(

Jadi pada malam tersebut, Haikal ditahan di wad untuk tujuan pemeriksaan lanjut.. Semasa berada di wad kecemasan darah haikal kena ambil, kena masukkan air dalam badan, dan kena X-Ray... 

Syukur Alhamdulillah bila semuanya telah selesai, keputusan menunjukkan tiada jangkitan kuman pada paru-paru Haikal... Haikal didapati sihat... Namun begitu Haikal terpaksa juga ditahan di wad untuk tujuan pemberian ubat secara berkala... Maklumlah dekat Hospital segala kemudahan mencukupi.. 

Bermain di taman permainan di Hospital..

Walaupun pada fizikalnya sihat... Haikal boleh bermain, berlari ke sana ke sini, rajin bersembang... Tapi Haikal tak suka makan ubat... Terlalu susah nak bagi Haikal telah ubat, walaupun dibantu oleh beberapa orang juru rawat... Telan sahaja ubat, beliau akan memuntahkan semua ubat-ubat tersebut....

Dalam keadaan tangan berbalut, Haikal tetap memanjat...

Jadi Haikal pun terpaksa diberikan ubat melalui suntikan... Setiap kali masa makan ubat, Haikal akan disuntik melalui tempat memasukkan air yang terdapat pada tangan beliau... Selain itu beliau juga perlu menyedut gas secara berkala pada stiap 4 jam sekali...

Menurut Doktor, Haikal perlu mengambil ubat sehingga cukup dos yang sepatutnya beliau ambil... Disebabkan Haikal susah nak makan ubat... Dekat Hospital pun Haikal diberikan ubat melalui suntikan.. Maka doktor tidak membenarkan Haikal untuk di bawa pulang...

Jadi Haikal kenlah tinggal di wad sehingga beliau menghabiskan semua ubat yang sepatutnya diambil mengikut sukatan...

Susahnya Haikal nak makan ubat...

Terasa letih jugalah sebab hari-hari kena berulang ke Hospital.. Tapi demi kesihatan Haikal, terpaksa kami gagahi juga.. Ialah nak buat macamana... Sampai dekat rumah confirm punya Haikal takkan makan ubat... Sumbatlah macamana pun, mesti banyak ubat yang keluar daripada yang masuk... Paling tak tahan bila beliau muntah... Habis semua ubat keluar....

Bersama buku Disney Magic English untuk mengisi masa lapang...

Haikal sebenanrnya rasa bosan tinggal dekat Hospital ni... Jadi untuk mengelakkan kebosanan beliau, sekali sekala saya bawa beliau pergi ke taman permainan, jalan-jalan di kawasan hospital... Kalau kami rasa malas nak berjalan ke mana-mana, kami ajak haikal baca buku ataupun main game dekat Hand Phone...

Harapan saya semoga Haikal lekas sembuh, rajin-rajin makan ubat... Semoga lekas keluar dari Hospital dan menikmati kehidupan seperti sedia kala... Sempena keberkatan Maal Hijrah ini, saya memohon kepada rakan-rakan supaya dapat bersama-sama mendoakan kesihatan dan kesejahteraan Haikal... Amin..

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
  Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi 
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Wednesday, November 23, 2011

Tips SEO dan Pengiklanan Nuffnang..


Sepanjang saya menulis blog ini merupakan kali pertama saya berkongsi info tentang SEO (Search Engine Optimization) dan Pengiklanan Nuffnang di blog Sembang Hari2...

Sebenarnya saya sedang dalam proses mempelajari SEO dan dalam masa yang sama saya juga bukan seorang blogger yang berjaya meraih pendapatan beribu-ribu ringgit dengan nuffnang.. Tetapi alhamdulillah setakat ini blog Sembang Hari2 masih mendapat BE secara berterusan daripada pihak nuffnang...

Tetapi disebabkan ada pengunjung blog Sembang Hari2 yang bertanyakan kepada saya berkenaan dengan SEO dan yang terbaru tentang BE Nuffnang... Jadi izinkan saya untuk berkongsi sedikit pengetahuan dan pengalaman saya tentang SEO dan pengiklanan Nuffnang...


Pertama sekali saya nak memberi respon berkenaan komen yang di berikan oleh saudara Rahman tentang pengiklanan nuffnang...

Untuk makluman saudara Rahman Pendapatan melalui pengiklanan nuffnang boleh diperolehi dengan tiga cara iaitu:
  1. Klik yang dilakukan oleh pengunjung blog kita terhadap iklan yang tersiar di blog kita
  2. Setiap kali ada pengunjung yang datang ke blog kita (Sekiranya kita mendapat Buffered Earning)
  3. Menyertai dan menangi Contest yang diadakan oleh pihak nuffnang
Antara ketiga-tiga cara di atas, cara yang paling mudah untuk memperolehi pendapatan dengan pengiklanan nuffnang adalah melalui cara yang ke 2.. Melalui cara ini kita boleh memperolehi pendapatan secara terus sebaik sahaja terdapat pengunjung Unik datang ke blog kita.. Untuk memperolehi kejayaan dalam cara yang kedua ini, kita perlu memperolehi BE (Bufferes Earning) terlebih dahulu dan seterusnya memastikan blog kita mempunyai trafik...

Syarat utama yang ditetapkan oleh pihak nuffnang untuk memperolehi BE ini adalah kita perlu mempunyai status keahlian Glitterati.. Status keahlian Glitterati boleh diperolehi dengan mudah sahaja.. Dalam tempoh 4 hari selepas anda mendaftar keahlian nuffnang, pihak nuffnang akan membuat semakan ke blog anda... samada blog anda mempunyai sebarang bentuk pengiklanan, kenyataan atau pautan daripada mana-mana rangkaian pengiklanan dari Asia Timur Selatan atau rangkaian peesaing nuffnang yang lain... Sekiranya tiada, secara automatik blog anda akan didaftarkan sebagai ahli Glitterati Nuffnang...

Ingat status keahlian Glitterati ini boleh ditarik pada bila-bila masa oleh pihak nuffnang sekiranya kita didapati melanggar syarat-sayarat yang ditetapkan... Ianya juga akan dilakukan dalam tempoh 4 hari sebaik sahaja pihak nuffnang mengesan pelanggaran syarat-syarat tersebut... Jadi kena berhati-hati sebelum menyertai mana-mana jenis syarikat pengiklanan seperti nuffnang...

Berdasarkan pengalaman saya, tanpa BE agak sukar untuk kita memperolehi pendapatan dengan nuffnang.. Pendapatan nuffnang yang saya perolehi dari Bulan Disember 2009 sehingga Disember 2010 adalah sebanyak RM5.00 sahaja...

Masa tu saya berasa agak hairan, bagaimana blogger lain boleh memperolehi pendapatan sehingga beribu ringgit sebulan sedangkan blog Sembang Hari2 sekadar mendapat RM5.00 setahun???.. Pada ketika itu trafik blog Sembang Hari2 telah pun melebihi 10 ribu pengunjung..

Berdasarkan maklumat yang saya perolehi melalui internet, pengalaman ini turut dialami oleh rakan-rakan blogger yang lain.. Mereka juga sukar untuk memperolehi pendapatan daripada nuffnang dengan mengharapkan pengunjung melakukan klik terhadap iklan di blog kita... Jadi, sekiranya kita benar-benar serius untuk memperolehi pendapatan dengan nuffnang, kita tiada pilihan lain selain daripada mendapatkan BE...

Bermula dari saat itu, saya mula mempelajari cara untuk mendapatkan BE melalui pencarian di internet dan juga maklum balas daripada rakan-rakan blogger yang lain... Syukur Alhamdulillah akhirnya saya berjaya memperolehi BE blog Sembang Hari2 yang pertama pada bulan April 2011...

Antara Tips yang saya boleh kongsikan untuk mendapatkan BE daripada nuffnang adalah:
  1. Kerap update Blog (Update blog sekurang-kurangnya seminggu 2 kali)
  2. Sebaik-baiknya isi kandungan blog kita fokus kepada satu bidang sahaja
  3. Update profile peribadi kita pada akaun nuffnang sebulan sekali (terutamanya jika terdapat perubahan pada isi kandungan blog kita. Contohnya sukan kepada masakan)
  4. Sekali sekala buat entri tentang nuffnang (untuk mencuri perhatian pihak nuffnang)
  5. Kunjungi blog yang sedang mendapat BE dan kenal pasti isi kandungan BE yang mereka perolehi. Kemudian buat beberapa entri berkenaan BE tersebut. Contohnya BE MILO sedang Running di blog Sembang Hari2.. Jadi untuk mendapatkan BE MILO, cuba buat beberapa entri tentang MILO di blog anda...
  6. Seandainya anda masih gagal mendapatkan BE setelah melakukan lima perkara di atas, sila hantar email kepada pihak nuffnang untuk memaklumkan perkara tersebut..
Insya Allah selepas anda mengikuti tips di atas, anda akan berjaya memperolehi BE daripada nuffnang... Tapi bila dah dapat BE ni, kita kena mencari trafik pula... Sekiranya trafik blog kita sedikit, BE yang berjaya kita perolehi akan datang dan pergi begitu sahaja tanpa dapat menyumbangkan hasil yang lumayan...

Sehingga ke hari ini Blog sembang hari2 telah berjaya mendapat 13 BE daripada nuffnang... Rekod pendapatan tertinggi yang pernah blog Sembang Hari2 perolehi untuk satu BE adalah sebanyak RM12.50 sahaja...


Nilai ini sememangnya terlalu kecil jika hendak dibandingkan dengan pendapatan yang diperolehi oleh blogger-blogger terkenal seperti Red Mummy, Hanis Zalikha, Cek Epal, Denai Hati.com, anastasyea.com, mia liana dan lain-lain lagi...

Sebenarnya tentang cara pengagihan BE ini masih menjadi persoalan sehingga ke hari ini dalam kalangan rakan-rakan blogger.. Contohnya, saya ada dua buah blog yang didaftarkan dalam satu akaun nuffnang iaitu blog Sembang Hari2 dan blog Coretan Anuar...

Pertandingan Anugerah Blog Popular

Blog coretan Anuar mempunyai trafik yang jauh lebih tinggi daripada blog Sembang Hari2... Tetapi blog Coretan Anuar gagal mendapatkan sebarang BE daripada nuffnang sehingga sekarang... Bab ini saya tak berani nak ulas dengan lebih lanjut.. Sekiranya anda nak tahu jawapan yang setepatnya, saya syorkan anda bertanya sendiri kepada pihak nuffnang...

Bagaimana cara untuk mendapatkan banyak trafik?

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan banyak trafik.. Antaranya adalah dengan menggunakan  teknik SEO, Blog walking, penghantaran email (sistem auto responder), menempah iklan di laman web yang mempunyai trafik yang tinggi, menempah iklan di televisyen, akhbar atau majalah, dan penggunaan laman web jaringan sosial seperti Facebook, You tube, Twitter, My Space dan sebagainya...

Pada entri kali ini saya ingin berkongsikan cara memperolehi trafik melalui teknik SEO sahaja... Bagi saya teknik SEO ini nampak seakan mudah, tetapi tidak ramai orang yang benar-benar berjaya mempraktikkannya..

Sekiranya kita dapat menjadikan blog kita mesra SEO, trafik akan datang ke blog kita melalui enjin-enjin pencarian seperti Google, Yahoo, MSN dan sebagainya secara percuma...

Trafik ini akan datang ke blog kita melalui pencarian kata kunci (key word) yang dilakukan oleh pengguna-pengguna internet di laman web engine-engine pencarian...

Contohnya seorang pengguna internet menaip perkataan Reader's Digest di laman web Google..


Sebaik sahaja butang Search ditekan, anda akan mendapati Blog Sembang Hari2 berada di kedudukan ke 5 pada page pertama laman web google.. Jadi kebarangkalian untuk pengguna internet mengunjungi blog Sembang Hari2 sebaik sahaja mencari maklumat tentang Reader's Digest adalah tinggi...

Hasilnya seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah di bawah... Trafik yang datang ke blogSembang Hari2  melalui laman web google.com.my adalah sebanyak 701 trafik seminggu.. Ianya jauh mengatasi trafik yang datang dari lain-lain sumber seperti Facebook.com (95 trafik), Southmix.com(45 trafik), ww5.Southmix.com (42 trafik), google.com(25 trafik) dan sebagainya...



Ini merupakan trafik yang diperolehi untuk satu key word berkualiti sahaja.. bagaimana dengan trafik yang diperolehi oleh blog-blog yang mempunyai lebih daripada satu keyword berkualiti?? Tentu blog-blog tersebut boleh memperolehi beribu trafik sehari... .Inilah kekuatan sebuah blog yang mesra kepada SEO...

Di sini saya ingin berkongsikan Tips asas SEO yang telah saya pelajari daripada ikon jutawan Internet Malaysia, Irfan Khairi dalam Program Kebolehpasaran Graduan di Politeknik Sultan Idris Shah pada 14 September 2011..



Untuk membolehkan blog kita berada pada page pertama engine pencarian google, kita perlu mematuhi 4 Teknik asas SEO berikut setiap kali kita menulis entri (post)

  1. Keyword (perkataan) perlu ada pada setiap tajuk entri (post) kita..
  2. Keyword (perkataan) perlu ada dalam ayat pertama, pada perenggan pertama entri (post) kita
  3. Keyword (perkataan) perlu ada pada baris terakhir  entri (post) kita
  4. Key word (perkataan) perlu ada pada mana-mana bahagian tengah entri (post) kita...

Inilah rahsia Irfan Khairi yang telah menyebabkan blog beliau sentiasa berada di muka surat pertama engine pencarian google...

Teknik ini nampak macam simple sahaja... tetapi agak sukar untuk kita mendisiplinkan diri mengikuti teknik tersebut.. Setakat ini entri-entri blog Sembang Hari2 ditaip mengikut mana-mana perkara yang terlintas di kepala sahaja.. Disebabkan itulah blog Sembang Hari2 tidak mesra SEO...

Irfan Khairi bergambar dengan para peserta..

Mulai daripada hari ini, mari kita sama-sama cuba mendisiplinkan diri untuk menghasilkan entri mengikut 4 teknik asas SEO yang dipraktikkan oleh Irfan Khairi.. Insya Allah anda akan dapat menjadikan blog anda mesra SEO... dan seterusnya berjaya memperolehi pendapatan yang agak lumayan melalui pengiklanan Nuffnang...

Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini... Sekiranya anda menyukai entri ini, jangan lupa untuk mengundi blog Sembang Hari2 pada ruangan komen sebaik sahaja anda menekan banner di bawah:



Semoga Tips SEO dan Pengiklanan Nuffnang ini bermanfaat kepada anda, dan membantu anda menjadi seorang blogger yang berjaya.

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
  Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi 
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Tuesday, November 22, 2011

Disney Magic English sesuai untuk anak anda...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

Pada entri kali ini saya ingin berkongsi sedikit info tentang satu set produk pembelajaran yang sesuai untuk kanak-kanak berumur 3-6 tahun untuk mempelajari Bahasa Inggeris...

Produk yang saya maksudkan adalah Disney Magic English...


Satu Set Disney Magic English ini dilengkapi dengan 26 buah buku, 26 buah DVD Interaktif dan percuma satu rak penyimpanan DVD dan buku... 

Satu Set Disney Magic English

Buku-buku dan DVD-DVD yang telah disusun di atas Rak..

Setiap buku dan DVD Interaktif ini disediakan secara berpasangan.. Setiap pasangan (DVD+buku) mempunyai isi kandungan yang sama membuatkan kanak-kanak dapat mempelajari bahasa Inggeris melalui pelbagai kaedah pembelajaran seperti pembacaan, permainan game dan menonton isi kandungan DVD...

Kanak-kanak boleh memilih isi kandungan yang dikehendaki pada setiap DVD...

Isi kandungan dalam buku dan DVD juga tidak membosankan.. Terdapat cerita, permainan perkataan, lagu, pilihan gambar, puzzle, memadankan gambar dengan suara dan sebagainya... 

Isteri saya membeli Satu set Disney Magic English ini daripada seorang jurujual di pejabat beliau bekerja tanpa meminta pendapat saya terlebih dahulu...

Apabila beliau memberi tahu kepada saya, beliau ada membeli satu set Disney Magic English dengan harga melebihi RM1,000 saya mula rasa tak senang duduk dibuatnya...rasa marah juga pada mulanya... 

Ialah beli barang mahal-mahal... Kemudian, kita pula tak tahu sejauh mana keberkesanan produk tersebut... Walaupun bayaran dibuat secara ansuran RM60 sebulan selama 2 tahun, tapi kena keluar duit jugalah kan...

Isteri saya cuba menerangkan kepada saya rasional beliau membeli produk tersebut...
  1. Anak saya suka menontot televisyen. Rancangan yang kerap ditontonnya adalah cerita kartun dan Ultraman yang tidak mendatangkan apa-apa faedah...
  2. Kami sedang mencari satu alternatif sebelum ini untuk mengurangkan atau menghindarkan anak kami daripada suka menonton cerita ultraman yang berunsur keganasan
  3. Kami sedang mencari sesuatu perkara berfaedah yang dapat menarik minat anak kami seperti bahan bacaan atau CD pembelajaran
  4. Kami tidak mempunyai kemahiran atau pendekatan yang terbaik untuk mengajar anak kami Bahasa Inggeris.. Jadi diharap melalui cara ini anak kami dapat mempelajari Bahasa Inggeris dengan mudah... 

Hari pertama isteri saya menunjukkan produk tersebut kepada anak sulung saya, Haikal (4 Tahun)... Beliau begitu berminat sekali dengan DVD interektif tersebut...  Namun begitu ianya bertahan selama 2 hari sahaja... Kemudian beliau dengan tabiat lamanya iaitu suka menonton cerita kartun dan Ultraman...

Risau juga kami dibuatnya... Kami telah mengeluarkan satu perbelanjaan yang besar ke arah kebaikan anak-anak kami tetapi ianya seakan tidak berjaya...

Tetapi kami terus bersabar dengan perangai anak-anak kami... Kami cuba pelbagai cara supaya anak-anak kami berminat untuk menonton DVD dan buku Disney Magic English tersebut... Antara langkah yang kami lakukan adalah dengan membekalkan buku tersebut semasa menghantar mereka ke rumah pengasuh...  

Syukur Alhamdulillah... Lama-kelamaan anak saya Haikal mula menunjukkan minat untuk menonton DVD-DVD tersebut dan juga kerap kali menyuruh saya membacakan isi kandungan buku-buku tersebut...

Sekarang ni setiap kali berada di rumah sahaja, beliau meminta saya memasangkan satu demi satu DVD Disney Magic English... Kemudian beliau meminta bantuan saya untuk menyelesaikan Puzzle, meneka gambar, mengisi tempat kosong dan sebagainya...

Sekarang ni saya dan isteri pula rasa sedih disebabkan tak berpeluang untuk menonton televisyen.. Walaubagaimanapun saya rasa sangat gembira disebabkan ada perubahan positif pada diri anak saya... 

Hasil daripada pembacaan buku dan menonton DVD Disney Magic English, banyaklah juga perkataan english yang terkeluar dari mulut beliau setiap kali saya bertanyakan tentang sesuatu benda...

Bila difikirkan balik, berbaloi pelaburan isteri saya membeli Disney magic English ni... Terima kasih isteriku.... Semoga anak-anak kita akan menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat... Insya Allah..

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
  Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi 
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Ulasan Mengenai Pertandingan Catur Tertutup PSIS 2011

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Pada entri kali ini saya ingin mengulas sedikit tentang Pertandingan Catur Tertutup PSIS 2011 yang diadakan pada 29 Oktober 2011 di Kafeteria Politeknik Sultan Idris Shah ... 




Untuk pengetahuan anda, catur merupakan sukan/permainan yang agak baru diketengahkan sebagai salah satu aktiviti kokurikulum di PSIS.. Pertandingan catur ini buat pertama kalinya diadakan di PSIS..  Disebabkan permainan ini tidak sepopular sukan-sukan yang lain, jadi sambutan yang diberikan untuk pertandingan ini agak hambar...

Kebetulan pula semasa pertandingan ini diadakan, kebanyakan pelajar dan staf mempunyai agenda masing-masing.. menyebabkan tidak ramai pelajar berada di kawasan PSIS pada tarikh tersebut....

Secara jujurnya saya mengatakan pertandingan ini kurang mendapat sambutan disebabkan kelemahan dari segi Perancangan, di samping kelewatan menetapkan tarikh pertandingan ini...

Selain itu tiada promosi yang dilakukan.. Dan banner pertandingan ini hanya sempat digantung sehari sebelum ianya diadakan...

Walaubagaimanapun syukur Alhamdulillah, pertandingan ini dapat juga diadakan dengan jayanya...  Walaupun bilangan peserta yang menyertai pertandingan ini hanya seramai 22 orang..

Berikut merupakan gambar-gambar yang sempat saya ambil semasa berlangsungnya pertandingan ini...

Para peserta begitu tekun mengatur strategi...

Berikut merupakan senarai pemenang Pertandingan Catur Tertutup PSIS 2011...

Tempat Ketiga : Muhammad Syukur Bin Azmi

Tempat Kedua : Mohamad Fadhil Bin Ahamad 

Tempat Pertama : Syed Farid Firdaus.

Tahniah buat para peserta yang berjaya memenangi pertandingan ini.. Bagi yang tidak berjaya, jangan berputus asa... boleh cuba lagi pada tahun hadapan...

Setinggi penghargaan terima kasih saya ucapkan buat pelajar dan staf yang turut sama memeriahkan pertandingan ini pada kali ini...

Insya Allah pada tahun hadapan kelab Catur PSIS akan membuat perancangan dengan lebih rapi dan teliti supaya pertandingan ini akan dapat dilaksanakan dengan sempurna dan jayanya...

Dengan terlaksananya Pertandingan Catur Tertutup PSIS ini, maka berakhirlah sudah aktiviti kelab catur bagi tahun 2011...

Bila dah hujung semester semua pelajar sibuk menghantar SMS tanya markah Penilaian Berterusan... Saya memang sengaja tidak menampal markah tersebut pada mana-mana papan kenyataan disebabkan kebanyakan pensyarah di PSIS juga tidak berbuat demikian...

Tapi kalau nak tahu juga markah, saya hanya boleh memaklumkan senarai pelajar yang mendapat A sahaja.. Pelajar yang tidak mendapat A, harap bersabar... Anda boleh mengetahui markah anda pada slip keputusan peperiksaan nanti...

Senarai pelajar yang mendapat A untuk koko kelab catur adalah.... 

Khalilah, Noor Safinah, Mohamad Fadhil, Nur Fazlina, Siti Zulaikha, Nur Qurratul Aini, Nurhafiza, Nur Amira, Chong, Syed Farid Firdaus, Muhammad Syazewan, Norfatiha, Mohd Arif Aiman, Maariyaye, Muhammad Nur Adha, Akmal Bahri, Nasrul Naqib, dan Nadia Harlina..

Tahniah buat para pelajar yang telah mendapat A untuk kursus AR201 (Kelab catur)... Statistik keputusan Penilaian Berterusan untuk pelajar yang lain adalah seperti berikut:

3 orang mendapat A-, 
5 orang mendapat B+,
5 orang mendapat B, dan 
2 orang mendapat B-   

Diharapkan semua pelajar berpuas hati dengan markah yang diperolehi....

Pada kesempatan ini saya ingin memohon maaf sekiranya ada kesalahan dan kesilapan yang saya lakukan sepanjang mengendalikan kelab ini... Terima kasih di atas segala komitmen yang diberikan sepanjang bersama kelab ini... Insya Allah, kita akan bertemu lagi di lain waktu sekiranya panjang umur dan diizinkan oleh Allah S.W.T...

Pada kesempatan ini saya juga ingin mengucapkan Selamat menduduki peperiksaan akhir dan semoga berjaya menjawab semua soalan dengan jayanya dan memperolehi keputusan peperiksaan yang cemerlang seperti yang diharapkan.... Amin...

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi 
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Sunday, November 20, 2011

Musim Nuffnang Asia Pacific Blog Awards 2011

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sekarang ni pihak nuffnang sedang mempromosikan secara besar-besaran Pertandingan yang sememangnya di nanti-nantikan oleh Blogger-blogger terkenal dari seluruh asia Pacific...

Pertandingan tersebut dikenali sebagai Nuffnang Asia-Pasific Blog Awards 2011...


Pertandingan ini mendapat sambutan yang cukup menggalakkan... Berdasarkan maklumat yang saya terima, lebih 10,000 penyertaan diterima dari seluruh Asia Pasifik dalam tempoh 2 minggu sebaik sahaja iklan disiarkan..

Tapi bukannya senang nak masuk pertandingan ini... Ada tapisan yang dilakukan oleh pihak nuffnang
untuk memilih senarai blog yang layak ke finalis Pertandingan ini... Kalau setakat blog macam Sembang Hari2 atau blog Coretan Anuar ni awal-awal lagi rasanya dah kena reject... Itu sebab tak termimpi pun nak mendaftar untuk memasuki Pertandingan ini...

Sekarang ni senarai peserta yang layak ke peringkat akhir telah pun keluar... Jadi kepada anda yang ada meminati mana-mana blog yang tersenarai dalam pertandingan ini, jemputlah untuk mengundi blog pilihan anda... Undian boleh dilakukan bermula daripada 15 November - 27 November 2011...

Terdapat 13 Kategori yang dipertandingkan iaitu:

  1. Most Influential Blog
  2. Best Micro Blog
  3. Best Entertainment Blog
  4. Best Food Blog
  5. Best Travel Blog
  6. Best Fashion Blog
  7. Best Photography Blog
  8. Best Geek Blog
  9. Best Parenting Blog
  10. Best Lifestyle Blog
  11. Best Original Blog Design
  12. Hidden Gem
  13. Region's Best Blog

Berikut merupakan senarai peserta yang layak ke peringkat akhir bagi semua kategori:

Most Influential Blog
Photoblog 攝影札記







Best Micro Blog
@我们爱讲冷笑话






Best Entertainment Blog
Sassi Sam Girlie Gossip Files

Kenshin 劍心回憶





Best Food Blog
Tour De Food Blog








Best Travel Blog






Best Fashion Blog




Best Photography Blog


Photoblog 攝影札記







Best Geek Blog
YugaTech Philippines





Best Parenting Blog
Our Everyday Things

The Misis Chronicles




Best Lifestyle Blog
Kinky Blue Fairy









Most Original Blog Design
















Hidden Gem





Keputusan Pertandingan ini akan diumumkan pada 16 Disember 2011 dalam satu majlis Eksklusif yang akan dianjurkan oleh pihak Nuffnang... Undian anda amat diperlukan bagi menentukan blog mana yang layak untuk memenangi setiap kategori yang dipertandingkan dalam Nuffnang Asia Pacific Blog Awards 2011 ini..
Sekiranya anda berminat untuk memenangi jemputan Ekslusif daripada pihak nuffnang ke Majlis Nuffnang Asia Pasific Blog Award 2011....


Sila layari pautan berikut, untuk mendapatkan maklumat dengan lebih lanjut:
http://awards.nuffnang.com/2011/win-exclusive-invites/

Selain memenangi jemputan Ekslusif ke majlis tersebut, anda juga turut berpeluang memenangi hadiah sampingan lain yang disediakan....

Akhir kata... Selamat maju jaya diucapkan kepada para peserta yang tersenarai dalam finalis NAPBA 2011...

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
  Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Dapatkan Artikel Percuma melalui Email

Arkib Blog Sembang Hari2..