Friday, December 31, 2010

Kisah Perjalanan Hidupku

Assalamualaikum dan Selamat Pagi kepada semua pembaca blog Sembang Hari2

Terlebih dahulu saya ingin memanjatkan setinggi kesyukuran kerana masih di beri nafas dan masih mempunyai tubuh badan dan minda yang sihat untuk kita sama-sama meneruskan kehidupan sehingga ke penghujung tahun 2010.

Alhamdulillah esok kita akan melanggkah ke tahun Baru 2011. Jadi kita semua perlu mempunyai azam baru sempena tahun baru ini. Diharap kita semua telah mencapai azam pada tahun 2010.

Sekiranya ada diantara kita masih belum mencapai azam tahun 2010, azam tersebut jangan ditinggalkan berkubur begitu sahaja. Ianya perlu dibawa ke tahun 2011. Jadi tahun 2011 tentunya lebih mencabar kepada golongan ini. Anda perlu menyelesaikan azam tahun 2010 dalam masa yang sama anda juga perlu mencapai azam tahun 2011. Semoga Berjaya.

Oklah pada post kali ini saya ingin berkongsikan sedikit tentang perjalanan hidup saya. Sehingga hari ini, saya telah bertugas selama hampir 5 tahun di Politeknik Mukah Sarawak. Tempoh tersebut boleh dikira lama bagi penjawat awam yang bertugas di satu-satu tempat.

Harapan saya tentunya saya mahu berpindah ke tempat yang baru dan menimba pengalaman kerja di persekitaran kerja yang baru. Tapi nak berpindah ke mana ye? Sasaran saya tentulah hendak berpindah ke kawasan Perak, negeri kelahiran saya.. Tapi macam tak dapat jer.. Setakat ini saya telah pun mengemukakan 3 kali permohonan, tapi tidak berjaya. Takper cuba lagi semester hadapan dengan menukar tempat permohonan.


Untuk pengetahuan pembaca semua, saya pernah menjalani latihan praktikal di PUO, Perak selama 2 bulan. Kemudian saya menjalani latihan praktikal yang ke dua di POLISAS, Pahang selama 1 bulan.. Dan akhir sekali berkhidmat di PMU, Sarawak selama 5 tahun. Gambarajah di atas menceritakan kisah perjalanan hidup saya di Politeknik.

Secara kebetulan telah membentus satu garisan lurus daripada pengalaman hidup saya. Jadi untuk politeknik seterusnya agak-agak ke mana yer? Kalau masih nak mengekalkan "kelurusan" garisan tersebut saya perlu berpindah ke Pulau Pinang, Perak, Pahang atau Sarawak.. hehehe..

Tapi bagi saya tak kisahlah dapat berpindah mana pun selepas ini. Apa yang penting kami sekeluarga dapat hidup dalam keadaan sihat, aman dan tenang.. Amin..


Read more...

Thursday, December 30, 2010

Keputusan terkini "contest" pendorong terbanyak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..

Rasanya belum terlambat untuk saya mengucapkan tahniah kepada sekuad Malaysia kerana telah berjaya memenangi piala Suzuki dengan kemenangan aggregate 4-2 ke atas Indonesia.. Syabas Malaysia.. Malaysia Boleh!!

Alhamdulillah dapat kita sama-sama bercuti pada 31 Disember 2010 hasil daripada kemenangan tersebut.. Yeye..

Disamping kita bersorak gembira izinkan saya untuk melaporkan perkembangan "Contest" Giveaway pertama Blog Sembang Hari2 bagi kategori pendorong terbanyak pada minggu pertama..

Jumlah penyertaan setakat ini sebanyak 44 penyertaan daripada rakan-rakan blogger..

 Rajah pendorong terbanyak dari fail Microsoft Excell..

Dan 3 pendorong terbanyak setakat ini adalah:

  1. http://sembanghari2.blogspot.com              pendorong 9 blog
  2. http://mamiuyuncontest.blogspot.com         pendorong 5 blog
  3. http://contestcontestcontest.blogspot.com  pendorong 4 blog
Setakat hari ini nampaknya blog mamiuyuncontest mendahului rakan-rakan blogger yang lain untuk memenangi hadiah minggu pertama pendorong terbanyak.. Namun begitu mamiuyuncontest belum lagi berada dalam zon selesa kerana ia diekori rapat oleh blog contestcontestcontest.

Jadi Mamiuyuncontest perlu berusaha lagi untuk mengekalkan kedudukan ini sehingga hari Ahad 2 Januari 2011 untuk melayakkan blog beliau memenangi hadiah minggu pertama. Buat rakan-rakan blogger lain anda juga berpeluang untuk menyaingi mamiuyuncontest dan contestcontestcontest kerana masih ada 3 hari lagi sebelum pemenang minggu pertama diumumkan..

Jangan berputus asa cuba lagi.. Malaysia Boleh!! Rakan-rakan Blogger juga Boleh!!
Read more...

Wednesday, December 29, 2010

Penyertaan "Contest" Giveaway pertama Blog Sembang Hari2 (Part 2)

Makluman tambahan:

Untuk makluman semua peserta, setiap penyertaan "contest" ini akan direkodkan ke dalam microsoft excell 2007. Ianya bagi memudahkan kami menyemak perkembangan pemenang mingguan..

Setakat penyertaan pada hari kedua ini, berikut adalah senarai 5 pendorong tertinggi mengikut turutan:

  1. http://sembanghari2.blogspot.com                  mendorong 9 blog
  2. http://thecolourfulisland.blogspot.com             mendorong 3 blog
  3. http://contestcontestcontest.blogspot.com      mendorong 2 blog
  4. http://hezesuze.blogspot.com                         mendorong 2 blog
  5. http://hezrinacontestngiveaway.blogspot.com mendorong 2 blog


 
 Namun begitu pendorong-pendorong ini belum tentu lagi dapat memenangi hadiah pendorong tertinggi minggu pertama dan juga pendorong tertinggi keseluruhan.. Ini kerana tempoh pertandingan untuk memilih pendorong tertinggi minggu pertama masih ada baki 4 hari lagi.. Rakan blogger yang baru turut serta dalam "contest" ini juga masih berpeluang menjadi pemenang pendorong tertinggi mingguan dan pendorong tertinggi keseluruhan..

Jadi rebut peluang keemasan ini.. Semoga rakan-rakan blogger dapat bersaing secara sihat dalam memeriahkan "contest" ini..

P/s: Untuk memudahkan anda mengetahui berapa bilangan pendorong blog anda, sila semak di bahagian komen yang ditinggalkan oleh para peserta..

Read more...

Penyertaan "Contest" Giveaway pertama Blog Sembang Hari2 (Part 1)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua pembaca blog sembang hari2..


Semalam 28 Disember 2010 merupakan hari pelancaran Giveaway pertama blog sembang hari2. Jadi hari ni masuk hari kedua contest ini berjalan. Petang tadi saya buka blog dan rasa sangat gembira dan bersyukur dengan sambutan yang diberikan..

Tidak disangka "contest" ini telah pun disertai oleh 36 rakan-rakan blogger dari seluruh Malayisa. Terima kasih di atas sokongan semua rakan-rakan yang sudi menyertai contest ini. Jadi kalau dah semakin banyak rakan-rakan blogger yang menyertai pertandingan ini tentu agak sukar untuk saya memilih pemenang. Betul tak?


Jadi, untuk menyelesaikan masalah ini, saya pun berbincang dengan Ayah mertua dan isteri tentang perkara ini. Ayah mertua saya berpandangan untuk memilih pemenang blogger itu perlu ada kelebihan yang lain berbanding rakan-rakan blogger yang turut menjadi peserta. Lalu saya bertanya kepada ayah mertua saya berkenaan kelebihan tersebut.

Berikut adalah pandangan ayah mertua saya:

  1. Terdapat pelanggan yang menyewa Pak Ya Hometay yang mendapat informasi daripada blog pemenang (Pemenang pertama blog yang mendapat penyewa terbanyak diikuti blog kedua dan ketiga); Sekiranya tiada juga pemenang
  2. Blog yang rajin memberi komen di entri-entri lain di blog sembang hari2; sekiranya tiada juga pemenang
  3. Blog yang meletakkan blog sembanghari2 dalam senarai blog role ; Sekiranya tiada juga pemenang
  4. Bilangan semua penyertaan akan dibahagikan dengan 3 bahagian. Kemudian nombor penyertaan terakhir pada setiap bahagian akan dipilih sebagai pemenang tempat Pertama, kedua dan ketiga. Contohnya 99/3: Pemenang tempat pertama adalah penyertaan yang ke 33 dikuti penyertaan ke 66 (pemenang kedua) dan diikuti penyertaan yang ke 99 (pemenang ketiga)

Setakat itu sahaja 4 cara untuk memilih pemenang "contest" ini. Keputusan pertandingan adalah muktamad. Jadi secara turutannya, kita memilih pemenang berdasarkan syarat yang pertama. Jika tiada yang memenuhi syarat pertama kita akan menggunakan syarat kedua, sekiranya tiada juga kita akan mengikuti syarat yang ketiga dan akhir sekali baru kita akan mengikuti syarat yang keempat.

Nota: Sebelum ini, Pak Ya Homestay dikunjungi oleh penyewa yang mendapat informasi daripada laman web Mudah.my. Tetapi untuk menjayakan contest ini saya tidak update iklan di mudah.my bagi memberi peluang kepada blogger untuk memeriahkan "contest" ini.

Read more...

Tuesday, December 28, 2010

Giveaway Pertama Blog Sembang Hari2

Syukur Alhamdulillah..

Kini genap setahun blog Sembang Hari2 ini wujud. Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan2 yang sudi mengunjungi blog ini.

Walaupun blog ini belum mempunyai banner, tetapi Alhamdulillah sehingga kini blog ini telah dikunjungi lebih daripada 5000 kali. Sebenarnya saya pernah design beberapa banner, tetapi setakat ini belum ada satu banner pun yang memenuhi citarasa saya dan difikirkan bersesuaian dengan blog ini. Jadi saya terpaksa tangguhkan dahulu untuk meletakkan banner di blog ini.

Sempenan setahun kewujudan blog Sembang Hari2 ini diinternet, saya dengan sukacitanya ingin menganjurkan "Contest Giveaway" yang pertama. Disebabkan salah satu tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk mempromosikan Pak Ya Homestay, maka gambar Pak Ya Homestay dijadikan sebagai banner untuk Giveaway ini.



 Syarat-syaratnya untuk menyertai "Contest" ini:

1. Terbuka kepada semua yang mempunyai blog, warganegara dan mempunyai alamat di Malaysia.

2. Buat entry di blog anda mengenai giveaway ni dengan tajuk: Ulang Tahun Pertama Blog Sembang Hari2!

3. Jadi follower blog "Sembang Hari2" DAN "Discount Hari2".

4. Copy dan paste; letak gambar banner giveaway ni di entry dan sidebar blog anda beserta link nya.

5. Tag sekurang-kurangnya 3 orang untuk join giveaway ni; letakkan link untuk blog yang di tag; 

6. Tinggalkan url link entry, ID follower anda dan url blog (pendorong) yang menyebabkan anda terpanggil untuk menyertai "contenst" ini di ruangan komen post ini

7. Hadiah berupa penginapan di Pak Ya Home Stay, Wang Tunai, Cloth Diapers (Baby Land) dan rebat tunai untuk pembelian barangan yang diiklankan di blog Discount Hari2 ~ WAJIB sebut tentang hadiah ni dalam entry korang yer.

8. Tarikh tutup: 31 Januari 2011

Hadiah-hadiahnya adalah seperti berikut:

Tempat pertama:
Penginapan satu malam di Pak Ya Homestay
Wang tunai RM50
Rebat Tunai RM50 untuk pembelian barang-barang di yang diiklankan di blog Discount Hari2

Tempat Kedua:
3 unit Cloth Diapers (Baby Land)
Wang tunai RM30
Rebat Tunai RM30 untuk pembelian barang-barang di yang diiklankan di blog Discount Hari2


Tempat Ketiga:
2 unit Cloth Diapers (Baby Land)
Wang tunai RM20
Rebat Tunai RM20 untuk pembelian barang-barang di yang diiklankan di blog Discount Hari2

Hadiah Mingguan (5 minggu):
1 unit Cloth Diapers (Baby Land)
(Diberikan untuk blog yang banyak menjadi pendorong untuk rakan blog lain menyertai contest ini)

Hadiah Pendorong terbanyak:
Penginapan satu malam di Pak Ya Homestay
Wang tunai RM30
Rebat Tunai RM30 untuk pembelian barang-barang di yang diiklankan di blog Discount Hari2

Pemenang tempat pertama hingga ke tiga akan dipilih secara cabutan bertuah oleh saya dan isteri.

Pemenang hadiah mingguan akan diberikan kepada pendorong terbanyak pada minggu tersebut. Ianya dikira berdasarkan bilangan pendorong yang ditulis pada Hari Isnin jam 6.00 pagi sehingga ke hari Ahad jam 12.00 malam.

Pemenang hadiah pendorong terbanyak akan dipilih berdasarkan URL pendorong terbanyak yang dikira sepanjang contest ini diadakan.

Sebagai permulaan, saya nak tag Discount Hari2, Rohaizulnizam dan Mama Kembar 3.

Terlebih dahulu saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan blogger yang sudi menyertai "contest" ini. Penyertaan anda akan memberi satu suntikan motivasi kepada saya untuk terus menulis di blog ini..

Jadi jomlah join ;)
Read more...

Sunday, December 26, 2010

Pendapatan sampingan di Mudah.my

Sejak negara kita sering dilanda dengan masalah ekonomi yang tidak menentu, ramai di antara kita yang mula mencari peluang untuk tambah pendapatan. Antara peluang tambah pendapatan yang mendapat tempat dan menjadi pilihan adalah melalui bidang perniagaan. Ada yang memilih perniagaan offline dan tak kurang juga yang memilih perniagaan online.

Tetapi, sejak teknologi maklumat kian berkembang di negara kita dengan wujudnya pelbagai kemudahan seperti broadband dan streamyx, masyarakat kita mula menjadikan internet sebagai satu medium untuk menambah pendapatan.

Perkembangan ini sangat positif dan selaras dengan pendedahan tentang peluang buat duit di internet oleh beberapa individu atau mana-mana pertubuhan. Walaupun banyak peluang buat duit di internet cara sebenar didedahkan, masyarakat kita khususnya masih juga percaya dan lebih suka menyertai program-program buat duit yang menipu.

Antara program-program buat duit yang menipu adalah skim cepat kaya, skim ponzi, skim piramid, program HYIP, program reseller, dan banyak lagi. Kes-kes penipuan yang sering berlaku di internet sebenarnya adalah berpunca daripada sikap masyarakat kita sendiri. Sikap yang saya maksudkan adalah sikap ingin mendapat wang dengan cepat dan mahu menjadi kaya.

Biasalah orang kita. Apabila disogok dengan pelbagai janji manis dan pulangan wang yang lumayan, tanpa berfikir panjang, mereka terus mengambil peluang yang dianggap boleh mendatangkan hasil itu. Padahal, hasil yang bakal diterima adalah sebaliknya. Kemudian, selepas sedar mereka telah ditipu barulah nak menyesal. Kesian..  

Dalam hal penipuan ini, untuk mengelakkan diri daripada terjebak dengan program buat duit yang menipu, anda seharusnya mengamalkan sikap berhati-hati sebelum menyertai mana-mana program buat duit. Langkah terbaik sebelum terjebak dan mengalami kerugian adalah anda perlu membuat kajian terhadap program berkenaan dengan menggunakan google atau bertanya kepada rakan-rakan usahawan internet yang lain.

Baik.. Jika anda bertanya kepada saya, apakah peluang buat duit di internet yang selamat dan mudah untuk dilakukan oleh sesiapapun? Jawapan saya adalah peluang buat duit di laman Mudah.my.

Peluang buat duit dengan Mudah.My lebih mudah dilaksanakan oleh semua orang daripada buat duit dengan ebook seperti PLR, MRR, RR dan sebagainya.

Ini kerana, dengan buat duit di Mudah.my, anda boleh mula serta merta dan terus buat duit. Jika hendak dibandingkan dengan cara lain, anda memang boleh buat duit juga tetapi tidak secepat seperti buat duit di Mudah.my.

Untuk mempelajari dengan lebih lanjut berkenaan cara buat duit di laman Mudah.my, sahabat usahawan saya iaitu saudara Hafizi Zain dan Ejat Perindu telah mengeluarkan sebuah ebook terbaru mereka yang bertajuk Rahsia Lubuk Duit Di Mudah.my.







Dalam ebook tersebut, mereka berdua telah membongkarkan secara terperinci bagaimana caranya untuk buat duit di laman Mudah.my. Antara perkara-perkara rahsia yang dikongsikan adalah teknik tersembunyi buat duit di Mudah.my, teknik beriklan di Mudah.my cara hebat, teknik mendapatkan jualan sehingga hasilnya boleh mencecah lima angka dan banyak lagi.

Oleh itu, tanpa membuang masa anda lagi yang sememangnya sangat berminat untuk buat duit di internet, saya menjemput anda untuk berkunjung ke laman web ebook tersebut di sini

Sebaik sahaja anda masuk ke sana, pastikan anda baca terlebih dahulu penerangan yang terdapat di sana.
Semoga anda berjaya buat duit di laman web Mudah.my
  


Read more...

Friday, December 24, 2010

Kisah Adam dan Teddy Bear

Maaf gambar kurang jelas..
Gambar ini ditangkap dengan menggunakan kamera Telefon bimbit

Jangan alihkan atau perbetulkan skrin monitor anda. Skrin monitor anda tiada masalah..

Adam cuba berkawan dgn Teddy Bear


Kan Dah Tergoleh Teddy Bear tu..

Cuba untuk memperbetulkan Teddy Bear.. Tapi di mana Adam?

Saya di sini ayah..

Kepala Teddy Bear sama besar dengan Adam


Dua-dua dah tergolek.. Adam mula menangis..



Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini


Read more...

Friday, November 26, 2010

Deko deko rumah by Suzana Dengan Kos Yang Sangat Rendah

Berikut merupakan gambar-gambar di beberapa sudut rumah saya yang telah didekorasikan oleh isteri saya dengan kos yang sangat rendah. Beliau menggunakan sticker dinding yang murah.









Sekiranya anda erminat untuk menghias rumah anda dengan kos yang sangat rendah anda boleh mendapatkan sticker-sticker ini di kedai hiasan dalaman berhampiran dengan tempat tinggal anda.

Sekiranya anda sukar untuk mendapatkan "sticker" seumpama ini, dan berminat untuk mendapatkannya sila hubungi saya..

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Read more...

Jambatan siap.. Boleh jadi Port memancing udang










Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Read more...

Tuesday, October 19, 2010

Ayam Oh Ayam di Pasar Sibu..

Sebut sahaja pasal ayam kadang tu ianya memberi satu maksud yang lain bagi sesetengah orang. Tetapi ayam yang saya maksudkan merupakan ayam sebenar yang di jual di Pasar Sibu..

Pada pertama kali saya sampai ke pasar Sibu, agak terkejut juga saya melihat ayam-ayam ini. Kesemua ayam ini diikat dan dibungkus dengan seurat Khabar untuk dijual secara hidup-hidup. Tengok sekali macam beli bunga di pasar sahaja.. Hehehe..

Suasana Di Pasar Sibu




Gambar Ayam-ayam yang telah dibungkus untuk di jual

Pada kebiasannya, pelanggan akan membawa ayam-ayam ini pulang ke rumah secara hidup-hidup. Jadi sekiranya mereka menggunakan pengangkutan awam sepeti teksi dan bot, ayam ini turut akan di bawa bersama dalam keadaan sepeti yang dapat anda lihat pada gambarajah di atas..

Pesanan Penaja : Lakukanlah urusan jual ayam secara halal. Jangan sesekali menjual ayam yang confirm tak boleh dimakan..

Sekian sahaja untuk kali ini. Jumpa lagi di lain waktu..

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH
Name:
Email Address:
Messege





Get your own free form like this one.



Read more...

Monday, October 18, 2010

Ikan Fresh Murah! Murah!

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia kepada semua pembaca blog ini..

Pada kali ini saya ingin berkongsi tentang sedikit pengalaman yang saya lalui semasa hidup di Mukah Sarawak. Seperti yang pernah saya ceritakan pada Post-post terdahulu, Mukah merupakan kawasan nelayan. Ramai penduduknya mencari sumber pendapatan dengan hasil perikanan samada sumber laut atau sungai.

Semalam apabila saya mengambil anak saya di rumah pengasuah, mereka sedang membakar ikan beberapa kembung yang masih segar. Masa mula nak bakar saya dapat lihat keadaan ikan tersebut yang masih baru, dengan sisiknya yang berkilat. Untuk pengetahuan anda, keluarga pengasuh anak saya biasa makan ikan yang segar sahaja.

Menurut Abang Shahdan, biasanya ikan yang baru ditangkap akan terus di masak. Beliau tidak gemar memakan ikan yang telah disimpan ditempat beku (Frosen) sebelum dimasak, kerana akan hilang "feel" untuk menikmati ikan tersebut.


Ikan Kembung Besar Segar sedang di Bakar

Menurut Abang Shahdan ikan tersebut diberikan oleh kawan beliau yang turun ke laut pada hari tersebut. Pada ketika ini, harga ikan kembung besar ini agak mahal. Sekilo dijual pada harga sekitar RM10. Ikan yang rakan Abang Shahdan tangkap telah dibeli kesemuanya (120 kg) oleh seorang Tauke China dengan harga RM8 sekilogram.

Harga ikan di Mukah ini tidak menentu. Saya pernah di beri offer ikan ini dengan harga 3 kilo RM10, semasa bulan Ramadhan baru-baru ini iaitu sehari sebelum saya pulang ke semenanjung untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri. Kalau sekarang ada orang offer macam tu memang saya beli.

Berikut merupakan gambar yang sempat saya tangkap pada ketika itu, di mana ikan-ikan tersebut telah diserbu oleh orang ramai sejak dalam perahu lagi. Ikan masih tersangkut di jaring Pukat tetapi telah ditunggu oleh orang ramai untuk dibeli..

Pemandangan Di Jetty Mukah

Orang ramai tidak sabar untuk membeli ikan segar.
Murah! Murah! Murah! Harga Lelong, 3 kilo RM10


Seronoknya akak tu, dah dapat ikan..
Cuba tengok di Jety seberang sana, juga ada ikan yang sedang di punggah..


Ikan masih tersangkut dalam jaring Pukat, timbang dan plastik dah menunggu..


Steady Abang Shahdan, masih banyak lagi ikan tu..


Ramainya orang menunggu nak beli ikan sehingga ke saat-saat akhir..

Beginilah kisah kehidupan di Mukah.. Ada kalanya rezeki datang melimpah ruah.. Ketika gambar ini diambil, keadaan di sebuah jeti lagi juga sedang mengalami situasi yang sama.. Tetapi keadaan ini tidak kerap berlaku.. Ada masa-masa tertentu..

Jadi sekiranya anda berhasrat untuk datang ke Mukah, carilah masa-masa yang agak-agak sesuai.. Banyak perkara menarik ynag boleh anda terokai.. Antaranya menangkap udang Galah mabuk dengan tangan (Tanpa sebarang peralatan seperi sauk atau pancing). Perkara ini betul-betul berlaku pada tahun lepas. Pada tahun ini tak merasa lagi peristiwa tersebut..

Peristiwa udang mabuk biasanya berlaku apabila hujan turun setiap hari sehingga air naik. Kemudian panas selama beberapa hari, tanpa sebarang hujan.. Udang akan mabuk disebabkan perubahan cuaca dan keadaan air iaitu semasa hujan lebat air laut akan bercampur dengan sungai. Dan setelah panas, air kembali surut dan air laut meninggalkan sungai. Jadi udang pening dengan situasi ini dan terdampar di tebing-tebing sungai..

Masa kejadian tersebut berlaku pada tahun lepas, merasa kami tangkap udang sehingga dapat setengah timba.. Untuk tahun ini sama-samalah kita tunggu..




Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH
Name:
Email Address:
Messege


Get your own free form like this one.


Read more...

Sunday, October 17, 2010

Perbaiki Keadaan ekonomi Semasa

Salam 1 Malaysia

Syukur Alhamdulillah.. Pada 15 Oktober 2010 Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib Tun Razak telah selesai membentangkan Bajet 2011. Menurut pendapat beberapa pakar ekonomi penggubalan dan pelaksanaan budget kali ini akan menetapkan rentak transformasi ekonomi negara ke arah ekonomi negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Terdapat beberapa 'berita' baru yang telah diumumkan oleh perdana menteri semasa pembentangan tersebut berlangsung. Pembentangan budjet pada kali ini diharapkan dapat memuaskan semua pihak walaupun memang diakui tidak semua berita gembira yang diharapkan dapat direalisasikan oleh pihak kerajaan.

Ini berlaku disebabkan budget ini turut mengambil kira beberapa faktor yang melibatkan keadaan ekonomi negara semasa. Bagi pekerja di sektor kerajaan, pastinya harapan terbesar dari Pembentangan Budget pada kali ini adalah mendapat imbuhan Bonus. Tetapi perkara tersebut masih tidak dapat direalisasikan oleh pihak kerajaan disebabkan kerajaan akan mengalami implikasi perbelanjaan sehingga RM3.1 bilion. Nilai ini terlalu besar dan boleh menjejaskan keadaan ekonomi negara. Jadi sebagai gantinya, pihak kerajaan telah memberikan saguhati sebanyak RM1,000 kepada semua penjawat awam.

Diharapkan semua orang bersyukur dengan rezeki yang diperolehi. Selain daripada wang saguhati tersebut, terdapat lagi beberapa imbuhan yang dibelikan oleh pihak kerajaan kepada penjawat awam antaranya:

- Hari Cuti bersalin di Tambah daripada 60 hari kepada 90 hari
- Pinjaman perumahan 100% untuk pendapatan isi rumah di bawah RM3,000

Berdasarkan budget yang telah dibentangkan ini, kita sebagai rakyat Malaysia terutamanya pekerja sektor awam perlu akur dengan keadaan ekonomi negara pada masa kini. Dalam keadaan ini, kita seharusnya dapat mengatur strategi untuk membantu negara mencapai sebuah negara berpendapatan tinggi dengan pendapatan perkapita rakyat Malaysia AS$17,000 (RM56,000) setahun berbanding AS$8,00 setahun pada masa kini.

Bagaimana caranya untuk kita membantu negara?

Pada pandangan saya, kita perlu bersama-sama mencari alternatif untuk mengusahakan pendapatan kedua yang dapat dilaksanakan di luar waktu bekerja. Dengan peningkatan pendapatan setiap individu akan dapat merancakkan keadaan ekonomi negara, seterusnya akan dapat membantu negara mencapai sebuah negara berpendapatan tinggi.

Dalam akhbar utusan bertarikh 14 Ogos 2010 (Khamis) m/s 14, ada melaporkan bahawa terdapat sebanyak  83,389 kes muflis berlaku dalam masa 5 tahun iaitu dari tahun 2005 sehingga tahun 2010. 1.25% (1,046) daripadanya adalah belia bawah umur 25 tahun. Kebanyakan kes muflis ini berlaku disebabkan kegagalan melunaskan hutang terutamanya melibatkan sewa beli kenderaan dan pinjaman kad kredit.

Persoalannya mengapa perkara ini boleh berlaku?

Pada pandangan saya, perkara ini berlaku disebabkan kegagalan individu yang terlibat mengurus keadaan ekonomi masing-masing. Kebanyakan daripada kita tidak tahu bagaimana hendak mengurus pendapatan yang diperolehi disamping gagal untuk membezakan antara keperluan dan kehendak semasa membuat perbelanjaan.

Sebenarnya adalah mustahak untuk semua orang mempelajari cara mengurus wang yang betul melalui pembacaan. Terdapat beberapa sumber bacaan yang dapat anda gunakan untuk membimbing anda mengurus wang dengan betul. Antaranya adalah:

  1. Buku Celik Wang, Terbitan AKPK, Harga RM10.00 (Boleh didapati di kedai-kedai buku berdekatan)
  2. Budget Wang, Terbitan Truewealth Publishing, RM30.00 (Boleh didapati di internet) Click Here
  3. Panduan Menguruskan Wang Gaji, (Boleh didapati di Internet) Click Here
  4. Tip Kewangan Peribadi (Boleh didapati di Internet) Click Here
  5. Panduan Bebas Hutang (Boleh didapati Di Internet) Click Here
Saya syorkan anda untuk mendapatkan salah satu buku di atas, dan luangkan sedikit masa untuk membaca. Menurut pandangan beberapa orang pakar ekonomi, mengurus kewangan peribadi diibaratkan sebagai sebuah perniagaan. Sekiranya anda bijak mengurus kewangan anda, anda akan mendapat keuntungan dengan menggandakan wang anda. Manakala sekiranya anda gagal mengurus kewangan anda, anda akan mengalami kerugian sehingga boleh menyebabkan anda tergolong dalam golongan orang-orang yang muflis.

Selain daripada mengurus kewangan yang betul, saya juga mengesyorkan anda mengusahakan pendapatan kedua. Untuk mengusahakan pendapatan kedua, anda tidak perlu meninggalkan pekerjaan anda sekarang. Anda boleh melaksanaannya secara sambilan di luar waktu bekerja. Untuk mendapatkan maklumat lanjut untuk mengusahakan pendapatan kedua anda boleh mendapatkan ebook Percuma yang telah saya hasilkan.



Ebook setebal 115 muka surat ini diharapkan dapat membantu anda untuk menjana pendapatan sampingan di internet. Anda boleh mendapatkan ebook ini secara percuma dengan klik pada perkataan yang terdapat di bawah gambar ebook tersebut. Isi kanduang ebook ini adalah:

  1. Bab 1: Kepentingan Mempelajari Ilmu Keusahawanan
  2. Bab 2: Keperluan Menceburi Bidang Perniagaan
  3. Bab 3: Keselamatan Urusan Jual Beli Di Internet
  4. Bab 4: Produk Fizikal vs Produk Digital Dalam Perniagaan Internet
  5. Bab 5: PLR, MRR dan RR merupakan produk digital yang menguntungkan
  6. Bab 6: Bagaimana untuk menjual produk MRR?
  7. Bab 7: Menjual Produk di Internet Sebagai Usahawan Internet Sebenar
  8. Bab 8: Menghasilkan Produk Sendiri

 Untuk maklumat anda ebook ini dihasilkan bertujuan untuk berkongsi sedikit ilmu pengetahuan yang telah saya timba sepanjang berkecimpung dalam bidang keusahawan melalui Internet. Ebook ini mungkin tidak selengkap yang anda harapkan. Sekiranya anda masih memerlukan maklumat tambahan setelah selesai membaca ebook ini, saya syorkan anda mendapatkan ebook "Jana Wang dari Rumah" (Sila klik pada gambar di bawah) 
 



Ebook ini akan dapat membantu anda untuk menjana wang dari rumah. Terdapat banyak cara atau kaedah untuk menjana wang dari rumah. Antara kaedah yang diminati oleh sebahagian besar rakyat Malaysia adalah dengan menjalankan perniagaan MLM. Namun begitu, tidak semua orang berjaya memperolehi pendapatan yang lumayan sewaktu menjalanakan perniagaan MLM.

Pada pandangan saya perkara ini berlaku disebabkan individu tersebut kekurangan pengalaman dan ilmu pengetahuan. Justeru itu, sekiranya anda ingin benar-benar berjaya sewaktu menjalankan perniagaan MLM saya syorkan anda mempelajari dari pada seorang usahawan internet tempatan dalam ebooknya yang bertajuk Rahsia MLM. Untuk mendapatkan ebook rahsia MLM sila klik pada banner di bawah :



Sekiranya ada telah beberapa kali menceburi bidang MLM tetapi masih belum berjaya memperolehi sebarang pendapatan, saya nasihatkan anda supaya teruskan perjuangan. Jangan sesekali berundur. Sebaliknya semak balik usaha yang telah anda lakukan sebelum ini disamping mencari ilmu untuk memperbaiki strategi pemasaran yang dilakukan.

Jutawan Internet Malaysia, Dr. Irfan Khairi ada menjalankan seminar berkenaan Kaedah Melipat gandakan Pendapatan Melalui MLM. Selain itu, dalam e-book Mentor Jutawan yang dihasilkan oleh Dr. Irfan Khairi juga terdapat perkongsian kejayaan seorang Jutawan MLM iaitu Dr. Azman Ching. Dalam ebook tersebut Dr. Azman Ching berkongsi kisah suka duka beliau sewaktu menceburkan diri dalam bidang MLM sehingga akhirnya berkaya menjadi jutawan MLM. (Klik disini untuk maklumat lanjut)

Terdapat banyak strategi untuk berjaya dalam bidang MLM. Antara strategi terbaru adalah dengan menjalankan perniagaan MLM melalui internet. Banyak syarikat MLM telah menggunakan kaedah ini antaranya Vemma Builder, HyproBulk SMS, Aqura, StomReader, Bio Asli dan sebagainya.

Cara pemasaran MLM melalui internet dilihat begitu berkesan kerana anda boleh mencari Downline  dengan cepat menerusi laman web jaringan sosial seperti Facebook, Twitter, My Space, Friendster dan sebagainya. Peluang anda untuk mencari Downline adalah tidak terbatas. Anda berpeluang untuk memperolehi downline dari seluruh pelusuk dunia disebabkan bayaran pembelian produk dapat di buat dengan menggunakan kad kredit atau dengan menggunakan akaun paypal.

Baru-baru ini saya turut melibatkan diri dalam salah satu MLM yang mencari prospek menerusi internet. Saya berminat untuk menceburi MLM ini disebabkan ianya dapat disertai dengan modal yang begitu rendah. Pendaftaran adalah percuma. Kemudian dengan setiap pembelian serendah RM30 di samping mencari Downline, anda telah mampu meraih pendapatan. Untuk mengetahui MLM apa yang saya ceburi, sila klik pada perkataan di bawah:


MLM ini sesuai disertai untuk anda yang masih baru atau telah lama berkecimpung dalam perniagaan internet. Setelah menyertai MLM ini, saya telah berjaya menghasilkan sebuah blog perniagaan. Gambarajah di bawah menunjukkan blog perniagaan saya yang pertama. Tolong beri komen sekiranya terdapat ruang-ruang untuk penambah baikan pada blog ini. ;)



Saya rasa cukup setakat ini sahaja perkongsian saya untuk kali ini. Harapan saya, semoga kita dapat bersama-sama berusaha menjana pendapatan kedua untuk memperbaiki keadaan ekonomi semasa kita.
Jumpa lagi, di lain kali. Sekian, terima kasih kerana sudi membaca blog ini..



Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH
Name:
Email Address:
Messege








Get your own free form like this one.



Read more...

Friday, October 8, 2010

1st National Rapid Chess Championship 2010

Salam 1 Malaysia..

 
Pada 9-10 Oktober ini Universiti Teknologi Petronas dengan kerjasama Perak International Chess Assosiation dan Malaysian Chess Federation akan menganjurkan 1st National Rapid Chess Championship 2010 di UTP Multi Purpose Hall..

 
Pertandingan terbahagi kepada 13 kategori iaitu:

 
  • Kategori Terbuka ( Yuran Penyertaan RM35) (Ada 3 Kategori kesemuanya)
  • Kategori Bawah 12 tahun (Yuran Penyertaan RM25) (Ada 6 Kategori kesemuanya)
  • Kategori Bawah 16 Tahun (Yuran Penyertaan RM30) (Ada 4 Kategori kesemuanya)
(maklumat lanjut sila semak di http://perakchess.blogspot.com/)

 
Hadiah yang ditawarkan sangat lumayan. Saya pasti ramai pemain-pemain catur handalan dari seluruh Malaysia akan turun padang untuk menyertai kejohanan catur ini nanti. Senarai hadiah yang ditawarkan adalah seperti berikut:

 
Untuk kategori terbuka: 
  1. RM 1000
  2. RM 500
  3. RM 400
  4. RM 300
  5. RM 200
  6. RM 100
  7. RM 80
  8. RM 70
  9. RM 60
  10. RM 50


Best UTP : RM 50

Best IPT : RM 50

Best Lady : RM 50
Best Veteran (55 tahun ke atas) : RM 50

 
Persoalannya, bila agaknya saya dapat berpindah ke semenanjung untuk menyertai pertandingan-pertandingan catur seumpama ini.. Dah lama tak merasai debaran dan memerah otak ke tahap maksimum semasa berada di meja catur.
Jadi kepada semua peserta kejohanan Catur di UTP nanti saya ucapkan selamat berjaya.. Untuk maklumat lanjut tentang pertandingan Catur Terbuka ini anda boleh layari blog http://perakchess.blogspot.com/

 
Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH
Name:
Email Address:
Messege

 

 

 

Get your own free form like this one.

Read more...

Wednesday, October 6, 2010

Umai Abang Shahdan

Salam 1 Malaysia di ucapkan buat anda semua..

Alhamdulillah bertemu sekali lagi kita pada minggu ini sempena bulan Syawal ini.. Pada post terbaru sebelum ini saya ada menulis sedikit maklumat tentang Malam 1 Budaya dan Majlis Ramah Tamah Aidilfitri yang diadakan di Politeknik Mukah Sarawak..

Bila sebut pasal Malam 1 Budaya teringat saya dekat Umai yang dihidangkan pada malam tersebut. Umai tersebut sedap, tetapi pedas menyebabkan saya tak dapat nak makan dalam keadaan yang selesa..

Kebetulan pula abang ipar kepada pengasuh anak saya juga mengambil tempahan umai.. Sebenarnya saya dah tempah 2-3 hari.. Tetapi memandangkan bekalan ikan untuk buat umai agak sukar didapati di pasar Mukah sejak kebelakang ini, jadi beliau tidak dapat menyediakan Umai yang ditempah oleh ramai pembeli..

Nak dijadikan cerita, hari ini ada rezeki saya.. Kebetulan Abang Ipar pengasuh anak saya (Abang Shahdan) dapat membeli beberapa kilo ikan yang digunakan untuk membuat Umai.. Masa saya datang petang tadi kebetulan beliau telah menyiapkan hampir 10 kilogram umai untuk dihantar kepada pelanggan..

Menurut Abang Shahdan, hari ini seperti kebiasaannya banyak tempahan Umai yang beliau terima. Tempahan istimewa dari pengurus Maybank yang menghendaki Umai dihasilkan daripada ikan Haruan Laut. Mujur pula Abang Shahdan dapat mencari ikan tersebut di pasar Mukah. Sebenarnya ada beberapa jenis ikan yang digunakan untuk membuat Umai. Ikan yang biasa digunakan adalah ikan Pirang. Sebenarnya saya sendiri agak kurang arif tentang nama-nama ikan, terutamnya untuk membezakan nama ikan apabila berada di Sarawak dan nama bagi ikan yang sama apabila berada di semenanjung.. hehehe..

Jadi pada hari ini saya sempat melihat secara live, proses membuat Umai di dapur rumah Abang Shahdan..


Cuba Teka Ikan Apa Ni? Inilah Ikan yang biasa digunakan Untuk Membuat Umai..







Steady jer orang berpengalaman potong ikan..


Inilah dia Umai Yang dah siap.. Berserta kuah sekali..


Umai yang Abang Shahdan ini buat memang sedap.. Dia punya kuah paling best sekali.. Patutlah orang dari Kuching, Bintulu, Sibu, Miri yang datang ke Mukah atas urusan kerja turut menepah Umai dekat beliau.. Sampai ada ketikanya Umai yang ditempah terpaksa dikirim di merata-rata destinasi di Sarawak melalui bas..

Kalau anda nak merasa kuah umai yang dibuat oleh Abang Shahdan, anda boleh membuat tempahan.. Satu botol mineral kecil biasanya dijual pada harga RM5 sebotol.. Kuah umai yang beliau buat memang sedap.. Itu sebab beliau boleh survive dengan hanya bekerja dari Rumah..








Name:
Email Address:
Messege










Get your own free form like this one.



Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Dapatkan Artikel Percuma melalui Email

Arkib Blog Sembang Hari2..