Friday, December 31, 2010

Kisah Perjalanan Hidupku

Assalamualaikum dan Selamat Pagi kepada semua pembaca blog Sembang Hari2

Terlebih dahulu saya ingin memanjatkan setinggi kesyukuran kerana masih di beri nafas dan masih mempunyai tubuh badan dan minda yang sihat untuk kita sama-sama meneruskan kehidupan sehingga ke penghujung tahun 2010.

Alhamdulillah esok kita akan melanggkah ke tahun Baru 2011. Jadi kita semua perlu mempunyai azam baru sempena tahun baru ini. Diharap kita semua telah mencapai azam pada tahun 2010.

Sekiranya ada diantara kita masih belum mencapai azam tahun 2010, azam tersebut jangan ditinggalkan berkubur begitu sahaja. Ianya perlu dibawa ke tahun 2011. Jadi tahun 2011 tentunya lebih mencabar kepada golongan ini. Anda perlu menyelesaikan azam tahun 2010 dalam masa yang sama anda juga perlu mencapai azam tahun 2011. Semoga Berjaya.

Oklah pada post kali ini saya ingin berkongsikan sedikit tentang perjalanan hidup saya. Sehingga hari ini, saya telah bertugas selama hampir 5 tahun di Politeknik Mukah Sarawak. Tempoh tersebut boleh dikira lama bagi penjawat awam yang bertugas di satu-satu tempat.

Harapan saya tentunya saya mahu berpindah ke tempat yang baru dan menimba pengalaman kerja di persekitaran kerja yang baru. Tapi nak berpindah ke mana ye? Sasaran saya tentulah hendak berpindah ke kawasan Perak, negeri kelahiran saya.. Tapi macam tak dapat jer.. Setakat ini saya telah pun mengemukakan 3 kali permohonan, tapi tidak berjaya. Takper cuba lagi semester hadapan dengan menukar tempat permohonan.


Untuk pengetahuan pembaca semua, saya pernah menjalani latihan praktikal di PUO, Perak selama 2 bulan. Kemudian saya menjalani latihan praktikal yang ke dua di POLISAS, Pahang selama 1 bulan.. Dan akhir sekali berkhidmat di PMU, Sarawak selama 5 tahun. Gambarajah di atas menceritakan kisah perjalanan hidup saya di Politeknik.

Secara kebetulan telah membentus satu garisan lurus daripada pengalaman hidup saya. Jadi untuk politeknik seterusnya agak-agak ke mana yer? Kalau masih nak mengekalkan "kelurusan" garisan tersebut saya perlu berpindah ke Pulau Pinang, Perak, Pahang atau Sarawak.. hehehe..

Tapi bagi saya tak kisahlah dapat berpindah mana pun selepas ini. Apa yang penting kami sekeluarga dapat hidup dalam keadaan sihat, aman dan tenang.. Amin..


Read more...

Thursday, December 30, 2010

Keputusan terkini "contest" pendorong terbanyak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca blog ini..

Rasanya belum terlambat untuk saya mengucapkan tahniah kepada sekuad Malaysia kerana telah berjaya memenangi piala Suzuki dengan kemenangan aggregate 4-2 ke atas Indonesia.. Syabas Malaysia.. Malaysia Boleh!!

Alhamdulillah dapat kita sama-sama bercuti pada 31 Disember 2010 hasil daripada kemenangan tersebut.. Yeye..

Disamping kita bersorak gembira izinkan saya untuk melaporkan perkembangan "Contest" Giveaway pertama Blog Sembang Hari2 bagi kategori pendorong terbanyak pada minggu pertama..

Jumlah penyertaan setakat ini sebanyak 44 penyertaan daripada rakan-rakan blogger..

 Rajah pendorong terbanyak dari fail Microsoft Excell..

Dan 3 pendorong terbanyak setakat ini adalah:

  1. http://sembanghari2.blogspot.com              pendorong 9 blog
  2. http://mamiuyuncontest.blogspot.com         pendorong 5 blog
  3. http://contestcontestcontest.blogspot.com  pendorong 4 blog
Setakat hari ini nampaknya blog mamiuyuncontest mendahului rakan-rakan blogger yang lain untuk memenangi hadiah minggu pertama pendorong terbanyak.. Namun begitu mamiuyuncontest belum lagi berada dalam zon selesa kerana ia diekori rapat oleh blog contestcontestcontest.

Jadi Mamiuyuncontest perlu berusaha lagi untuk mengekalkan kedudukan ini sehingga hari Ahad 2 Januari 2011 untuk melayakkan blog beliau memenangi hadiah minggu pertama. Buat rakan-rakan blogger lain anda juga berpeluang untuk menyaingi mamiuyuncontest dan contestcontestcontest kerana masih ada 3 hari lagi sebelum pemenang minggu pertama diumumkan..

Jangan berputus asa cuba lagi.. Malaysia Boleh!! Rakan-rakan Blogger juga Boleh!!
Read more...

Wednesday, December 29, 2010

Penyertaan "Contest" Giveaway pertama Blog Sembang Hari2 (Part 2)

Makluman tambahan:

Untuk makluman semua peserta, setiap penyertaan "contest" ini akan direkodkan ke dalam microsoft excell 2007. Ianya bagi memudahkan kami menyemak perkembangan pemenang mingguan..

Setakat penyertaan pada hari kedua ini, berikut adalah senarai 5 pendorong tertinggi mengikut turutan:

  1. http://sembanghari2.blogspot.com                  mendorong 9 blog
  2. http://thecolourfulisland.blogspot.com             mendorong 3 blog
  3. http://contestcontestcontest.blogspot.com      mendorong 2 blog
  4. http://hezesuze.blogspot.com                         mendorong 2 blog
  5. http://hezrinacontestngiveaway.blogspot.com mendorong 2 blog


 
 Namun begitu pendorong-pendorong ini belum tentu lagi dapat memenangi hadiah pendorong tertinggi minggu pertama dan juga pendorong tertinggi keseluruhan.. Ini kerana tempoh pertandingan untuk memilih pendorong tertinggi minggu pertama masih ada baki 4 hari lagi.. Rakan blogger yang baru turut serta dalam "contest" ini juga masih berpeluang menjadi pemenang pendorong tertinggi mingguan dan pendorong tertinggi keseluruhan..

Jadi rebut peluang keemasan ini.. Semoga rakan-rakan blogger dapat bersaing secara sihat dalam memeriahkan "contest" ini..

P/s: Untuk memudahkan anda mengetahui berapa bilangan pendorong blog anda, sila semak di bahagian komen yang ditinggalkan oleh para peserta..

Read more...

Penyertaan "Contest" Giveaway pertama Blog Sembang Hari2 (Part 1)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua pembaca blog sembang hari2..


Semalam 28 Disember 2010 merupakan hari pelancaran Giveaway pertama blog sembang hari2. Jadi hari ni masuk hari kedua contest ini berjalan. Petang tadi saya buka blog dan rasa sangat gembira dan bersyukur dengan sambutan yang diberikan..

Tidak disangka "contest" ini telah pun disertai oleh 36 rakan-rakan blogger dari seluruh Malayisa. Terima kasih di atas sokongan semua rakan-rakan yang sudi menyertai contest ini. Jadi kalau dah semakin banyak rakan-rakan blogger yang menyertai pertandingan ini tentu agak sukar untuk saya memilih pemenang. Betul tak?


Jadi, untuk menyelesaikan masalah ini, saya pun berbincang dengan Ayah mertua dan isteri tentang perkara ini. Ayah mertua saya berpandangan untuk memilih pemenang blogger itu perlu ada kelebihan yang lain berbanding rakan-rakan blogger yang turut menjadi peserta. Lalu saya bertanya kepada ayah mertua saya berkenaan kelebihan tersebut.

Berikut adalah pandangan ayah mertua saya:

  1. Terdapat pelanggan yang menyewa Pak Ya Hometay yang mendapat informasi daripada blog pemenang (Pemenang pertama blog yang mendapat penyewa terbanyak diikuti blog kedua dan ketiga); Sekiranya tiada juga pemenang
  2. Blog yang rajin memberi komen di entri-entri lain di blog sembang hari2; sekiranya tiada juga pemenang
  3. Blog yang meletakkan blog sembanghari2 dalam senarai blog role ; Sekiranya tiada juga pemenang
  4. Bilangan semua penyertaan akan dibahagikan dengan 3 bahagian. Kemudian nombor penyertaan terakhir pada setiap bahagian akan dipilih sebagai pemenang tempat Pertama, kedua dan ketiga. Contohnya 99/3: Pemenang tempat pertama adalah penyertaan yang ke 33 dikuti penyertaan ke 66 (pemenang kedua) dan diikuti penyertaan yang ke 99 (pemenang ketiga)

Setakat itu sahaja 4 cara untuk memilih pemenang "contest" ini. Keputusan pertandingan adalah muktamad. Jadi secara turutannya, kita memilih pemenang berdasarkan syarat yang pertama. Jika tiada yang memenuhi syarat pertama kita akan menggunakan syarat kedua, sekiranya tiada juga kita akan mengikuti syarat yang ketiga dan akhir sekali baru kita akan mengikuti syarat yang keempat.

Nota: Sebelum ini, Pak Ya Homestay dikunjungi oleh penyewa yang mendapat informasi daripada laman web Mudah.my. Tetapi untuk menjayakan contest ini saya tidak update iklan di mudah.my bagi memberi peluang kepada blogger untuk memeriahkan "contest" ini.

Read more...

Tuesday, December 28, 2010

Giveaway Pertama Blog Sembang Hari2

Syukur Alhamdulillah..

Kini genap setahun blog Sembang Hari2 ini wujud. Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan2 yang sudi mengunjungi blog ini.

Walaupun blog ini belum mempunyai banner, tetapi Alhamdulillah sehingga kini blog ini telah dikunjungi lebih daripada 5000 kali. Sebenarnya saya pernah design beberapa banner, tetapi setakat ini belum ada satu banner pun yang memenuhi citarasa saya dan difikirkan bersesuaian dengan blog ini. Jadi saya terpaksa tangguhkan dahulu untuk meletakkan banner di blog ini.

Sempenan setahun kewujudan blog Sembang Hari2 ini diinternet, saya dengan sukacitanya ingin menganjurkan "Contest Giveaway" yang pertama. Disebabkan salah satu tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk mempromosikan Pak Ya Homestay, maka gambar Pak Ya Homestay dijadikan sebagai banner untuk Giveaway ini.



 Syarat-syaratnya untuk menyertai "Contest" ini:

1. Terbuka kepada semua yang mempunyai blog, warganegara dan mempunyai alamat di Malaysia.

2. Buat entry di blog anda mengenai giveaway ni dengan tajuk: Ulang Tahun Pertama Blog Sembang Hari2!

3. Jadi follower blog "Sembang Hari2" DAN "Discount Hari2".

4. Copy dan paste; letak gambar banner giveaway ni di entry dan sidebar blog anda beserta link nya.

5. Tag sekurang-kurangnya 3 orang untuk join giveaway ni; letakkan link untuk blog yang di tag; 

6. Tinggalkan url link entry, ID follower anda dan url blog (pendorong) yang menyebabkan anda terpanggil untuk menyertai "contenst" ini di ruangan komen post ini

7. Hadiah berupa penginapan di Pak Ya Home Stay, Wang Tunai, Cloth Diapers (Baby Land) dan rebat tunai untuk pembelian barangan yang diiklankan di blog Discount Hari2 ~ WAJIB sebut tentang hadiah ni dalam entry korang yer.

8. Tarikh tutup: 31 Januari 2011

Hadiah-hadiahnya adalah seperti berikut:

Tempat pertama:
Penginapan satu malam di Pak Ya Homestay
Wang tunai RM50
Rebat Tunai RM50 untuk pembelian barang-barang di yang diiklankan di blog Discount Hari2

Tempat Kedua:
3 unit Cloth Diapers (Baby Land)
Wang tunai RM30
Rebat Tunai RM30 untuk pembelian barang-barang di yang diiklankan di blog Discount Hari2


Tempat Ketiga:
2 unit Cloth Diapers (Baby Land)
Wang tunai RM20
Rebat Tunai RM20 untuk pembelian barang-barang di yang diiklankan di blog Discount Hari2

Hadiah Mingguan (5 minggu):
1 unit Cloth Diapers (Baby Land)
(Diberikan untuk blog yang banyak menjadi pendorong untuk rakan blog lain menyertai contest ini)

Hadiah Pendorong terbanyak:
Penginapan satu malam di Pak Ya Homestay
Wang tunai RM30
Rebat Tunai RM30 untuk pembelian barang-barang di yang diiklankan di blog Discount Hari2

Pemenang tempat pertama hingga ke tiga akan dipilih secara cabutan bertuah oleh saya dan isteri.

Pemenang hadiah mingguan akan diberikan kepada pendorong terbanyak pada minggu tersebut. Ianya dikira berdasarkan bilangan pendorong yang ditulis pada Hari Isnin jam 6.00 pagi sehingga ke hari Ahad jam 12.00 malam.

Pemenang hadiah pendorong terbanyak akan dipilih berdasarkan URL pendorong terbanyak yang dikira sepanjang contest ini diadakan.

Sebagai permulaan, saya nak tag Discount Hari2, Rohaizulnizam dan Mama Kembar 3.

Terlebih dahulu saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan blogger yang sudi menyertai "contest" ini. Penyertaan anda akan memberi satu suntikan motivasi kepada saya untuk terus menulis di blog ini..

Jadi jomlah join ;)
Read more...

Sunday, December 26, 2010

Pendapatan sampingan di Mudah.my

Sejak negara kita sering dilanda dengan masalah ekonomi yang tidak menentu, ramai di antara kita yang mula mencari peluang untuk tambah pendapatan. Antara peluang tambah pendapatan yang mendapat tempat dan menjadi pilihan adalah melalui bidang perniagaan. Ada yang memilih perniagaan offline dan tak kurang juga yang memilih perniagaan online.

Tetapi, sejak teknologi maklumat kian berkembang di negara kita dengan wujudnya pelbagai kemudahan seperti broadband dan streamyx, masyarakat kita mula menjadikan internet sebagai satu medium untuk menambah pendapatan.

Perkembangan ini sangat positif dan selaras dengan pendedahan tentang peluang buat duit di internet oleh beberapa individu atau mana-mana pertubuhan. Walaupun banyak peluang buat duit di internet cara sebenar didedahkan, masyarakat kita khususnya masih juga percaya dan lebih suka menyertai program-program buat duit yang menipu.

Antara program-program buat duit yang menipu adalah skim cepat kaya, skim ponzi, skim piramid, program HYIP, program reseller, dan banyak lagi. Kes-kes penipuan yang sering berlaku di internet sebenarnya adalah berpunca daripada sikap masyarakat kita sendiri. Sikap yang saya maksudkan adalah sikap ingin mendapat wang dengan cepat dan mahu menjadi kaya.

Biasalah orang kita. Apabila disogok dengan pelbagai janji manis dan pulangan wang yang lumayan, tanpa berfikir panjang, mereka terus mengambil peluang yang dianggap boleh mendatangkan hasil itu. Padahal, hasil yang bakal diterima adalah sebaliknya. Kemudian, selepas sedar mereka telah ditipu barulah nak menyesal. Kesian..  

Dalam hal penipuan ini, untuk mengelakkan diri daripada terjebak dengan program buat duit yang menipu, anda seharusnya mengamalkan sikap berhati-hati sebelum menyertai mana-mana program buat duit. Langkah terbaik sebelum terjebak dan mengalami kerugian adalah anda perlu membuat kajian terhadap program berkenaan dengan menggunakan google atau bertanya kepada rakan-rakan usahawan internet yang lain.

Baik.. Jika anda bertanya kepada saya, apakah peluang buat duit di internet yang selamat dan mudah untuk dilakukan oleh sesiapapun? Jawapan saya adalah peluang buat duit di laman Mudah.my.

Peluang buat duit dengan Mudah.My lebih mudah dilaksanakan oleh semua orang daripada buat duit dengan ebook seperti PLR, MRR, RR dan sebagainya.

Ini kerana, dengan buat duit di Mudah.my, anda boleh mula serta merta dan terus buat duit. Jika hendak dibandingkan dengan cara lain, anda memang boleh buat duit juga tetapi tidak secepat seperti buat duit di Mudah.my.

Untuk mempelajari dengan lebih lanjut berkenaan cara buat duit di laman Mudah.my, sahabat usahawan saya iaitu saudara Hafizi Zain dan Ejat Perindu telah mengeluarkan sebuah ebook terbaru mereka yang bertajuk Rahsia Lubuk Duit Di Mudah.my.







Dalam ebook tersebut, mereka berdua telah membongkarkan secara terperinci bagaimana caranya untuk buat duit di laman Mudah.my. Antara perkara-perkara rahsia yang dikongsikan adalah teknik tersembunyi buat duit di Mudah.my, teknik beriklan di Mudah.my cara hebat, teknik mendapatkan jualan sehingga hasilnya boleh mencecah lima angka dan banyak lagi.

Oleh itu, tanpa membuang masa anda lagi yang sememangnya sangat berminat untuk buat duit di internet, saya menjemput anda untuk berkunjung ke laman web ebook tersebut di sini

Sebaik sahaja anda masuk ke sana, pastikan anda baca terlebih dahulu penerangan yang terdapat di sana.
Semoga anda berjaya buat duit di laman web Mudah.my
  


Read more...

Friday, December 24, 2010

Kisah Adam dan Teddy Bear

Maaf gambar kurang jelas..
Gambar ini ditangkap dengan menggunakan kamera Telefon bimbit

Jangan alihkan atau perbetulkan skrin monitor anda. Skrin monitor anda tiada masalah..

Adam cuba berkawan dgn Teddy Bear


Kan Dah Tergoleh Teddy Bear tu..

Cuba untuk memperbetulkan Teddy Bear.. Tapi di mana Adam?

Saya di sini ayah..

Kepala Teddy Bear sama besar dengan Adam


Dua-dua dah tergolek.. Adam mula menangis..



Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini


Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Dapatkan Artikel Percuma melalui Email

Arkib Blog Sembang Hari2..