Friday, December 2, 2011

Cari saya di Google.com.my.. walaupun saya hanyalah insan biasa..

Pernahkan anda membuat pencarian sesuatu "keyword" di laman web engine pencarian popular Google.com.my??

Saya percaya anda pasti pernah membuat pencarian "Keyword" di laman web tersebut.. Tapi apakah perkataan yang biasanya anda cari di laman web tersebut??

Pernahkah anda cuba mencari nama anda?? Kalau belum cubalah.. Cuba lihat adakah nama anda ada diindexkan di laman web tersebut??

Kalau ada, beruntunglah anda... Selepas ini mudahlah rakan-rakan, sanak saudara, sahabat handai atau kenalan anda mencari anda...  Tapi syaratnya kenalah berada pada muka surat pertama enjin pencarian google apabila keyword nama anda di cari... Sebabnya kalau nama anda terletak di muka surat ketiga, keempat, kelima dan seterusnya, agak letih orang nak mencari anda...

Walaupun anda bukanlah seorang artis, menteri, bintang sukan, selebriti dan sebagainya... Tetapi anda tetap boleh berada di muka surat pertama engin pencarian Google.com.my sekiranya anda mahir dengan teknik SEO..

Contohnya ada kawan sekolah lama anda hendak mencari anda menerusi internet.. Sekiranya rakan anda ada akaun Facebook, mungkin mudah sedikit untuk mencari anda menerusi Facebook...

Tapi bagaimana jika rakan anda tiada akaun facebook... Kemudian beliau tidak mengingati nama penuh anda.. Jadi beliau pun cubalah mencari anda menerusi engine pencarian google dengan menaip nama asas anda... Sebagai contoh saya menaip nama asas saya sahaja iaitu "Anuar"..


Bila tekan butang "Search" sahaja, kita dapati terdapat lebih 8 juta nama anuar yang disenaraikan oleh google dalam pencarian tersebut... Masya Allah jenuhlah nak cari, mana satu anuar yang dimaksudkan... kalau nama-nama glamour seperti Anwar Ibrahim dan anuar Zain mudahlah nak cari.. 

Tapi sekarang ini kita nak mencari individu yang bernama Muhamad Anuar Bin Marsib... Dah tu lupa pula nama penuh saya... Yang ingat hanya perkataan anuar sahaja..

Jadi kita cuba lihat sahaja bagaimana hasilnya?? Melalui hasil pencarian tersebut, saya mendapati salah satu blog saya dijumpai pada muka surat pertama dan terletak di nombor yang ke 6..  Sungguh saya tak sangka.. Pencarian nama "anuar" di laman web Google meletakkan blog saya di belakang dua individu terkenal di Malaysia iaitu Anwar Ibrahim (Ahli Politik) dan Anuar Zain (Artis)..


Dengan menceburkan diri dalam bidang blogging, secara tidak langsung orang boleh mengenali saya menerusi enjin carian google walaupun saya hanyalah seorang insan biasa...

P/s: Nampaknya kalau ada student nak cari saya lepas ni, saya boleh pesan kepada rakan saya supaya mencari saya di laman web google.. hehehe (gurau jer)

Saya teringkat tentang Tips perniagaan yang diberikan oleh seorang usahawan terkenal iaitu..

"Cara Mudah untuk membina jenama Perniagaan adalah dengan melatakkan nama anda sebagai nama perniagaan"

Contohnya jenama-janama barangan mewah yang terkenal seperti Mercedes, Loreal, Armani, Dell, Yves Saint Lauren, Vercase dan sebagainya.. besar kemungkinan hampir kesemuanya menggunakan nama "Pengasas" atau nama seseorang...

Nama seseorang sebenarnya sangat unik.. Ia sangat sesuai untuk digunakan sebagai jenama bagi sesuatu perniagaan.. Selain daripada menjadi doa ia juga mempunyai personaliti yang dapat menggambarkan keperibadian, keikhlasan dan kejujuran seseorang dalam menjalankan perniagaan.. Disebabkan itu kita kena bersyukur dengan nama yang telah diberikan oleh kedua ibu bapa kita... ;)

Sebagai rekreasi minda pada kali ini, saya ingin mangajak anda menonton sebuah video pendek yang bertajuk LOGORAMA.. Dalam video ini terdapat banyak jenama pengiklanan cuba ditonjolkan dalam bentuk lakonan..

Sebagai tugasan... Sambil menonton video ini, cuba anda tentukan samada terdapat jenama-jenama syarikat yang terdapat dalam video ini yang menggunakan nama seseorang sebagai jenama...

Sekiranya ada, cuba tuliskan jenama tersebut diruangan komen entri ini, untuk perkongsian kita bersama...



Selamat menonton dan menulis komen... ;)
Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Dapatkan Artikel Percuma melalui Email

Arkib Blog Sembang Hari2..