Friday, September 28, 2012

Microchip PIC16F84 For Beginner


Microchip PIC16F84 For Beginner.. Hopefully dapat membantu memberi kefahaman tentang PIC Microcontroller kepada mereka yang baru mempelajarinya.. 

PIC Tutorial
Read more...

Example Programming : Servo Motor Control Using Basic

Servo 1
Read more...

PIC 16F Tutorial For Embedded System Applications


PIC 16F Tutorial For Embedded System Applications.. Semoga terus success dalam mempelajari kursus EC501.. ;)


pic_16F_tutorial
Read more...

The PIC Microcontroller Ebook


 In this ebook, We can learn PIC Microcontroller using PIC16F84..  

The Pic Microcontroller Book
Read more...

Ebook rujukan untuk PIC Microcontroller

Ebook ini dapat dijadikan sebagai salah satu rujukan kepada kita untuk mempelajari PIC Microcontroller..
021-C Programming 4 Embedded Systems - Kirk Zurell
Read more...

Sunday, July 29, 2012

Trafik Blog Sembang hari2 telah melebihi 100K

Syukur Alhamdulillah..

Setelah terlibat dalam penulisan Blog hampir 3 tahun, Akhirnya Trafik blog sembang hari2  telah melebihi 100,000 trafik..


Lama betul saya menunggu saat-saat ini.. 

Disebabkan Blog  Sembang Hari2  ini blog yang biasa-biasa sahaja, jadi susah sikit nak dapat banyak trafik.. Terlalu kerdil trafik blog Picisan ini jika hendak dibandingkan dengan blog-blog yang seusia dengannya..Pada masa sekarang ni terdapat banyak blog yang berjaya mencapai lebih 1 juta trafik dalam tempoh 3 tahun kewujudannya di alam Cyber.. 

Antara penyebab utama kelembapan trafik yang singgah di blog sembang hari2 adalah disebabkan blog ini jarang berupdate.. maklumlah Sejak akhir-akhir ini saya lebih banyak memberi tumpuan kepada Blog Coretan Anuar dan juga blog Discount hari2..

Walaupun Blog  Sembang Hari2  jarang berupdate, tetapi pihak nuffnang masih sudi lagi memberikan BE kepada blog picisan ini.. Terima kasih Nuffnang..

BE terbaru yang sedang aktif di Blog Sembang Hari2 ialah Colgate Palmolive MBBC.. Pada pandangan saya.. iklan Colgate pada kali Ini merupakan antara iklan paling menarik daripada nuffnang.... 


Kalau nak tahu apa yang menarik, jangan lupa untuk mengunjungi Page Colgate di Facebook dengan klik pada banner Colgate yang tertera di blog  Sembang Hari2 ..

Terima kasih saya ucapkan kepada para pengunjung blog ini, sehingga membolehkan blog picisan ini berjaya memperolehi lebih 100K trafik..



Read more...

Monday, July 16, 2012

Lab Sheet PIC Microcontroller

Lab 1 microcontroller
View more documents from mkazree
Lab 2 microcontroller
View more documents from mkazree
Lab 3 microcontroller
View more documents from mkazree
Lab 6 microcontroller
View more documents from mkazree

Read more...

Friday, July 6, 2012

Bagaimana dapat duit secara Percuma melalui Blog?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Pada hari ini saya nak berkongsi sedikit info.. Bagaimana untuk mendapat duit secara percuma melalui blog walaupun tanpa perlu menjual apa-apa..

Sekiranya difikirkan balik memang pelik bunyinya.. Ialah dalam dunia ini siapalah yang bermurah hati nak bagi duit kepada kita secara percuma.. Secara logiknya, kalau kita nak dapat duit, kita kena bekerja atau menjual sesuatu.. Kalau tak bekerja atau menjual, siapa nak bagi kita duit? Betul tak?

Ini kerja pun tidak.. menjual pun tidak.. Tapi boleh dapat duit secara Percuma.. Tak masuk akal betul.. ;)

Mungkin itulah tanggapan bagi orang ramai yang tidak tahu, tentang selok belok menjana pendapatan secara percuma menerusi blog..

Betul!! Ini bukan cerita tipu.. Dah ramai dah orang buat duit melalui cara ini.. Ada rakan blogger tu dah dapat sampai beribu-ribu ringgit melalui blog mereka.. hanya dengan menulis blog.. (klik di sini)

Bagaimana cara nak dapat duit secara Percuma melalui Blog??

Caranya mudah sahaja.. Anda boleh mengikuti tips secara ringkas seperti berikut:
  • Anda hanya perlu mempunyai sebuah blog.. 
  • Kemudian anda menulis seikhlas hati di blog anda.. 
  • Buka akaun nuffnang
  • Daftarkan url blog anda di akaun nuffnang
  • Letakkan tiga iklan nuffnang di blog anda
  • Teruskan menulis dengan seikhlas hati..
  • Rajin-rajin melawat blog rakan-rakan dan meninggalkan komen
  • Rajin-rajin berkongsi maklumat terkini di blog anda dengan rakan-rakan di Facebook, Twitter dan sebagainya
  • Pelajari teknik SEO
  • Cuba dapatkan trafik sebanyak yang mungkin..


Sekali sekala cuba anda semak dekat akaun nuffnang samada anda ada berjaya memperolehi sebarang Buffered Earning daripada Nuffnang.. 


Apabila anda berjaya mendapat Buffered Earning (BE) daripada nuffnang, inilah masa yang paling baik untuk anda menjana pendapatan secara Percuma.. 

Dengan adanya BE anda tidak memerlukan sebarang respon daripada pengunjung blog anda untuk menjana pendapatan.. Anda tidak memerlukan pengunjung blog anda klik sebarang iklan untuk mendapatkan duit.. Memadai sekadar pengunjung datang ke blog anda, untuk membolehkan anda mendapat duit.. ;)

Walaubagaimanapun nilai pendapatan yang boleh kita perolehi menerusi BE bergantung kepada trafik blok kita.. Semakin tinggi trafik blog anda semakin banyak duit yang akan berjaya anda perolehi.. Insya Allah..

Macamana senang tak nak dapat duit menerusi blog? Sebenarnya takderlah susah manapun.. Yang penting kita kena bersabar dan teruskan berusaha.. 

Insya Allah.. Penat lelah kita mencari idea untuk menulis blog akan membuah hasil juga pada suatu hari nanti.. Percayalah.. ;)

P/s: Anda boleh klik disini untuk mempelajari beberapa teknik menjana pendapatan menerusi blog..



Read more...

Thursday, July 5, 2012

2 BE terbaru dari Nuffnang.. Syukur Alhamdulillah..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Syukur Alhamdulillah..

Akaun nuffnang saya telah pulih seperti biasa.. Dan hasilnya saya telah mula mendapat "Buffered Earnings" semula..

Setakat ini blog sembang hari2 baru berjaya mendapat 2 BE.. Syukur Alhamdulillah.. 


Semoga selepas ini ada lagi BE yang akan menyusul di blog sembang hari2 .. dan juga blog Coretan Anuar


Terima kasih nuffnang.. Diharap selepas ini segalanya akan berjalan dengan lancar semula..Saya dah tak sanggup lagi jadi macam sebelum ini.. Sedang BE rancak menari-nari di blog saya tiba-tiba BE tersebut digugurkan disebabkan keahlian nuffnang saya bertukar menjadi keahlian biasa.. 

P/s: Sekarang ini saya sedang mempelajari teknik SEO.. untuk memantapkan ketiga-tiga blog saya.. ;)

Read more...

Wednesday, July 4, 2012

Saya Mahu Tiket Nuffnang Blogopolis 2012 dari Eyriqazz.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Bila saya melawat dekat blog Eyriqazz saya tertarik dengan Giveaway yang sedang beliau anjurkan iaitu "Give Away - Tiket Nuffnang Blogopolis 2012"
  

Sebenarnya saya teringin juga nak bersua muka dengan rakan-rakan bloggers.. Selama ini saya hanya berkesempatan melihat rakan-rakan bloggers ini di alam maya sahaja.. 

Begitu juga dengan pihak nuffnang yang sentiasa bermurah hati memberikan cek kepada kami semua.... Selama ini saya hanya akan mengunjungi laman web nuffnang bila nak semak berapa jumlah wang yang terkumpul dalam akaun saya.. Ataupun sekiranya ada masalah tentang status keahlian, saya akan menghubungi pihak nuffnang menerusi email untuk mengadu tentang masalah tersebut.. Tapi secara realitinya saya tidak pernah pun bersua muka dengan "majikan" part time saya.. ;)

Jadi, bila Eyriqazz mengadakan segmen Giveaway ini, apa salahnya saya join.. manalah tahu ada rezeki saya dapat tiket percuma ke Nuffnang Blogpolis 2012.. Dengan erti kata lain saya menyertai Segmen Giveaway ini, sebab saya nak berpeluang dapatkan tiket bernilai RM300 tersebut secara percuma.. hehehe..

Semasa event tersebut nanti, bolehlah saya berkenalan dengan blogger-blogger handalan seperti Beautifulnara,Eyriqazz dan sesiapa sahaja blogger yang turut menyertai event ini..  

Disamping itu saya juga nak belajar daripada speaker-speaker jemputan yang didatangkan khas untuk memberi ilmu dalam bidang penulisan blog.. 

Sekiranya anda juga mempunyai hajat seperti saya, jom kita beramai-ramai memeriahkan segmen giveaway ini.. Dengan mengunjungi blog Eyriqazz 

Insya Allah, Dengan ilmu yang dapat kita pelajari semasa di Nuffnang Blogopolis 2012, sedikit sebanyak dapat meningkat pengetahuan kita dalam bidang ini.. ;)


P/s: Saya juga menjemput rakan-rakan semua untuk menyertai Contest SEO : Eyriqazz vs Denaihati.. Terdapat hadiah lumayan menanti anda..


Read more...

Tuesday, June 26, 2012

Eyriqazz Vs Denaihati: Mana satu pilihan anda?

Assalamualikum dan Salam Sejahtera..

Sekarang ni tengah heboh satu Malaysia tentang Contest SEO Eyriqazz Vs Denaihati.. yang dianjurkan di blog Eyriqazz.. 


Apabila nama dua orang blogger terkenal ini digandingan dalam satu event/pertandingan inilah hasilnya..



Keyword "Eyriqazz Vs Denaihati" telah berjaya menghiasi enjin pencarian Google.. Bukan setakat satu dua.. Tetapi hasil pencarian keyword ini menunjukkan terdapat 79,000 result.. 

Bagi satu nama unik seperti nama E+Y+R+Q+A+Z+Z tentu agak sukar untuk dicari oleh kebanyakan pengguna internet.. Lainlah kalau nama-nama komersial seperti Anuar Zain, Anwar Ibrahim, Najib Tun Razak, Fiazal Tahir, Erra Fazira, Amy Mastura, Siti Nrhaliza dan sebagainya.. Tentu ramai orang cari di google..

Tetapi setelah Contest ini berlangsung.. Ramai rakan-rakan blogger yang membuat pencarian Keyword "Eyriqazz Vs Denaihati" ni..  Tahniah Eyriqazz.. Kerana Contest ini telah memberi kesan yang cukup besar dalam dunia penulisan blog..

Jadi pada kesempatan ini, saya menjemput pembaca blog sembang hari2 untuk menyertai contest cabaran SEO "Eyriqazz Vs Denaihati"  ini.. Hadiah yang disediakan untuk pertandingan ini memang lumayan.. Dan penaja pertandingan ini juga semakin bertambah dari masa ke semasa..

Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat lanjut tentang senarai hadiah dan penaja bagi Contest ini.. Sila klik Di sini..

Diharapkan Contest ini berjaya mencapai objektif yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur.. Melalui Contest ini secara tidak langsung akan dapat menguji dan memperbaiki teknik SEO yang kita gunakan selama ini..  

Blog  Coretan Anuar  turut menyertai Contest ini.. Sebenarnya ini merupakan kali pertama saya menyertai Contest SEO.. Dahlah SEO blog saya tidaklah sehebat mana.. Tapi, saya tetap nak join bagi memeriahkan pertandingan..  Diharap anda semua boleh memberi sokongan  moral kepada blog Coretan Anuar .. hehehe.. ;)

Memandangkan kedua-dua orang blogger ini merupakan blogger terkenal.. Jadi, saya nak tanya satu soalan cepu emas.. Pada pendapat anda, Blog siapa lebih popular antara Eyriqazz Vs Denaihati?



Read more...

Tuesday, June 19, 2012

Mikro Pemproses dan Pengawal Mikro

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sebab terlalu lama tak berupdate blog ini.. Maklumlah agak sibuk sejak akhir-akhir ini dengan kerja-kerja di pejabat.. Disamping untuk memberi peluang kepada 2 blog saya yang lain untuk turut "bernafas" di alam cyber ini.. 

Walaupun dah lama tak berupdate, tetapi masih ada lagi yang sudi mengunjungi blog ini.. Maklumlah terdapat beberapa keyword blog Sembanghari2 yang masih berjaya berada di 'Page' pertama hasil carian google.. Jadi kebanyakan pengunjung-pengunjung blog saya datangnya daripada enjin carian Google..

Sekarang ni saya bersama beberapa orang rakan sedang membangunkan "nota" untuk satu kursus baru yang akan kami ajar pada semester depan.. Kursus tersebut dikenali sebagai "Embeded System Application"..

Kursus ini berkisarkan tentang "Microcontroller" atau dalam bahasa melayunya  Pengawal Mikro...  Pengawal Mikro merupakan sebuah chip (IC) yang dapat digunakan untuk mengawal beberapa peralatan elektronik secara serentak atau secara berasingan dalam satu masa.. Jadi terpulang kepada kita untuk mengendalikan peralatan elektronik yang kita kehendaki.. Semuanya dapat dilakukan dengan bantuan pengaturcaraan yang ditulis pada  Pengawal Mikro..


Sebenarnya terdapat bermacam-macam jenis  Pengawal Mikro dekat pasaran.. Ada jenama Intel, Atmel, Motorolla, PIC dan sebagainya.. Dalam kursus yang akan kami ajar, kami akan menggunakan  Pengawal Mikro jenis PIC dalam keluarga PIC18XXX..

Jadi, saya kena buat sedikit kajian dan membaca daripada mana-mana sumber rujukan untuk menyiapkan nota-nota tersebut... Rujukan-rujukan yang akan saya gunakan, saya perolehi melalui internet dan juga buku rujukan di perpustakaan... 

Sekiranya anda berminat untuk mempelajari tentang pengawal mikro ini, anda boleh membaca sedikit info yang dapat saya kongsikan di bawah ini.. Selamat Membaca.. ;) 

Selain nota dan ebook.. terdapat juga beberapa maklumat tambahan lain seperti litar, perisian, source code, data sheet dan sebagainya yang boleh anda muat turun secara percuma..


PIC_MICROCONTROLLERS_ppt



Perisian Yang Di Gunakan:

Nota untuk Microcontroller dan Microprocessor:

Bahan Rujukan Lain:
Contoh-Contoh Projek Guna PIC Microcontroller:
Semoga sedikit ilmu yang saya kongsikan di sini dapat memberi manfaat kepada anda semua.. 

Saya ingin mendapatkan sedikit maklum balas daripada anda, tentang pengawal mikro... Diharap anda sudi menjawab soalan-soalan di bawah dan menuliskan jawapannya pada ruangan komen yang disediakan.. 

  • Berapa peratus yang anda faham apabila membaca buku-buku pengawal mikro berbahasa Inggeris?
  • Adakah anda pernah menjumpai buku tentang pengawal Mikro ini yang ditulis dalam Bahasa Melayu? 
  • Adakah anda memerlukan buku Pengawal Mikro yang ditulis dalam bahasa Melayu?

Sekian, terima kasih..

Read more...

Tuesday, May 22, 2012

Walaupun tak menang RM200,000 dan Kereta, tapi Readers Digest tetap membawa tuah kepada Blog SH2

Masih ingat lagi tak tentang artikel yang pernah saya tulis tentang Peraduan Readers Digest.. Sekiranya anda masih belum pernah membaca artikel tersebut, sila klik di sini

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Readers Digest kerana sudi mengirimkan kepada saya 3 envelop secara bersiri tersebut..






Kesemua envelop tersebut kesudahannya saya buang ke dalam tong sampah sewaktu mengemas barang untuk berpindah dari Mukah ke semenanjung.. 

Tetapi sebelum saya membuang envelop-envelop tersebut, sempat juga saya mengabadikan pengalaman menerima envelop daripada Readers Digest ke dalam blog sembang hari2..

Hasilnya.. Apabila pengguna internet menaip perkataan Readers Digest di 'google search',  Blog  sembang hari2  berjaya tersenarai di muka surat pertama.. 

Contohnya apabila anda menaip keyword "Pemenang Readers Digest 2011" pada 'google search'.. Anda akan mendapati blog  sembang hari2  berada pada ranking pertama hasil pencarian tersebut..


Dapatlah juga sedikit trafik daripada google walaupun blog ini agak jarang berupdate.. setakat ini google merupakan penyumbang trafik terbesar kepada blog  sembang hari2 .. 

Cuba tengok gambar di bawah.. Trafik yang disumbangkan oleh google terlalu besar jika hendak dibandingkan dengan trafik yang datang daripada pelbagai sumber lain seperti busuk.org, yahoo, facebook dan sebagainya..  


Inilah kelebihan berbaik dengan Encik google.. Boleh dapat trafik secara automatik, tanpa perlu kerap update blog dan blog walking.. Terima kasih Google dan terima kasih sekali lagi diucapkan kepada Readers Digest... 



Read more...

Monday, May 21, 2012

Blog Sembang Hari2 terus cemerlang.. Terima kasih Nuffnang..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Seperi yang dijangka Blog sembang hari2 terus cemerlang berbanding 3 blog saya yang lain iaitu blog Coretan Anuar, Discount Hari2 dan blog Kelab Catur PSIS..dalam mendapatkan BE dari Nuffnang.. 

Sehingga sekarang saya masih belum mendapat jawapannya.. Kenapa Blog saya yang lain tidak berjaya mendapatkan BE seperti blog Sembang Hari2??

Walaubagaimanapun, Syukur Alhamdulillah.. Ada 3 BE sedang aktif di blog  Sembang Hari2 pada ketika ini.. Terima kasih Nuffnang kerana sudi memberi BE kepada  Sembang Hari2  ..




Walaupun 3 blog saya yang lain tidak berjaya mendapatkan BE dari nuffnang, tetapi masing-masing turut memberi sumbangan kepada saya dalam pengiklanan nuffnang.. Walaupun nilainya cuma beberapa ringgit, tetapi saya tetap bersyukur dengan rezeki yang saya terima..

Semua rezeki yang saya perolehi di blog ini dan di 3 buah blog saya yang lain berpunca daripada anda yang sudi mengunjungi blog-blog saya.. Jadi saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada anda yang sudi membaca isi kandungan blog-blog saya yang tidak seberapa ini.. Semoga anda terus ceria dan murah rezeki selalu.. Amin..




Read more...

Monday, May 7, 2012

Info tentang Pelaburan emas yang kita patut tahu..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Pada kali ini saya ingin berkongsi sedikit info tentang pelaburan emas.. Kita semua sedia maklum emas merupakan logam paling berharga selain daripada perak.. Bila sebut pasal emas, kita akan membayangkan satu logam yang berkilau dan ianya melambangkan kemewahan.. Salah satu sebab kenapa ramai orang kaya sangat suka membeli dan memuat simpanan emas terutama emas fizikal adalah kerana tahap kecairannya yang sangat baik. 

Tidak seperti hartanah, emas mempunyai kecairan yang baik untuk mendapatkan tunai sekiranya keperluan benar-benar mendesak. Sama ada menjualnya atau untuk tujuan pajakan. 

Tambahan lagi simpanan dalam bentuk emas fizikal juga biasanya membuatkan pemiliknya mungkin berfikir lebih daripada sekali untuk menggunakannya sebab ianya tidaklah secair simpanan tunai yang boleh digunakan bila-bila masa.

Ini kerana simpanan dalam bentuk wang tunai sangat mudah diterima untuk urusniaga. Jadi dengan simpan emas sebagai simpanan, ianya jauh lebih selamat untuk kekal sebagai simpanan milik anda. 

Yang menariknya lebih lama anda simpan dan miliki emas fizikal itu, bermakna ianya semakin menguntungkan pemiliknya! Sebab harga emas naik tahun demi tahun.

Tambahan lagi ianya diterima di seluruh dunia. Inilah uniknya emas, tidak seperti matawang yang dikeluarkan oleh setiap negara, ianya diterima dan diiktiraf sebagai sesuatu yang berharga dan bernilai oleh semua orang di seluruh dunia dan sepanjang masa.

Bayangkan ketika zaman pemerintahan Jepun (1942-1945) suatu ketika dahulu, wang kertas pokok pisang tidak lagi punyai nilai selepas Jepun tewas dalam perang dunia kedua kepada pihak British di Tanah Melayu. 

Tapi emas yang disimpan dari zaman tersebut tetap masih bernilai dan diterima sebagai sesuatu yang berharga sehingga ke hari ini. 

Selain itu, emas juga tahan lasak, senang dibawa dan boleh disimpan di mana-mana sahaja serta tetap bernilai walaupun dalam bentuk pasir. Itulah antara kelebihan beli dan simpan emas. Ianya merupakan satu pelaburan yang sangat menguntungkan.. Dengan pelaburan emas anda boleh mendapat keuntungan purata lebih 20% setahun sejak 5 tahun kebelakangan ini.


Kenapa harga emas terus melonjak naik dengan pantas dan mampu memberi pulangan keuntungan purata melebihi 20% hingga 45% setahun?? 

Kenaikan ini berlaku terutama sekali selepas krisis subprime di Amerika Syarikat dan ekonomi dunia sejak tahun 2007/08.

Bayangkan dengan pulangan purata 20% setahun, jika anda ada RM1,000 dan tukarnya dengan beli emas setahun kemudian harganya dah jadi RM1,200. 

Kalau RM10,000 dah dapat extra RM2,000 senang sahajakan. 

Mana nak cari pulangan pelaburan macam ni kan? 


Tapi anda juga boleh mengalami kerugian jika anda tersilap langkah dalam memilih pelaburan emas ni. 

Sebab tu sebelum melabur dengan emas saya cadangkan rujuk dulu rahsia para pelabur emas menjana keuntungan dengan cara yang betul melalui laman web berikut :-


Selain daripada itu, emas adalah pelaburan dengan risiko yang sangat rendah. Ianya juga bebas dari cukai keuntungan (gain tax) dan sebarang kos pengurusan. Lebih menarik lagi ianya kalis inflasi. Ini bermakna, nilainya tidak jatuh jika dibandingkan dengan nilai matawang semasa.

Sekiranya kita lihat, pada sekitar tahun 80-an, nilai 50 sen masih besar nilainya. Dengan duit sebanyak itu kita masih boleh dapatkan sebungkus nasi lemak, minuman dan gula-gula 10 sen 5 biji. Tapi hari ini 50 sen dah tak dapat beli nasi lemak lagi, bahkan beli gula-gula pun mungkin dapat 3 biji sahaja. 

Inilah yang dikatakan inflasi. Harga barangan jadi semakin mahal. 

Berbeza dengan emas, harganya setiap tahun sentiasa naik dan risikonya sangat rendah jika kita tahu bagaimana nak laburkannya dan kaut keuntungan dengan betul. Sebenarnya apa yang saya kongsikan ini, saya dapat daripada laman web berikut ;

RahsiaPelaburEmas.com

Jadi jika nak tahu dengan lebih lanjut, boleh baca sendiri la yer …Info di laman web tersebut sangat bagus untuk pengetahuan pelaburan anda.


Read more...

Pemberian BE dari nuffnang terus menjadi tanda tanya sehingga kini..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Agak lama juga saya tidak menulis blog sembang hari2.. Adalah lebih kurang 5 minggu.. Sebenarnya agak sibuk pada ketika ini menguruskan isteri ketiga blog saya yang ketiga iaitu blog coretan Anuar.. Jadi kepada anda yang masih setia membaca blog ini, saya ucapkan bebanyak terima kasih.. 

Sebenarnya agak letih juga untuk menguruskan 3 buah blog sekaligus.. Jadi ada kalanya saya perlu fokus dalam satu-satu blog sebelum memberi perhatian kepada blog-blog yang lain.. Disebabkan itu, walaupun saya telah mempunyai blog keempat yang menggunakan domain dan hosting sendiri, tetapi saya masih belum mempunyai masa untuk menguruskannya..

Berbalik kepada tajuk artikel ini iaitu "Pemberian BE dari nuffnang terus menjadi tanda tanya sehingga kini".. Walaupun blog Sembang Hari2 dah 5 minggu tidak berupdate, tetapi syukur Alhamdulillah blog ini masih mempunyai 2 BE yang sedang aktif pada ketika ini iaitu:

  1. Sen Heng - Mothers day Promotion
  2. VW Polo Sedan Launch (Phase 3)

Hehehe.. Sebenarnya malu nak tunjuk gambar ni, disebabkan trafik blog sembang hari2 agak merudum pada ketika ini.. Jadi income pun ciput walaupun dapat BE..


Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak nuffnang disebabkan sudi memberi BE kepada saya menerusi blog sembang hari2, walaupun blog ini sudah agak lama tidak berupdate..  Syukur Alhamdulillah..

Sehingga sekarang, cara pemberian BE ini terus menjadi persoalan kepada saya.. Kenapa blog-blog saya yang lain tidak menerima BE seperti blog sembang hari2, sedangkan blog saya yang lain lebih kerap di upadate pada ketika ini..

Selain daripada isi kandungan blog, Adakah terdapat faktor lain yang pihak nuffnang pertimbangkan untuk memberikan BE seperti Page Rank blog, SEO, dan sebagainya??

Kesian dekat blog saya yang lain iaitu:





dan Blog Discount Hari2..



Setakat ini rezeki daripada nuffnang berpihak pada blog saya yang pertama iaitu 




Semoga pada masa akan datang, pihak nuffnang sudi memberi BE kepada 2 blog saya yang lain.. ;)

P/s: Minta tolong undi saya dalam DiGi WWWOW Awards 2012 untuk kategori blogger Of The Year.. Cara nak undi mudah sahaja, anda hanya perlu klik pada banner di bawah dan tekan vote pada laman web DiGi WWWOW Awards.. TQ ;)



 

Read more...

Sunday, April 1, 2012

Boleh buat duit Ke dengan menulis Blog??

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Bertemu lagi pada kali ini.. Diharapkan anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera..

Hmmm.. Agak lama juga saya tak berkesempatan untuk menulis blog.. Maklumlah agak sibuk sejak akhir-akhir ini dengan pelbagai kerja harian saya di pejabat.. ;)

Walaupun sibuk saya tetap juga cuba mencuri-curi masa untuk menulis blog.. Maklumlah dah minat.. pada ketika ini jam didinding menunjukkan pukul 3.00 pagi.. Tapi saya baru nak memikirkan apa yang saya nak tulis pada kali ini.. ;)

Bermula tulisan saya pada kali ini...
------------------------------------------------------------------------------------------
Saya mula berminat untuk menulis blog, setelah melihat seorang x kelas mate saya begitu komited menulis blog.. Pada ketika itu saya terfikir apa yang menyebabkan rakan saya begitu termotivasi untuk terus menulis blog?? Tak jemu ke beliau menulis blog?? Tak letih ke jari beliau menulis??

Jadi untuk menjawab persoalan tersebut, saya telah membeli sebuah buku terbitan PTS yang berjudul buat duit dengan blog tulisan Yazid Yahaya.. zaman sekarang ni mudah sahaja nak mendapatkan ilmu.. Dekat kedai buku terdapat bermacam-macam buku yang boleh membantu kita untuk mencari maklumat.. ;)

Melalui buku tersebut baru saya tahu kenapa kebanyakan blogger tak pernah jemu menulis blog.. Rupa-rupanya sambil berkongsi informasi dengan pembaca blog mereka, mereka juga boleh memperolehi pendapatan sampingan...

Jadi bermula pada bulan Disember 2009, saya mula melibatkan diri dalam dunia penulisan blog.. Masa tu timbul pula pertanyaan daripada rakan-rakan saya.. Boleh jadi Kaya ker dengan menulis Blog?? Berapa pendapatan sebulan yang saya perolehi melalui blog??

Agak letih juga sebenarnya saya nak menjawab soalan-soalan seumpama ini.. Soalan-soalan seperti ini juga boleh menjatuhkan motivasi blogger-blogger baru.. Terutamanya sekiranya mereka menulis blog semata-mata untuk mencari duit.. Jadi sebelum anda menceburkan diri dalam penulisan blog, pastikan anda benar-benar berminat dalam bidang ini..baru anda akan merasai kepuasannya.. ;)

Membuat duit dengan menulis blog adalah satu perkara yang benar.. Berapa banyak yang kita boleh dapat bergantung kepada usaha kita dan rezeki yang diberikan oleh Allah S.W.T..

Untuk berjaya dalam bidang ini sebenarnya kita perlu membuat penyelidikan, kena tahu teknik-teknik menjana trafik, kena rajin memberi meklumbalas kepada pengunjung blog kita dan lain-lain.. Apa yang penting kena rajin berusaha dan tidak jemu belajar daripada rakan-rakan blogger yang lain..

Tidak dinafikan ada sesetengah blogger yang memperolehi pendapatan yang lumayan melalui blog mereka.. Tetapi ramai di kalangan rakan-rakan blogger cuma memperolehi pendapatan yang agak sedikit sahaja.. Contohnya blog sembang hari2.. Berikut merupakan contoh pendapatan yang pernah saya perolehi melalui pengiklanan nuffnang..


Sebenarnya tak ada apa pun yang nak dibanggakan dengan pendapatan tersebut.. Nilainya terlalu kecil jika hendak dibandingkan dengan blogger-blogger otai yang lain.. Tetapi cukuplah untuk memberi motivasi kepada saya untuk terus menulis blog..

Walaupun sedikit, saya tetap bersyukur dengan rezeki yang telah saya perolehi.. ;)

Selain daripada pengiklanan nuffnang dapatlah juga beberapa ringgit daripada rakan-rakan usahawan internet yang lain. Contoh pendapatan adalah seperti dalam gambar di bawah:


Lagi sedikit daripada pengiklanan nuffnang.. Walaupun tak banyak.. Tapi duitlah juga kan.. Siapa yang nak bagi??..

Nasihat saya kepada anda yang turut terlibat dalam penulisan blog.. Pastikan anda menceburi bidang ini kerana minat.. Bukan kerana untuk mencari wang semata-mata..

Insya Allah Dengan infomasi bermanfaat yang kita kongsikan akan dapat membantu menyelesaikan masalah orang lain.. dan juga memudahkan kerja orang lain..

Setakat ini sahaja perkongsian saya pada kali ini.. Semoga jumpa lagi di lain kali...




Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/



Read more...

Monday, March 26, 2012

DiGi WWWOW Awards Kembali Lagi!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

DiGi WWWOW Awards Kembali Lagi!! Tentu ramai dalam kalangan rakan-rakan blogger ternanti-nanti kemunculan pertandingan ini.. 


Sambutan terhadap pertandingan ini cukup menggalakkan walaupun ianya baru pertama kali diadakan pada tahun lepas.. Pada ketika itu sebanyak 6000 peserta yang telah memeriahkan pertandingan ini.. 

Disebabkan itu DiGi WWWOW telah menjadi event kedua popular dalam kalangan rakan-rakan blogger di negara ini selepas Nuffnang Asia Pasific Blog Awards..

Tahniah diucapkan kepada DiGI selaku penaja utama pertandingan ini.. Tidak lupa juga tahniah diucapkan kepada para penaja lain yang sudi memberi sumbangan untuk mengadakan pertandingan ini..

Sekiranya anda ada mengikuti perkembangan DiGi WWWOW Awards pada tahun lepas, sudah tentu anda  kenal dengan nama-nama blogger terkenal seperti Anwar Hadi, Ben Ashaari, Cik Epal, Mia Liana, Yuyu Zulaikha dan lain-lain.. Namun begitu Tuah berpihak kepada Anwar Hadi yang telah berjaya memenangi beberapa kategori dalam pertandingan ini termasuk kategori Blogger Of The Year.. 

Tahniah diucapkan kepada Anwar Hadi.. Kepada rakan-rakan blogger yang tidak berjaya, jangan berputus asa.. Boleh cuba lagi pada tahun ini, dan tahun-tahun yang berikutnya.. Insya Allah.. 

Jadi siapa pula agaknya yang memenangi beberapa "Awards" yang dipertandingkan pada kali ini??

Sama-samalah kita nantikan keputusannya..  

Bila tengok rakan-rakan blogger lain turut serta dalam pertandingan ini, rasa teringin pula nak join.. hehehe.. 

Walaupun blog Sembang Hari2 ni taklah sepopular blog-blog lain, tapi apa salahnya join sekadar untuk memeriahkan pertandingan...

Jadi kalau anda nak tahu lebih lanjut tentang DiGi WWWOW Awards, sila klik pada banner di bawah:




Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Dapatkan Artikel Percuma melalui Email

Arkib Blog Sembang Hari2..