Monday, August 29, 2011

Tokek Oh Tokek...

Tengah sibuk mencari video untuk membuat ucapan selamat hari raya di Youtube... terjumpa pula video-video pasal Cicak Tokek ni..

Mungkin ramai anda pun dah tahu pasal cicak tokek ni... Dan kenapa pada satu ketika, baru-baru ni ramai orang mencari cicak tokek???. Dan ada juga yang berangan-angan nak jadi jutawan segera dengan memiliki Cicak Tokek ini..

Tapi bukan senang nak dapatkan cicak tokek ini... Kena pergi ke kwasan-kawasan tertentu, baru boleh jumpa... Kalau dapat pula, ada syarat-syarat yang dikenakan pembeli, sebelum mereka bersetuju untuk membeli cicak tokek yang anda berjaya perolehi...

Apa yang menariknya Cicak Tokek ni, sehinggakan ianya boleh dijual dengan harga jutaan ringgit sekilogram?

Cicak tokek sekarang ni dikatakan sedang dicari di kebanyakan negara-negara maju.. Kononnya dalam badan Cicak tokek ini terdapat satu bahan yang boleh mengubati penyakit Aids... Ini berdasarkan maklumat yang saya perolehi melalui internet dan hasil perbualan dengan kawan-kawan...

Bahan tersebut terdapat pada bahagian-bahagian tertentu pada badan cicak tokek seperti pada ekor, bawah ketiak, dekat leher dan sebagainya... Kalau anda nak tahu lebih lanjut tentang bahan tersebut dan dimana ianya boleh didapati pada badan Cicak tokek ini, anda boleh tonton video di bawah:



Sebab tulah cicak tokek ni mahal harganya.. Cicak tokek ni dibeli untuk dibunuh bagi mendapatkan cecair berupa merkuri tersebut... Dulu saya pernah dengar ada buyer yang sanggup beli cicak tokek ni dengan harga RM1 juta /kilogram...

Baru-baru ini, adik ipar saya beri tahu beliau ada mengenali seorang buyer yang sanggup membeli cicak tokek ini dengan harga yang jauh lebih mahal daripada nilai tersebut... Bagi saya nilai sejuta tu pun dah terlalu banyak..... Inikan pula kalau dapat lebih daripada sejuta... huhuhu...



Tapi bukan senanglah nak cari cicak tokek ni.. Kalau senang tentu dah ramai rakyat Malaysia ni dah jadi jutawan segera... Antara tempat yang dikatakan mudah nak cari cicak tokek ini adalah kawasan hutan, pedalaman atau di kawasan-kawasan yang sunyi...



Semasa saya berada di Mukah dahulu... ada kenalan saya yang pergi mencari cicak tokek ini di kawasan pedalaman Sarawak... Dengar ceritanya dapat lebih kurang 2 kilogram... Tapi tak tahulah apa kesudahannya..

Samada beliau berjaya menjual cicak tokek tersebut atau pun tidak... Maklumlah semasa urusan nak menjual cicak tokek ni pun ada kriteria-kriteria tertentu yang pembeli mahukan... Antara kriteria tersebut seperti keadaan kesihatan, berat badan, jenis cicak tokek, jenis makanan yang diberikan dan lain-lain..

Pernah saya dengar, ada orang tu dah dapat cicak tokek... Tapi disebabkan "demand" nak cari buyer yang sanggup bagi harga tinggi, akhirnya cicak tersebut mati... Jadi melepaslah orang tersebut dari mendapat sebarang imbuhan hasil penat lelah mencari tokek....

Jadi pengajarannya janganlah terlalu tamak... kalau dapat cicak tokek tu, segeralah jualkannya... Kalau dapat beberapa ribu ringgit pun jadilah... Daripada tak dapat langsung....

Sekian dahulu perkongsian saya pada kali ini tentang Cicak Tokek.. Kalau ada rakan-rakan yang berjaya memperolehi Tokek bolehlah tinggalkan nombor telefon di blog ini atau email kepada nuargto@gmail.com

Manalah tahu, boleh dapat rezeki yang tidak disangka-sangka...

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
  Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi 
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Selamat Hari Raya Aidilfitri... Maaf Zahir dan Batin...

Tinggal lagi sehari atau dua hari umat islam berpuasa... Sekejap betul masa berlalu..

Pada ketika ini, tentunya masing-masing sedang berada di kampung bersama keluarga.. Dan ada juga yang sedang memandu atau menaiki pengangkutan awam untuk pulang ke Kampung..

Bagi mereka yang sedang balik ke Kampung atau telah berada ke kampung saya ucapkan selamat Balik ke Kampung.. Berhati-hati semasa memandu.. Ingatlah orang yang tersayang.. Dan orang-orang yang sedang menunggu kepulangan anda..

Semoga anda dapat meraikan Hari Raya ini Dengan Penuh Kegembiraan bersama sanak saudara dan sahabat Handai..




Bagi yang tidak dapat pulang ke Kampung kerana bertuga.., jangan bersedih... Harap Bersabar.. Laksanakanlah tugas anda dengan sebaiknya.. Insya Allah akan ada hikmah di sebalik semua dugaan ini.. Gunakanlah kecanggihan media elektronik yang ada hari ini, untuk merasai kemeriahan satu syawal bersama keluarga anda di Kampung...

Pada kesempatan ini, saya ingin memohon ampun maaf kepada semua pengunjung blog saya, semua rakan-rakan saya di Politeknik Mukah Sarawak, di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn 1999-2005, Sek. Men. Teknik Seri Manjung 1997-1998, Sek. Men. Dato'Seri Maharajalela Kg. Gajah 1994-1996, rakan kenalan dalam sistem Politekni, sanak saudara, dan sesiapa juga yang mengenali saya menerusi internat atau di alam nyata.. Mohon maaf seandainya ada tulisan saya, atau tutur kata saya yang menyinggung perasaan anda semua...

Akhir kata saya dan seisi keluarga mengucapkan

"SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN.."

Disebabkan saya tidak berpeluang untuk memberi kad raya kepada anda semua.. Jadi di sini saya paparkan koleksi kad hari raya buat anda semua...
Koleksi Kad Hari Raya

Admin blog
 http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

  Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
  Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi 
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1) Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Friday, August 26, 2011

Ultraman Yang Gagah Tewas kepada Donald.. Usaha tangga kejayaan..

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera..

Tinggal beberapa hari sahaja lagi kita berada di Bulan Ramadhan.. Saya percaya pada ketika ini semua orang dah tak sabar menunggu masa untuk pulang ke Kampung bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri...

Selamat Pulang ke Kampung dan Selamat menyambut Hari Raya buat sekuruh rakyat Malaysia yang meraikannya..

Bagi anda yang tidak pulang ke kampung, Jangan bersedih.. Walau di mana jua kita berada, hari raya tetap dapat disambut dengan meriah.. Ialah kita kan satu Malaysia.. Suasana kemeriahan menyambut hari Raya turut sama dirasai oleh seluruh masyarakat berbilang kaum di Malaysia..

Jadi raya dekat mana-mana pun.. Asal sahaja di Malaysia.. Kita tetap berpeluang menyambutnya dengan suasana yang meriah..

Sambil bercerita tentang hari raya ni, izinkan saya berkongsi sesuatu untuk pembaca blog ini...

Saya tertarik untuk memuatkan video ini ke dalam blog sembang hari2 sekadar untuk rekriasi minda...

Video ini saya tonton di YouTube sewaktu beristirehat melayani kerenah anak sulung saya Haikal.. yang sangat meminati Ultraman..



Walaupun ianya sekadar sebuah permainan video game... Mungkin ada satu pengajaran yang dapat diselitkan di sini.. Pengajarannya ialah besar tak semestinya hebat dalam semua perkara.. Dan kecil tidak semestinya lemah..

Jadi kepada anda yang mempunyai tubuh fizikal yang kecil, janganlah merendah diri.. Anda juga mempunyai potensi untuk mencapai lembaran demi lembaran kejayaan dalam hidup anda..

Setiap orang yang bersungguh-sungguh dalam mengerjakan sesuatu.. Insya Allah akan ada sinar kejayaan menanti mereka.. walaupun mungkin pada mulanya perkara tersebut kelihatan agak mustahil untuk disempurnakan..

Walaupun mungkin video ini tidak sesuai untuk menjadi satu contoh terbaik untuk entri ini.. Tetapi Semoga mesej yang cuba disampaikan dapat menjadi satu dorongan motivasi buat kita semua untuk memulakan hari baru..

Salam kejayaan daripada saya buat semua..

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi 
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Friday, August 19, 2011

Persiapan hari raya dan menghayati 10 malam terakhir Ramadhan..

Masuk hari ni dah 19 hari umat Islam berpuasa di Bulan Ramadhan.. Kiranya tinggal lagi 11 hari sebelum menjelangnya 1 Syawal di mana umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri..

Saya percaya pada ketika ini semua orang sedang sibuk membuat persiapan untuk menyambut hari raya.. Masa ni tentu baju raya telah pun ditempah.. Ataupun nak senang beli sahaja di kedai.. Ada rakan-rakan kita yang rajin tentunya dah mula buat kuih raya.. Bagi yang tak rajin tu, pergi sahaja ke kedai dan tunjuk itu dan ini..

Walaupun sedang sibuk membuat persiapan hari raya, jangan pula lupa untuk menambahkan amal ibadah.. Terutamanya pada malam 10 terakhir bulan Ramadhan ini.. Manalah tahu ada rezeki kita dapat menghayati malam Lailatul Qadar..

Bukan semua orang berpeluang untuk menghayati atau merasai suasana pada malam tersebut walaupun malam lailatul Qadar benar-benar wujud.. hanya insan-insan tertentu yang dipilih oleh Allah S.W.T sahaja yang berpeluang merasai dan menghayati malam tersebut.. 

Banyakkanlah amal ibadah pada 10 malam terakhir ini... Semoga kita tergolong di kalangan mereka yang terpilih untuk menikmati dan menghayati malam tersebut.. Insya Allah.. 

Selain itu, kita juga jangan lupa untuk membayar zakat Fitrah.. Pesanan ini saya tujukan juga buat diri saya yang suka membayar zakat Fitrah di saat-saat terakhir Ramadhan.. ;) 

Jadi kalau dapat bayarlah zakat lebih awal sedikit.. Lagi awal bayar, lagi bagus.. Takderlah rasa kelam kabut mencari kaunter bayaran zakat di saat-saat akhir nanti..

Bagi rakan-rakan kita yang tinggal berjauhan dari keluarga pula.. tentu sudah membuat perancangan untuk pulang berhari raya di kampung halaman.. 

Bagi mereka yang tinggal di seberang laut, tentu telah pun membeli tiket kapal terbang samada MAS atau Air Asia..  Kalau terlambat beli tiket harga tiket pastinya melambung tinggi.. Dan lagi menyedihkan seandainya kehabisan tiket kapal terbang.. 

Kalau kehabisan tiket kapal terbang tak dapatlah eden nak nolongnya.. Nak cari perahu pun berbulan mendayung baru boleh sampai ke semenanjung.. kalau kehabisan tiket bas, ok lagi.. Masih banyak lagi alternatif lain untuk beraya di kampung halaman.. Tapi kalau kehabisan tiket kapal terbang, kirim salam jerlah..

Pengalaman  5 tahun tinggal di seberang laut pastinya akan saya kenang sampai bila-bila... Terasa betapa gembira dan bermaknanya apabila dapat bercuti pulang ke kampung (semenanjung) semasa hari raya..

Syukur alhamdulillah.. Sepanjang berkhidmat di Mukah Sarawak tak pernah sekali pun kami menyambut satu syawal di sana.. Kesemuanya kami sambut di kampung halaman.. 

Itu semua cerita dalam tempoh 5 tahun terdahulu semasa berada di seberang laut.. Semasa terkejar-kejar untuk menaiki kapal terbang yang takkan menunggu kita walau seminit pun untuk berlepas..

Tapi sekarang ni lain pula ceritanya.. Kali ni.. kalau nak pergi ke mana-mana destinasi kena pastikan kenderaan sentiasa berada dalam keadaan baik terutamanya menjelang musim perayaan ini..

Antara penyebab utama kemalangan adalah disebabkan kenderaan yang dipandu tidak berada dalam keadaan yang baik dan selamat untuk digunakan di jalan raya.. 



Jadi sebelum pulang berhari raya ni, pastikan kita servis dahulu kenderaan kita mana yang patut.. Pastikan tayar berada dalam keadaan baik sebelum memulakan perjalanan.. Kalau tayar dah botak tu, kenalah ganti.. Kalau tayar tak cukup tekanan angin, pastikan pam dahulu sebelum memulakan perjalanan..

Jagalah keselamatan nyawa diri kita dan insan-insan yang kita sayangi supaya hari raya hari ni kita dapat mencatat rekod baru iaitu sifar dari kemalangan.. Insya Allah semoga kita sama-sama dapat menyambut hari raya ini dengan penuh muhibbah dan kemesraan..

Salam sayang, salam Ramadhan dan selamat membuat persiapan hari raya daripada saya yang turut nak menyambut kemeriahan satu Syawal...

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
  Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi 
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Dah Lama tak tengok wayang dekat Pawagam...

Dah Lama betul tak tengok wayang dekat pawagam ni.. Dekat 4 tahun lamanya.. Kalau tak silap saya, kali terakhir saya pergi menonton wayang di pawagam pada tahun 2007 di Sibu..  Cerita yang kami tonton masa tu cerita Mr. Bean.. Tajuknya dah lupa dah..

Kebetulan masa tu kami sedang menunggu penerbangan Air Asia dari Sibu ke KL.. Memandangkan masa masih awal lagi, jadi kami buat keputusan untuk menonton wayang bersama 2 orang rakan yang juga kebetulan menaiki pesawat yang sama...

Dekat panggung wayang tak ada cerita lain yang dapat kami tonton pada masa tu.. yang ada cuma cerita Mr. Bean..

Mr. Bean pun Mr Bean lah.. Janji dapat tengok wayang...Tapi yang kelakarnya.. 3 daripada 4 orang dikalangan kami tertidur semasa movie dimainkan.. Seorang sahaja yang berjaga menonton wayang dari mula sehingga habis...hehehe..

Maklumlah kami semua kepenatan duduk di atas kereta melalui perjalanan Mukah-Sibu yang masih mencabar pada ketika itu (Alasan yang remeh)..

Saya confirm tidur punya.. Maklumlah nak cas tenaga mata yang keletihan selepas memandu.. Masa tu, saya ingat saya seorang sahaja yang mengambil kesempatan untuk tidur.. Rupa-rupanya ada lagi orang lain yang turut beli tiket wayang untuk tidur.. hehehe..

Syabab diucapkan kepada isteri saya yang dapat menonton wayang dari mula sehingga tamat pada ketika itu.. Tak rugi duit beli tiket wayang.. Yang lain termasuk saya buat membazir duit sahaja.. ;)

Selepas peristiwa tersebut ada juga perancangan saya dan isteri nak pergi tengok wayang.. Tapi dari sehari ke seharai tidak pernah berkesempatan.. Maklumlah anak-anak masih kecil.. Nak tengok wayang takder orang yang nak tolong jaga anak.. kalau nak bawa sekali masuk ke pawagam, nanti lain pula jadinya.. Ada hero tambahan lain pula yang muncul secara live semasa movie sedang dimainkan .. ;)

Jadi kalau teringin nak tengok movie terkini, kami carilah DVD di kedai-kedai CD.. Di Sibu agak mudah untuk kami mendapatkan DVD yang cetak rompak mahupun original.. terlalu banyak kedai DVD terdapat di sana.. Tinggal pilih sahaja mana yang berkenan di hati...

Sekarang ni kami dah berkhidmat di semenanjung.. anak-anak pula dah semakin membesar.. jadi Insya Allah kalau ada kesempatan lepas bulan Ramadhan ini teringin juga nak pergi tengok wayang..

Tapi tak sempat survey lagi Movie apa yang best ada dekat panggung wayang pada bulan September ni.. Kalau ada yang menarik boleh juga kami layan..

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan 
Bayi Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Thursday, August 18, 2011

Blog Sembang Hari2 telah kehabisan BE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Terlebih dahulu saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak Nuffnang kerana sudi memberi BE (Buffert Earning) atau pendapatan terumpuk kepada blog sembang hari2..

Kalau dikirakan banyak juga BE yang blog sembang hari2 dapat.. Ada 8 kesemuanya setakat ini.. Tetapi sayang.. sebab tak berpeluang nak mengaut income yang banyak.. sebab blog sembang hari2 tak banyak trafik.. huhuhu sedihnya..

Kalau blog-blog femes macam blog Ben Ashaari, Red Mummy, Cik Epal, Hanis Zalikha tentu dia orang dah dapat ribu-riban dengan BE yang blog dia orang dapat.. Itulah kelebihan blog yang banyak trafik..


Sekarang ni tinggal satu BE sahaja yang tinggal di blog sembang Hari2.. Standard Chartered Liverpool LR merupakan produk kad kredit atau kad hutang.. BE yang lain semuanya telah tamat tempoh kempen.. Harap-harap lepas ni pihak nuffnang dapat memberikan lebih banyak BE kepada blog sembang hari2..

Satu kemusykilan yang saya sedang mencari jawapannya tentang BE ni.. Saya mempunyai dua blog iaitu blog sembang hari2 dan blog coretan Anuar.. Dari segi trafik, blog coretan Anuar mempunyai lebih banyak trafik berbanding blog sembang hari2..

Tapi BE yang saya perolehi melalui nuffnang diberikan kepada blog sembang hari2 dan bukannya kepada blog coretan Anuar.. Sedihlah juga, sebab trafik blog sembang hari2 sikit.. Jadi sikitlah income yang masyuk..

Saya berharap pihak nuffnang sudi memberikan BE kepada blog coretan Anuar.. Supaya dapatlah juga saya merasa lebihan pendapatan bulanan melalui pengiklanan nuffnang.. ;)


Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

  Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan 
Bayi Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Thursday, August 11, 2011

Adakah pelaburan Silver lebih menguntungkan dari Pelaburan Emas??

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Semalam dalam perjalanan memandu pulang dari tempat kerja, terdengar di corong radio kereta yang mengatakan harga emas telah mencecah RM200.00 segram.. Seronok hati saya mendengarnya.. Bukan disebabkan saya banyak melabur emas.. Tetapi disebabkan ramai kawan-kawan saya terlibat dalam pelaburan emas..

Jadi saya juga secara tidak langsung turut berminat untuk menganalisis kenaikan harga emas dari masa ke semasa.. Tujuannya untuk mempelajari selok-belok bidang pelaburan.. Mengikut unjuran yang dibuat oleh laman web Kitco.com harga emas boleh melonjak sehingga  RM202.57 pada tahun 2014..

Tetapi kalau betul harga emas dah mencecah RM200.00 segram pada hari ini, ianya satu berita yang sangat menarik buat para pelabur emas.. Walaubagaimanapun untuk kesahihan berita tersebut, kita kena mencari sumber yang boleh dipercayai...


Berdasarkan sumber yang boleh dipercayai (laman web kitco.com), harga emas semalam adalah US$1795.30 seaun atau  AS$57.7 (RM173.15) segram.. Jadi desas-desus yang mengatakan harga emas telah mencapai RM200 segram adalah tidak benar.. Nampak gayanya pada tahun ini pelaburan Perak lebih menguntungkan dari pelaburan emas..

Patutlah ada seorang rakan saya yang bekerja sebagai engineer di kilang Toshiba sanggup bekerja Part Time dari pukul 8.00 malam sehingga 3.00 pagi semata-mata untuk menjual barangan perhiasan yang diperbuat daripada Silver (Perak)..

Kedai beliau memberi pulangan yang sangat baik.. Dan pada hari ini beliau mampu menikmati hidup dalam keadaan yang agak mewah.. Pagi bekerja sebagai engineer dari pukul 8.30 sehingga 5.30 petang.. Kemudian sambung kerja sebagai saudagar Perak di Uptown Shah Alam bermula pada jam 8.00 malam hingga 3.00 pagi...

Tahniah diucapkan kepada sahabat saya.. Semoga beliau sentiasa dimurahkan rezeki...

Berbalik tentang pelaburan Perak atau Silver yang dikatakan sangat menguntungkan sejak akhir-akhir ini.. Tetapi tidak ramai yang tahu.. Sebenarnya Perak menjadi satu alternatif barangan hiasan yang boleh dipakai oleh lelaki.. disebabkan dalam Al-Quran lelaki tidak boleh memakai emas sebagai perhiasan..

Kalau kita tanya 10 orang, "Mengapa anda perlu melabur perak?", anda mungkin akan mendapat 10 jawapan yang berbeza - dan saya jamin kebanyakan mereka yang anda mungkin akan menggeleng kepala atau mengangkat bahu.

Nak tahu kelebihan melabur Perak pada hari ini, jom kita lihat graf di bawah.. Yang turut saya ambil dari laman web Kitco.com


Harga Perak melambung naik sehingga 797.6% berbanding harga Perak yang hanya naik 492.36%..

Kebanyakan pelabur tidak memahami motivasi untuk menyimpan perak... Tetapi mereka telah didahkan cara untuk melabur emas.. Pada masa yang sama, pelabur juga tak boleh tutup sebelah mata apabila melihat kenaikan harga perak sejak akhir-akhir ini yang menakjubkan.

Sejak 6 bulan lepas, harga perak telah melonjak lebih dari 40 peratus, dan banyak penganalisis pasaran menjangka harga yang lebih tinggi untuk akhir tahun ini. Berikut adalah SEBAB UTAMA mengapa anda harus mempertimbangkan untuk memasukkan bullion perak di dalam portfolio pelaburan anda.

1) Inflasi:
Perak melindungi kuasa pembelian anda ketika krisis kewangan. Katakan sebagai contoh, anda membeli satu auns perak berjenama Morgan dengan harga RM150, dan anda sembunyikan bullion perak itu di bawah katil anda selama enam bulan. Jika nilai dolar susut sebanyak 50 peratus selepas enam bulan, sudah tentu anda boleh menjual bullion perak tersebut dengan harga RM300. Nilai Morgan bar anda tidak semestinya berubah, tetapi kuasa membeli anda sememangnya sudah meningkat. Oleh kerana bullion perak adalah terhad kuantitinya di dalam dunia ini, pelaburan anda bertindak sebagai "Penyimpan Nilai". Pelaburan yang menyimpan nilai akan melindungi aset anda yang lain (hartanah, perniagaan) terhadap mata wang kertas yang cepat susut nilai.

2) Kegunaan Perak dalam Perindustrian:
44% dari Perak yang dilombong digunakan untuk perindustrian di seluruh dunia. Oleh kerana hasil lombongan perak yang memasuki pasaran setiap tahun adalah terhad, peningkatan permintaan pelabur untuk bullion pelaburan boleh menyebabkan harga meningkat dengan pesat. Lama-kelamaan, permintaan industri juga menjejaskan bekalan global. Kegunaan perak sangat meluas di dalam peralatan elektronik, perubatan dan sanitasi. Oleh kerana manusia mengambil jalan mudah untuk membuang kebanyakan bahan elektronik terpakai, logam perak yang terkandung di dalam bahan elektronik tersebut terbiar terbuang di tapak pelupusan sampah di mana ia akan kehilangan yang selama-lamanya.

3) Kemunculan China dan India. Pembangunan kelas pertengahan di China dan India telah membawa kepada peningkatan permintaan pelabur untuk bullion perak. Oleh kerana kos memulakan pelaburan emas sangat tinggi, pelabur baru di negara China lebih cenderung untuk menyimpan perak dan bukannya emas. Ini kerana, mereka mencari cara untuk melindungi aset dan harta mereka terhadap inflasi berleluasa. China mengimport 3500 tan perak pada tahun 2010, walhal pada tahun 2005, China mengeksport 3000 tan perak. Apa yang rakyat China tahu yang kita tak tahu? Sekarang ini bukan Amerika sahaja yang menentukan harga pasaran perak - terutama sekali apabila kerajaan di seluruh dunia sedang bergelut dengan kadar inflasi.


Antara persoalan yang mungkin timbul apabila nak memulakan pelaburan Perak

1. Nak beli kat mana?
Dengan kuantiti yang kecil, bullion perak boleh dibeli di Group Facebook "Silver Lot Shop"
Ia juga boleh dibeli authorised dealer Pamp dan agen Public Silver

2. Nak jual balik kat mana?
Jika anda membeli pada agen Public Silver, anda boleh menjualkan silver bar kembali kepada agen tersebut.
Secara alternatif, anda boleh jual balik kepada kenalan anda atau iklankan di Group Facebook "Silver Lot Shop" kerana ramai peminat silver berurusniaga di situ

3. Untung ke simpan silver?
Harga Silver telah meningkat 8x ganda sejak 2002 dan lebih 120% dalam tempoh satu tahun (2010-2011)

4. Berapa harga silver sekarang?
Harga silver berubah dari masa ke semasa. Anda boleh periksa harga silver di nubex.com.my atau http://www.kitcosilver.com/

5. Brand/jenis keluaran mana yang bagus??
Jenama premium rendah : Morgan, Silvertowne, Sunshine, Pamp Suisse 1 kg (amat bagus untuk permulaan)
Jenama premium tinggi : Silver Eagle, Maple Leaf, Philharmonics (amat bagus untuk long term)

6. Apa itu bullion?
Bullion ialah terma yang bermaksud silver bar atau silver syiling

7. Kenapa harga silver bar atau coin bukan pada spot price?
Ini kerana kos tempaan yang perlu diambil kira untuk mendapat produk bullion itu sendiri. Perbezaan harga bullion dan harga spot dinamakan premium

8. Betul ke silver boleh naik sampai USD200/oz?
Pada bull market 1960-1980, silver meningkat 50x ganda
Pada 2002 - 2011, harga silver telah meningkat kepada 8x ganda (harga semasa dalam lingkungan $42)
Harga silver ada 5x ganda ruang untuk naik. Jadi 42 x 5 adalah lebih kurang $220

9. Kenapa % kenaikan harga silver lagi tinggi berbanding emas?
Oleh kerana permintaan pelaburan DAN perindustrian sangat tinggi untuk silver, kenaikannya memang melambangkan permintaan
Emas hanya bergantung kepada permintaan pelaburan & barang kemas sahaja. Ia akan naik 'slow & steady' tetapi kemungkinan besar akan naik lebih rendah peratusan berbanding silver

10. Berapa lama saya patut pegang silver sebelum dijual semula?
Silver adalah pelaburan jangka panjang. Pastikan anda menyimpan SEKURANG-KURANGNYA 6 bulan sebelum menjual semula untuk mendapat keuntungan yang memuaskan

Sekadar satu perkongsian daripada saya yang mungkin dapat memberi manfaat kepada kita semua..


Admin blog
  http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

  Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Read more...

Thursday, August 4, 2011

Blogger terkenal dapat RM5,241.97 dari Nuffnang pada bulan ini..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Selamat berpuasa diucapkan buat umat islam yang sedang menunaikan rukun Islam ke tiga.. Semoga amal ibadah kita pada bulan ini diterima olehNYA..

Nampak menarik tajuk entri saya pada kali ini.. Satu pendapatan yang agak besar di perolehi oleh seorang blogger terkenal pada bulan ini.. hanya melalui penulisan blog..

RM5,241.97 merupakan satu nilai yang besar.. Hampir dua kali ganda gaji saya.. huhuhu.. Itulah realiti.. Pendapatan yang diperolehi oleh Cik Epal pada bulan ini melalui pengiklanan Nuffnang.. 


Tahniah diucapkan kepada Cik Epal.. Murah rezeki pada bulan Ramadhan ini.. Nampak gayanya besar duit raya yang Cik Epal perolehi pada kali ini dari pihak Nuffnang..

Jangan lupa bersedekah atau belanja kawan-kawan makan.. supaya Cik Epal dapat lebih murah rezeki pada masa akan datang.. Amin..

Blog sembang Hari2 tak seglamour blog Cik Epal.. Dapatlah juga income dari Nuffnang.. Tetapi terlalu kecil nilainya.. Mungkin belum sampai masanya untuk saya meraih pendapatan seperti Cik Epal..

Ialah nak update blog pun tak berkesempatan.. Salah satu tips untuk menjana pendapatan dengan nuffnang adalah kena rajin update blog..

Jadi bagi sesiapa yang berminat untuk menjadi blogger berjaya macam Cik Epal, Ben Ashaari, Hanis Zalikha, Red Mummy dan sebagainya.. Kenalah rajin-rajinkan diri buat entri sekurang-kurangnya 3 entri seminggu..

Bagi anda yang masih bujang, kurang komitmen bersama keluarga mungkin boleh meluangkan banyak masa untuk menulis blog..

Orang dah kahwin macam saya ni, nak aktif menulis blog kena curi-curi masa semasa di rumah.. Itu sebab kadang ada entri terbaru.. dan kadang tu sampai sebulan tak ada sebarang entri...

Nak buat macamana dua orang anak saya (Adam dan Haikal) sangat berminat dengan komputer.. Bila ada sahaja komputer yang dipasang, mereka berebut nak main game dan surve internet.. tengok cerita kartun..

Jadi kita sebagai orang tua kenalah beralah.. Untuk mengelakkan anak-anak dari terlalu asyik mengadap komputer, kita sendiri pun tak usah lah mengadap komputer.. Jadi saya hanya berpeluang mengadap komputer tatkala anak-anak sedang tidur..

Walaubagaimanapun, kepada rakan-rakan blogger lain saya mengucapkan selamat berjaya meraih pendapatan yang baik dari Nuffnang..

Admin blog

Anda Juga Mungkin Meminati:

Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Dapatkan Artikel Percuma melalui Email

Arkib Blog Sembang Hari2..