Sunday, February 13, 2011

Minyak Oh Minyak...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Saya rasa isu ini telah lama disebut-sebut oleh seluruh rakyat Malaysia, iaitu tentang isu kenaikan harga minyak pada setiap tahun.. Sebenarnya dah lama nak tulis tentang perkara ini, tapi disebabkan kesibukan dalam menjalani aktiviti seharian sampai dah terlupa langsung untuk mencoretkan isu kenaikan harga minyak ini di blog sembang hari2

Hari ini kebetulan sedang anak-anak tidur, dan dalam masa yang sama baru balik dari mengisi minyak kereta, jadi terdetik semula di hati untuk menulis tentang isu ini..

Teringat masa zaman saya belajar dahulu.. Pergi balik dari kuliah ke rumah sewa menunggang motorsikal 2 lejang.. Masa tu setiap kali isi minyak, saya akan pilih pam warna hijau (saya kira Ron 97).. Masa tu saya tak tahu pun ada Ron 95 dan Ron 97.. Yang saya tahu ada 3 pilihan minyak, dan kita tinggal pilih samada nak beli minyak dari pam berwarna Kuning/Merah, Hijau atau Biru..( Regular, Super dan V Power)

Minyak dari pam Hijau menjadi pilihan utama suatu ketika dahulu
Sumber : Dari cariaan gambar di Google.com.my

Masa tu kalau pilih pam warna hijau, dengan mengeluarkan wang poket sebanyak RM5.00 sudah memadai untuk memenuhkan tangki minyak motor saya.. Tapi pada masa sekarang ini, dengan mengisi minyak motor dari pam berwarna hijau sebanyak RM5.00, saya hanya berjaya memenuhkan 1/4 tangki minyak motor..Huh.. Zaman telah jauh berbeza..

Adakah ini terjadi disebabkan oleh kesan inflasi, atau kesan kejatuhan matawang Dollar US, atau lain-lain kesan ekonomi yang melanda dunia dan negara kita pada hari ini? Namun apa yang pasti, kenaikan harga minyak akan turut menyebabkan kenaikan pelbagai harga barang...

Sebenarnya semua lapisan masyarakat turut merasai kesan kenaikan harga minyak ini, terutamanya bagi mereka yang tergolong dalam golongan berpendapatan rendah.. Emm.. Mungkin golongan yang berpendapatan RM2,000 ke bawah.. Walaubagaimnapaun ianya bergantung kepada strategi kita menguruskan penggunaan minyak petrol.. betul tak??

Graf harga minyak dari Tahun 2004 sehingga 2011
Sumber : Laman Web Malaysia Kini..

Pada tahun 2004, masa saya masih belajar lagi, harga minyak Ron 97 adalah RM1.42 seliter.. Pada tahun 2011 harga minyak Ron 97 dah jadi RM2.40 seliter.. Disebabkan ini, saya tidak mampu untuk menggunakan minyak Ron 97 pada hari ini.. Lari Budjet..

Walaupun saya ada terbaca di internet, kereta yang mempunyai 1500 cc keatas disyorkan menggunakan Ron 97 untuk mendapat lebih kuasa.. Ada orang kata kereta yang mempunyai 1500 cc ke atas sekiranya menggunakan Ron 95, kereta akan jadi kurang "pick up"..


Ron 95 : RM1.90 seliter..

Tapi apakan daya harga minyak tersebut terlalu mahal, jadi terpaksalah guna Ron 95 (Pam Warna Kuning).. Setakat ini alhamdulillah, kereta 1600 cc yang saya pandu setiap hari tidak mempunyai sebarang masalah walaupun tidak menggunakan minyak Ron 97.. Fuh.. Nasib baik..

Siapakah yang kita harus persalahkan dengan kenaikan harga minyak ini?

Secara peribadi.. Sebelum kita menyalahkan sesetengah pihak, lebih baik kita kaji habis-habisan kenapa harga minyak tersebut sentiasa naik dari masa ke semasa.. Kita sebagai pengguna juga perlu bijak dalam menangani isu kenaikan barang termasuk kenaikan harga minyak ini.. Betul tak?

Jadi apa yang perlu kita lakukan sekarang untuk mengatasi masalah ini?

Antara perkara yang kita boleh lakukan adalah dengan:
  • Bebelanja secara berkhemah
  • rancang perjalanan harian
  • Cuba mencari pendapatan sampingan
  • Mula membuat pelaburan untuk menampung kos sara hidup di masa akan datang..
  • dan lain-lain..
 Bagaimana pula untuk menangani permasalahan ini dari segi teknikal terhadap kenderaan?

Untuk menjawab soalan tersebut, saya bukanlah seorang yang arif dalam bidang ini..  Tetapi sahabat internet saya ada menghasilkan ebook tentang perkara tersebut.. Beliau membenarkan saya untuk mengedarkan ebook beliau secara percuma melalui blog ini..

Untuk mendapatkan ebook tersebut, anda boleh memuat turun secara percuma dengan klik pada gambar hadiah di bawah:-


Semoga dengan informasi yang diberikan oleh penulis ebook ini akan dapat memberi informasi yang bermanfaat kepada anda dalam menangani isu kenaikan harga minyak yang menjejaskan keadaan ekonomi kita pada hari ini..

 Sekian, terima kasih..

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/


Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)

Read more...

Apa persamaan antara kedai makan dan Blog?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Baru-baru ini Adik kepada pengasuh anak saya ada membuka sebuah kedai makan di Medan Selera Mukah..

Kunjungi Kedai makan Bakso Pak Lembang

Nama kedai makan tersebut adalah Bakso Pak Lembang.. Tapi jangan terkejut pula jika pergi ke kedai ini dan mendapati tiada Bakso yang dijual di sini.. Ini kerana pengusaha kedai makan ini menyewa kedai tersebut dengan lesennya sekali.. Disebabkan kedai tersebut didaftarkan dibawah nama Bakso Pak Lembang, jadi nama asal kedai tersebut dikekalkan..

Nasi Goreng Ayam Sambal Ikan Bilis

Menu yang saya suka di kedai makan ini adalah Nasi Goreng Ayam Sambal ikan Bilis dan basi lemak.. Dalam banyak-banyak kedai yang menjual nasi lemak dan nasi goreng ayam yang terdapat di Mukah, kedai ini adalah antara kedai yang sedap masakannya.. Kepada rakan-rakan yang berada di Mukah,nanti boleh promosi kedai ini dengan kawan2 yer.. Ingat yer.. Kunjungi Medan Selera Mukah, cari kedai nombor 23..hehehe tolong promosi percuma..

Berbalik kepada tajuk utama Post ini iaitu apa persamaan antara kedai makan dan blog?


Jawapannya sudah tentulah sajian yang dihidangkan kepada pengunjung..

Persamaan antara makanan yang sedap (Kedai makan) dan
entri yang menarik dan berkualiti (blog)

Bagi kedai makan yang dapat menyajikan makanan yang sedap, kedai ini akan mempunyai ramai pengunjung tetap.. Daripada buah mulut pengunjung tetap yang menceritakan keenakan makanan sesebuah kedai makan, akan dapat menarik lebih ramai pelanggan berkunjung ke kedai makan tersebut..

Begitu juga halnya dengan blog.. Sebuah blog yang mempunyai entri yang menarik dan bermanfaat akan dikunjungi oleh pembaca-pembaca tetap.. Dan melalui pembaca-pembaca tetap tersebut akan menarik lebih ramai pembaca baru untuk mengunjungi blog kita..

Persamaan antara pelbagai menu yang disediakan (kedai makan) dan
kerap menulis entri (blog)

Bagi sesetengah pelanggan kedai makan, mereka suka pergi ke kedai yang mempunyai pelbagai menu.. Ini kerana pengunjung mempunyai banyak pilihan.. Ialah kata orang tekak lain-lain..

Walaupun pengunjung datang dari satu keluarga dengan jenis darah yang sama dan rambut juga sama hitam, tetapi selera makanan bagi setiap individu adalah berbeza.. Jadi sebuah kedai makan perlu mempelbagaikan menu untuk menarik lebih ramai pelanggan berkunjung ke kedai mereka..

Begitu juga halnya dengan blog.. Bagi blog yang dapat menyajikan entri yang pelbagai dan kerap di update juga akan mudah menarik pengunjung untuk datang ke blog kita..  Ini kerana pengunjung blog kita sudah pastinya datang dari pelbagai latar belakang dari segi peringkat umur, jantina, minat, dan sebagainya.. Sudah tentu mereka mempunyai minat tersendiri dalam pelbagai skop bahan bacaan mereka..

Contoh blog terbaik yang saya jumpa adalah Blog Ben Ashaari..Pertama kali saya mengunjungi beliau, saya rasa hairan kenapa blog beliau begitu ramai pengunjung.. Sedangkan beliau bukanlah seorang selebriri ataupun orang-orang yang terkenal..

Rahsia kejayaan blog Ben Ashaari adalah disebabkan beliau rajin menulis entri di blog beliau.. Dalam sehari biasanya lebih daripada 5 entri beliau hasilkan.. Walaupun entri-entri yang beliau hasilkan ringkas, tetapi ianya mampu menarik ramai pengunjung datang ke blog beliau dan mengikuti perkembangan blog beliau..

Jadi sekiranya anda bercita-cita untuk menjadi blogger yang berjaya, anda boleh jadikan blog ben Ashaari sebagai rujukan..

Setakat ini sahaja perkongsian saya pada hari ini.. Mana yang baik, boleh diamalkan.. Mana yang tak baik tolong buat tak tahu jer.. ;)

Sebenarnya kunci utama kejayaan seseorang adalah rajin dan tidak mengenal erti putus asa dalam setiap bidang yang diceburi..

P/s: Saya ni kadang rajin dan kadang malas untuk update blog.. jadi saya belum layak untuk dicontohi sebagai seorang blogger yang berjaya..

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/


Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Dapatkan Artikel Percuma melalui Email

Arkib Blog Sembang Hari2..