Monday, February 28, 2011

Harga Minyak Ron 95 kekal.. Syukur Alhamdulillah..

Syukur Alhamdulillah...

Kerajaan mengekalkan harga minyak Ron 95 walaupun harga minyak dunia meningkat ekoran pergolakan di beberapa negara di Asia Barat dan Afrika Utara.

Bernafas lega kita semua sebagai rakyat Malaysia.. Dan diharapkan ianya berlanjutan sampai bila-bila..

Itu harapan kita lah.. Tapi kita sendiri tidak dapat nak menjangka apa yang bakal dihadapi pada masa akan datang.. Dengan kenaikan harga minyak dunia yang berlaku sekarang ni pun telah menyebabkan pihak kerajaan terpaksa menanggung subsidi sebanyak RM10.3 billion.. Banyak tu..

Sementara kerajaan mampu nak tanggung subsidi ni mungkin kita boleh bernafas lega. Tapi sampai bila kerajaan mampu menanggung subsidi ini. lambat laun mungkin pihak kerajaan terpaksa melepaskan juga subsidi ini sedikit demi sedikit untuk ditanggung oleh rakyat..

Jadi sebagai rakyat, kita perlu cuba memahami situasi sebenar yang berlaku tentang kenaikan harga minyak ini.. Walaupun sememangnya diakui kita berasa tidak selesa dengan situasi kos peningkatan sara hidup yang membelenggu kita akibat kesan kenaikan harga minyak.. Tapi sebagai seorang yang berfikiran rasional, kita harus bersabar.. Mungkin ada hikmah disebaliknya..

Untuk maklumat lanjut anda boleh membaca kenyataan Datuk Seri Ismail Sabri dalam laman web utusan seperti berikut:

Namun subsidi ini tidak melibatkan RON 97 kerana ia berdasarkan harga minyak semasa
Kerajaan mengekalkan harga semasa bagi RON 95 pada RM1.90 dan diesel pada RM1.80 meskipun harga minyak dunia semakin meningkat, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, hari ini.


Subsidi 10.3 bilion itu termasuk petroleum, RON 95, diesel, gas LPG, gula, beras dan minyak masak. - Bernama

Sumber:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0224&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_08.htm&arc=hive

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Minyak Oh Minyak..
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Aplikasi f-Commerce Di Facebook

Dunia teknologi dan teknologi maklumat semakin pantas berkembang.. Kalau sebelum ini kita biasa mendengar cerita pasal e-commerce..Tapi pada kali ini dah aplikasi baru dalam teknologi maklumat dikenali sebagai f-commerce..

 
Saya rasa f-commerce ini dah agak lama juga digunakan oleh beberapa individu atau syarikat untuk memasarkan perniagaan mereka.. Tapi baru hai ini saya tahu manalah rupanya yang dikatakan sebagai f-commerce ini.. setelah mengunjungi laman web seorang usahawan internet yang bernama Syed Shazni..

 
Rupa-rupanya f-commerce ini lebih kurang macam e-commerce juga.. Memasarkan barangan jualan di internet.. Cuma e-commerce memasarkan barangan jualan di laman-laman web.. Tapi f-commerce memasarkan barangan di laman web sosial yang begitu di sukai ramai iaitu facebook..

Sebenarnya pengguna facebook sekarang ni dah mencecah 600 juta orang (596,372,920 orang). Ini telah menjadikan facebook sebuah laman web yang cukup berpengaruh. Sebanyak 927,469 website di-'link'-kan dengan facebook. Untuk maklumat lanjut tentang statistik ini anda boleh klik di sini

Apakah ilmu yang menarik terdapat di laman web ini?
  • Mengetahui apakah manfaat yang anda akan perolehi dengan f-commerce
  • Bagaimana untuk memulakan f-commerce
  • Bagaimana untuk mendapatkan produk atau servis tanpa modal
  • Bagaimana menguruskan f-commerce
  • Bagaimana untuk 'leverage'
  • Pemasaran f-commerce
  • Mengekalkan pergerakan dan momentum f-commerce anda
  • Memberikan anda keyakinan dan keberanian berniaga secara online

 Jadi sekiranya anda yang berminat nak tahu lebih lanjut tentang f-commerce, boleh lah layari laman web tersebut.

  


 

 

Admin blog
 
Anda Juga Mungkin Meminati:

Read more...

Sunday, February 27, 2011

Chef Wan dah jadi Datuk.. Kini baru ku tahu..

Semalam saya beli majalah mingguan wanita disebabkan terkejut tengok anak perempuan tunggal Chef Wan iaitu Serina dan suaminya Gavin yang dah dapat cahayamata..

Sebenarnya saya dah jarang mengikuti bidang hiburan ini.. Tengok tv pun kalau ada rezeki masa tengok berita ada hiburan, maka dapatlah saya tengok.. Maklumlah biasanya siaran tv di monopoli oleh 2 orang hero saya yang nak tengok kartun.. ;)

Cerita pasal perkahwinan anak Cef Wan pun baru saya tahu minggu lepas.. Itupun setelah menonton satu dokumentari di channel Astro 703. tertengok disebabkan isteri saya meminati bidang masakan.. ;)

Dokumentari tersebut memang saya suka.. kalau diberi peluang untuk saya menilai, saya akan beri 5/5.. Tajuk dokumentari tersebut adalah "One Night: A Malaysia Wedding"

Dokumentari tersebut berkisarkan tentang majlis perkahwinan Serina (anak Chef Wan) dengan pasangannya Gavin.. Tapi yang jadi hero dalam dokumentari tersebut bukan pasangan pengantin tetapi Cheff Wan sendiri.. Dokumentari ini dihasilkan dalam bahasa Inggeris, dan pastinya ia akan ditonton oleh semua penduduk dunia.. Nampak gayanya semakin popular lah Chef Wan lepas ni..

Sedikit Latar Belakang tentang Chef Wan yang saya tahu..

Chef Wan atau nama penuhnya Redzuan Bin Ismail dilahirkan di Singapura pada tahun 1958. Beliau memperolehi ijazah sebagai tukang masak profesional dan pengurusan hotel daripada Akademi Kulinari California, Amerika Syarikat dan juga memperolehi Diploma daripada Ritz Hotel yang terletak di Paris, Perancis..

Saya pernah mendengar cerita bahawa Chef Wan juga pernah memperolehi Ijazah perakaunan, dan meninggalkan ijazah tersebut semata-mata mahu menjadi tukang masak profesional.. Betul atau tidak saya tidak tahu.. ;).. kalau ada sesiapa yang tahu, boleh lah 'share' dengan menulis komen di bawah entri ini..

Beliau (Chef wan) mahu menjadi Chef disebabkan mahu menggembirakan orang lain melalui masakan.. Beliau berpandangan, makanan mampu membuatkan seseorang bahagia.. Dan beliau percaya, sesuatu masalah akan kelihatan besar jika perut kita kosong..

Disebabkan itu selain menjadi Chef, Chef Wan juga sebenarnya seorang selebriti, penulis, dan juga seorang motivator.. memang mantap..

Patutlah, majlis perkahwinan anak perempuan tunggal beliau di dokumentasikan.. Rupanya Chef Wan ini bukan sahaja terkenal di Malaysia.. Malah terdapat juga masyarakat luar negara yang mengenali beliau.. Buktinya semasa majlis perkahwinan Serina..

Majlis ini bukan sahaja dikunjungi oleh Msyarakat Malaysia, sebaliknya ada kenalan dari luar negara selain daripada keluarga pengantin lelaki juga turut menghadiri majlis ini..

Berbalik semula kepada Dokumentari "One Night: A Malaysia Wedding"..

Dokumen tersebut mengisahkan seorang ayah yang begitu sibuk menguruskan majlis perkahwinan anak beliau.. Banyak perkara yang dilakukan oleh Chef Wan seperti menempah kad jemputan, menghantar kad jemputan, menempah pakaian pengantin, menempah pelamin, dan sebagainya..

Paling menarik sekali Chef Wan sememangnya seorang yang agak cerewat dan teliti.. Sehinggakan "Design" baju perkahwinan pengantin pun beliau yang tentukan..

Ini belum lagi tentang urusan di dapur.. Walaupun terdapat puluhan Chef yang menyediakan makanan sempena majlis tersebut.. Tetapi urusan penyediaan makanan tersebut di pantau oleh Chef Wan sendiri.. Naik berpeluh ketua Chef dibuatnya.. Manakan tidak, ada sahaja komen daripada Chef Wan tentang rasa makanan yang telah disiapkan sebagai percubaan sebelum majlis sebenar berlangsung..

Jadi masa majlis perkahinan tersebut berlangsung, Cheff Wan selaku tuan rumah kelihatan begitu sibuk.. Sekejap melayan tetamu, sekejap mengirakan hal pengantin.. dan ada kalanya curi-curi masa ke dapur memantau masakan yang disediakan oleh puluhan Chef.. Dah ada puluhan Chef yang membantu majlis tersebut pun, masih kena pantau lagi.. hehehe..

Mak datuk sampai begitu sibuk dan teliti sekali ayah pengantin perempuan ini.. Memang wajar majlis perkahwinan ini didokumentarikan..  Ini kerana Chef Wan adalah seorang Super Dad.. Syabas Chef Wan.. Rasa bangga juga saya menonoton dokumentari tersebut.. Ini disebabkan beliau boleh membawa identiti masyarakat Malaysia ke seluruh pelusuk dunia..

Berbalik kepada tajuk asal entri ini..



Sebenarnya saya ingat Serina ni baru berkahwin.. Disebabkan saya baru tahu minggu lepas, apabila secara tak sengaja menonton dokumentari tersebut.. Kemudian bila saya lalu dekat kedai buku, saya tengok gambar pada muka hadapan majalah MW ada gambar beliau bersama suami dan seorang baby..

Masa tu saya ingat, baby tersebut merupakan anak orang lain.. Disebabkan tajuk pada muka hadapan MW tersebut adalah "Serina & Gavin idam lima cahaya mata"..

Tapi bila dibaca isi kandungannya barulah saya tahu anak tersebut merupakan anak paangan ini.. Serina telah selamat melahirkan anak lelaki yang comel bernama Tristan Tareef O'luanaigh pada 13 September 2010..

Dah lama dah rupanya.. Memang ketinggalan betul saya.. hehehe..

Jadi pada kesempatan ini saya ucapkan tahniah buat pasangan Serina dan Gavin di atas kelahiran anak sulung mereka.. Tidak lupa juga saya ingin mengucapkan tahniah kepada Chef Wan di atas kelahiran cucu sulung beliau..


Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Lagi-Lagi Cerita Pasal Emas

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Semalam saya ada membeli majalah mingguan wanita edisi terbaru (25 Februari - 3 Mac 2011)..

Seperti biasa ruangan yang saya suka baca adalah ruangan mengurus kewangan yang ditulis oleh saudara Sunthara Segar.. Untuk makluman anda, saudara Sunthara ini juga merupakan seorang blogger dan juga seorang penceramah dan penulis buku-buku tentang pengurusan kewangan..

Artikel yang beliau tulis pada minggu ini di majalah MW adalah tentang ilmu dalam pelaburan emas.. Menarik untuk dibaca.. Kalau nak tahu lebih lanjut, sila dapatkan majalah tersebut.. Harga dekat Mukah agak mahal berbanding di semenanjung.. Dekat semenanjung harga majalah MW adalah RM3.30, tetapi dekat Mukah harga MW adalah RM5.50

Tapi disebabkan saya dan isteri memang minat membaca majalah ini, kami beli juga walaupun harganya mahal RM2.20.. huhuhu..

Berbalik kembali kepada artikel tenteng pelaburan emas yang ditulis oleh saudara Sunthara bertajuk "Jangan Jadi Pelabur Pak Turut"

Beliau menyarankan kita supaya menjadi seorang pelabur yang berilmu.. Jangan jadi pelabur pak turut semata-mata.. Orang melabur, kita pun ikut melabur.. Tapi orang yang ada ilmu tahu bagaimana cara untuk mengembangkan pelaburan, tetapi bagi yang tidak berilmu cuma menunggu dan terus menunggu nilai emas naik tanpa berbuat apa-apa..

Sebenarnya dalam pelaburan emas sama juga seperti bidang pelaburan yang lain.. Ada masanya harga emas naik, dan ada masanya harga emas turun.. Kalau tak percaya cuba layari internet dan tengok graf harga emas terkini..

Pada bulan Disember 2010 harga emas naik, kemudian harga emas turun pada Januari 2011.. Dan turun lagi menjelang sambutan tahun baru China.. Dan selepas itu, harga emas dijangka akan naik semula..

Ayah mertua saya pernah bertanyakan kepada seorang tokey emas China yang dah berniaga emas semenjak isteri saya belum lahir lagi.. Kira-kira 30 tahun tokey ini dah terlibat dalam urusan jual beli emas.. Lama tu..

Beliau memberi tahu, satu masa nanti apabila harga emas telah mencecah RM 200/gram.. harga emas akan jatuh agak teruk sehingga berada pada harga sekitar RM100.. Itu menurut analsis yang beliau lakukan setelah berkecimpung dalam pelaburan emas..

Tapi masanya pun kita tak tahu bila.. Dan disebalik kata-kata beliau ada juga perkara yang menggembirakan kita iaitu harga emas akan naik dahulu sehingga RM200/gram sebelum jatuh.. Jadi sebelum sampai masa tersebut lebih baik kita mula melabur emas.. Sekarang...

Jadi nak melabur ini perlua ada ilmu dan strategi.. Kita perlu belajar untuk memenfaatkan setiap situasi.. Contohnya semasa harga emas turun, ada strategi yang perlu dilaksanakan oleh pelabur-pelabur emas untuk mengaut keuntungan..Begitu juga halnya, bila harga emas naik..

Sebenarnya selain melabur emas fizikal kita juga boleh membuat pelaburan emas dalam keadaan yang lebih selamat iaitu dengan membuka Akaun Simpanan Pelaburan Emas.. Melalui akaun Simpanan pelaburan emas kita tidak perlu menyimpan emas sendiri, tidak memerlukan modal yang besar, dan selamat dari risiko emas hilang seperti tercicir atau dicuri orang.

Sebelum membuka Akaun Simpanan Pelaburan emas terdapat beberapa perkara yang seorang pelabur perlu tahu seperti:
  1. Bagaimana hendak membuka akaun pelaburan emas?
  2. Bank mana yang tawarkan belian pada harga tertinggi dan jual pada harga yang lebih rendah?
  3. Bagaimana mahu menjana untung ketika harga emas sedang jatuh?
Sebenarnya terdapat beberapa laman web yang dapat memberi panduan kepada kita untuk memaksimumkan keuntungan dalam pelaburan emas..

Sekiranya anda benar-benar serius ingin melabur emas, saya sarankan anda layari laman-laman web berikut untuk mendapatkan sumber maklumat tetang bidang pelaburan ini:-
  1. Bagaimana untuk Melabur dalam Akaun Pelaburan Emas (Klik Di Sini)
  2. Bagaimana untuk memaksimumkan Pelaburan Emas (Klik Di Sini)
  3. Buku-buku rujukan tentang pelabuarn (Klik Di Sini)


 Semoga anda berjaya membuat keuntungan dalam apa juga bidang pelaburan yang diceburi melalui ilmu yang anda perolehi daripada pakar-pakar pelaburan..

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Saturday, February 26, 2011

Negeri Perak akan melancarkan Dinar Emas dan Dirham Perak pada hari Isnin ini

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Pada hari Khamis malam jumaat baru-baru ini saya dan isteri berkesempatan untuk menonton "channel" Astro Awani..

Terdapat satu topik menarik yang dibincangkan oleh saudara Suhaimi dan para tetamu jemputan iaitu Datuk Hj. Rais Hussin Hj Mohamed Ariff (Pengerusi Eksekutif Goldnet), Prof. Dr. Ahmed Kameel Mydin Meera (Pengarah Goldnet) dan Asad Sultan (Pengarah Goldnet)..

Tajuk yang dibincangkan pada episod kali ini adalah "Emas Dan Perak Sebagai Instrumen Simpanan Dan Pelaburan".. Dalam masa yang sama para tetamu jemputan juga turut memperomosikan produk terbaru mereka iaitu Dinar Emas dan Dirham Perak yang akan dilancarkan oleh negeri Perak pada hari Isnin ini (28 Februari 2011)..

Ini bermakna negeri Perak menjadi negeri kedua selepas Kelantan yang memperkenalkan emas dan Perak untuk simpanan dan pelaburan.. Syukur teman jadi orang Perak.. dapat tumpang nama negeri jadilah.. hehehe..

Seperti yang kita semua sedia maklum, emas merupakan satu bentuk pelaburan yang sangat menguntungkan pada hari ini.. Kalau takut nak menceburkan diri dalam pelaburan hartanah, lebih baik kita melabur dalam emas..

Malah jurulatih jutawan Malaysia, iaitu saudara Azizi Ali sendiri menyarankan kepada rakan-rakan IM (Internet marketing) supaya membuat pelaburan dalam emas.

Dalam tempoh 5 tahun kebelakangan ini, pelaburan emas telah memberi keuntungan purata 50% setahun.. Ini merupakan satu berita baik bagi mereka yang sedang tercari-cari peluang pelaburan yang dapat memberikan pulangan yang tinggi..

Dalam sesi perbincangan di antara Saudara Suhaimi dan para tetamu jemputan, terdapat banyak penjelasan tentang betapa pentingnya kita melabur ke atas emas pada hari ini..

Antara isi kandungan yang menarik adalah emas dapat menggambarkan nilai sebenar kekayaan dan kemewahan.. Ianya tidak boleh dimanipulasikan seperti nilai wang kertas yang boleh jatuh pada bila-bila masa disebabkan kesan inflasi dan ekonomi global..

Jadi saranan saya kepada anda semua, marilah kita mula mengumpul duit untuk mendapatkan Dinar emas dan Dirham Perak yang akan dilancarkan oleh kerajaan negeri Perak pada hari Isnin nanti..

Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Friday, February 25, 2011

Pak Ya Home Stay, Alkisahnya...

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera

Pada entri kali ini saya ingin berkongsikan sedikit kisah tentang asal-usul bagaimana bermulanya kami menceburkan diri dalam bisnes kecil-kecilan Pak Ya Home Stay..

Pak Ya Home Stay sebenarnya merupakan rumah yang saya dan isteri beli untuk didiami seandainya dapat berpindah ke Politeknik Ungku Omar, Ipoh Perak..

Disebabkan itu pada setiap kali borang permohonan pindah keluar, pilihan pertama yang kami pilih adalah PUO.. Sebenarnya kami telah dinasihatkan berkali-kali oleh rakan-rakan lain supaya jangan sesekali memilih PUO kerana kebarangkalian untuk dapat berpindah ke sana adalah terlalu tipis..

Dan betullah seperti apa yang dikata.. Padan muka kami sampai sekarang tak dapat berpindah.. hehehe..

Jadi disebabkan nekad untuk berpindah ke perak, kami telah melengkapkan semua peralatan rumah.. Pendek kata kalau kami dapat berpindah, boleh terus mendiami rumah tersebut..

Tapi apakan daya, impian kami tidak menjadi kenyataan.. Apa nak buat, dah bukan rezeki kami..

Disebabkan kami tidak dapat berpindah, ayah mertua saya menyarankan supaya menjadikan rumah tersebut sebagai Home stay.. Kalau nak disewakan, takut rosak rumah tu.. Maklumlah, barang semua dah lengkap..

Ayah mertua saya menyatakan yang beliau sendiri sudi untuk menguruskan rumah tersebut.. Cuma apa yang saya perlu buat adalah mengiklankan rumah tersebut di internet.. Syukur alhamdulillah, bagai orang mengantuk disorong bantal.. Saya terus bersetuju dengan cadangan ayah mertua saya..

Jadi bermula dari detik tersebut, Pak Ya Home Stay pun memulakan operasinya.... Untuk maklumat lanjut tentang Pak Ya Home Stay, anda boleh klik di sini

Saya ingat lagi pesanan seorang rakan saya.. Sebenarnya dalam hidup ini, Allah lebih mengetahui segalanya.. Contohnya seperti perkara yang sedang kami alami.. Kami rasa sangat kecewa disebabkan tidak dapat berpindah pada awalnya..

Tetapi bila difikirkan balik, rupanya ada hikmah disebaliknya.. Disebabkan tidak dapat berpindah, saya telah mendapat satu ilmu baru iaitu pelaburan dalam bidang hartanah secara tidak langsung.. Syukur Alhamdulillah.. Ilmu ini ada saya kongsikan dalam ebook terbaru saya..

Jika anda belum mendapatkan ebook tersebut, sila dapatkannya secara percuma dengan klik pada gambar hadiah yang terdapat di akhir entri ini..

Sepanjang berkecimpung dalam bisnes home stay ini, memang diakui ada beberapa permasalahan yang kami hadapi.. kata orang semua bisnes ada permasalahannya.. Dari pada permasalahan yang dihadapi akan menjadikan kita lebih matang..

Antara permasalahan yang pernah kami hadapi adalah:-

1) Hanya ada satu Home Stay..

Permasalahan pertama yang saya hadapi adalah disebabkan saya hanya mempunyai satu Home stay.. Pak Ya Home Stay biasanya dikunjungi oleh pelajar atau graduan Universiti Teknologi Petronas (UTP) dan UiTM.. Jadi sekiranya ada sesuatu event besar di kedua-dua universiti ini, maka banyak panggilan telefon yang ayah mertua saya terima.. Disebabkan itu, ada juga bercadang nak buat Home Stay kedua sekiranya ada rezeki satu hari nanti..

2) Pelanggan membatalkan tempahan pada saat-saat akhir

Ini masalah besar yang kami hadapi.. Untuk pengetahuan anda, kami tidak mengenakan sebarang deposit untuk menempah pak Ya Home Stay.. Kami akan "reserve" home stay kepada pemanggil pertama yang membuat tempahan.. Jadi jika ada 10 orang yang membuat panggilan, kami terpaksa menolak tempahan 9 pemanggilseterusnya.. Cuba bayangkan betapa kecewanya kami, apabila di saat-saat akhir pelanggan tersebut membatalkan tempahan mereka... 

3) Pelanggan hendak menyewa hampir seminggu dan akan membayar dengan cek..


Kami pernah berhadapan dengan situasi ini.. Seorang kontraktor ingin menyewa Pak Ya Home Stay selama 5 hari dan ingin membayar dengan cek.. Pada ketika itu, ayah mertua tidak bersetuju dengan cara bayaran tersebut.. Disebabkan takut mendapat cek tendang..

Setakat ini, 3 sahaja permasalahan yang pernah kami hadapai sepanjang mengendalikan Pak Ya Home Stay..

Mungkin anda juga seorang pelabur hartanah.. jadi mungkin kita boleh bersama-sama berkongsi pengalaman dalam pelaburan hartanah..

Sebenarnya ramai guru yang sudi berkongsi dalam pelaburan hartanah ini.. Guru yang paling bayak mencurahkan ilmu tentulah tak lain dan tak bukan adalah Jurulatih Jutawan Malaysia iaitu saudara Azizi Ali.. Pada hari ini beliau telah mempunyai aset pelaburan hartanah bernilai RM 5 juta..

Rahsia kejayaan beliau adalah, kita perlu banyak membaca untuk mendapatkan ilmu dalam bidang pelaburan.. Sekiranya anda ingin mendapatkan nasihat beliau dalam bidang pelaburan hartanah, saya syorkan anda layari laman web beliau dengan Klik Di Sini

Disamping itu, jangan lupa untuk mendapatkan hadiah yang saya sediakan kepada anda.. Untuk mendapatkan hadiah tersebut klik pada banner hadiah di bawah:-



Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Mungkinkah Ini Penamatnya..


Pagi tadi sambil mengemas meja dan fail-fail lama terjumpa sijil-sijil yang mampu menggamit nostalgia kisah suka duka saya sebagai seorang pemain catur..

Bukan senang untuk menjadi seorang pemain catur yang berjaya.. Saya mula menceburkan diri dalam bidang permainan catur ini semenjak umur 11 tahun.. masa tue saya berjaya menjadi johan pertandingan catur untuk sukan asrama SKPPU, Kampung Gajah, Perak.. Dan seterusnya saya berjaya menjadi johan pertandingan catur peringkat Daerah Perak tengah.. Sebenarnya saya sendiri pun macam tak percaya masa tu saya boleh menang semua game.. hehehe..

Bermula daripada detik itu, catur menjadikan permainan utama yang saya minati selain beberapa sukan dan permainan yang lain.. Saya sukan permainan ini disebabkan kita adalah raja atau manager terhadap sebuah organisasi.. Kita mengawal kesemua operasi organisasi.. Kiranya merasa jadi boslah... hehehe..

Saya bergiat aktif dan tak aktif dalam permainan catur ini kira-kira 15 tahun.. Fuh! lama juga rupanya...

Pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih buat sahabat saya Marzuki dan Shuib kerana telah memberi perangsang dan dorongan untuk saya bergiat aktif dalam permainan ini.. (Tanpa dorongan korang mungkin sukan ini telah terkubur dari hidup saya suatu masa dahulu..)

Banyak suka duka, rintangan dan halangan yang kami tempuhi bersama semata-mata untuk menyertai beberapa kejohanan catur.. Bila diingat-ingatkan balik rasa seronok melalui pengalaman tersebut.. hehehe..

Tapi itu semua cerita lama.. Sebenarnya kalau ada kesempatan untuk menyertai mana-mana pertandingan, memang saya nak turut serta.. Lebih-lebih lagi pertandingan di peringkat antarabangsa yang diadakan di Malaysia..

Gambarajah sijil di bawah merupakan pertandingan terakhir peringkat antarabangsa yang saya sertai..

World Inter-Varsity Chess Championship 2004

Setelah bekerja di Mukah Sarawak, saya dah tidak berkesempatan untuk menyertai mana-mana pertandingan.. ialah nak pergi ke semenanjung bukannya dekat.. Kos perjalanan pun sekurang-kurangnya habis juga seribu ringgit..

Memang tidak berbaloi.. Jadi sehingga hari ini pejam celik, pejam celik dah hampir 7 tahun saya tidak menyertai kejohanan catur yang sebenar..

Main sekadar suka-suka kadang tu adalah.. Tapi dia punya 'fill' tak sama dengan bermain semasa pertandingan.. ;)

Sekarang ini kalau orang tanya saya pasal "opening".. saya tahu sebut jer.. Nama-nama "opening" yang saya masih ingat lagi adalah France, King Indian, Queen Indian, English, Duth, Benoni, Nimzo-Indian dan Scillian Dragon..

Tapi kalau orang suruh saya tunjukkan pergerakan untuk opening-opening yang saya sebutkan diatas.. Minta maaf saya memang dah tak ingat...

Bila difikirkan balik... Mungkinkah World Intervarsity Chess Championship pada tahun 2004 tersebut merupakan penamat "Career" saya dalam permainan catur... Mungkin Ya dan mungkin tidak.. Hanya Allah sahaja yang tahu....


Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/


Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Hadiah Khas Untuk 1000 orang terawal

Assalamualaikum w.b.t Dan Salam Sejahtera..

Lama sunguuh rasanya tak berkesempatan hendak menulis blog.. Maklumlah ini merupakan kerja sampingan saya, jadi saya tak berkesempatan untuk meluangkan masa yang bayak..

Tapi pagi tadi saya ada menerima satu berita gembira melalui email.. Dalam email tersebut memaklumkan bahawa syarikat Semerbak Industries dengan bermurah hati nak bagi hadiah kepada 1000 orang yang terawal.. Macam menarik jer bunyinya..

Ini merupakan sebagai strategi promosi yang dibuat oleh syarikat Semerbak Industries yang akan melancarkan satu produk wangian yang unik dikenali sebagai CarSemerbak. Jadi, disebabkan teruja dengan hadiah ini, saya pun nak kongsi sedikit maklumat berkenaan dengan promosi yang sedang dibuat..

CarSemerbak merupakan sejenis pewangi kereta unik yang terdiri daripada 4 jenis wangian untuk memberikan wangian semerbak di setiap inci kereta anda untuk kesegaran berpanjangan sehingga 45 hari!


Seperti yang anda tahu bahawa pewangi kereta digunakan untuk menghilangkan bau-bau hapak yang terkumpul di dalam kereta kesan daripada penggunaan alat penyaman udara (air-conditioner) dan juga bau-bau yang tidak disenangi yang datang dari barang-barang pasar, buah-buahan seperti durian serta makanan-makanan lain yang dibawa masuk ke dalam kereta..

Dengan pewangi kereta CarSemerbak, anda hanya perlu menyangkut botol wangian pilihan anda di batang lampu signal atau batang wiper dan masih mampu mengeluarkan wangian yang kuat.

Tapi bagaimana pewangi kereta CarSemerbak mampu bertahan sehingga 45 hari penggunaan?
Nak cerita panjang-panjang pun tak larat.. jadi kalau nak tahu lebih lanjut saya syorkan anda dapatkan informasi selanjutnya dengan klik di Sini
Dalam promosi ini juga anda boleh mendapatkan hadiah daripada syarikat ini dengan klik disini

Hadiah ini diberikan KHAS untuk 1000 orang terawal yang bertuah. Selain itu, yang menariknya anda juga akan dibayar RM0.30 sen bagi setiap rakan yang anda perkenalkan untuk mendapatkan hadiah ini.



Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Saturday, February 19, 2011

Tips menghilangkan Perasaan Malu Untuk Berniaga..

Assalamualaikum w.b.t Dan Salam Sejahtera..

Pada kali ini saya ingin berkongsikan sedikit tips untuk menghilangkan perasaan malu untuk berniaga.. Dengan tips yang saya kongsikan ini diharap dapat "mengubati" penyakit malu tersebut..

Seperti yang kita semua sedia maklum 9/10 rezeki adalah datangnya daripada perniagaan.. Disebabkan itu Rasululullah s.a.w sendiri turut menjalankan perniagaan sebagai sumber rezeki.. Jadi berniaga merupakan satu jenis pekerjaan yang sangat baik.. Dan ianya sangat digalakkan..

Tapi tidak semua orang mampu berniaga.. Ini kerana terdapat beberapa persediaan yang perlu dilakukan sebelum mula berniaga.. Antara persediaan paling penting untuk memulakan perniagaan adalah pengetahuan dan modal..

Nak memulakan perniagaan kita perlu tabah dan sabar.. Macam-macam perkara yang bakal kita hadapi apabila menceburkan diri dalam perniagaan seperti rugi, barang tak laku, tak dapat pusing balik modal dan sebagainya..

Tanpa kesabaran yang tinggi boleh menyebabkan perniagaan kita "gulung tikar".. Kita lihat contoh bagaimana Rasulullah S.A.W boleh berjaya dalam bidang perniagaan yang diceburi.. Rasulullah mempunyai sifat-sifat terpuji seperti penyabar, jujur dan amanah.. Sifat-sifat ini amat diperlukan oleh seorang peniaga untuk berjaya di dalam perniagaan mereka..

Berbalik kepada tajuk utama Entri ini iaitu tips menghilangkan perasaan malu untuk berniaga..

Perasaan malu untuk berniaga sememangnya wujud dalam diri kebanyakan orang termasuk juga saya.. (Sebenarnya sampai sekarang pun saya masih malu-malu untuk berniaga).. Terutamanya apabila saya mula menjual Kain Lampin Bayi (CD)

Pelbagai persepsi negatif yang bermain di minda saya untuk mula menjual CD.. Ialah saya seorang lelaki hendak menjual barang-barang kegunaan bayi yang lebih digemari oleh kaum wanita.. Tapi disebabkan saya berpandangan barang tersebut dapat memberi faedah kepada pemakainya, maka saya teruskan juga "hasrat murni" untuk menjual CD tersebut
Jadi pada permulaannya saya cuba menggunakan cara berniaga tanpa bersemuka dengan rakan-rakan saya untuk menghilangkan perasaan tersebut.. Dan di sini saya akan kongsikan cara tersebut..

Pertama sekali kita perlu mengenal pasti apa yang menyebabkan kita berasa malu untuk berniaga.
Biasanya kita malu untuk memberitahu secara bersemuka kepada rakan atau orang ramai tentang barangan yang kita jual.. Kiranya malu untuk membuat promosi..

Jadi cara mudah untuk mengurangkan perasaan malu kita adalah dengan mengiklankan barangan tersebut di internet. Beri sebanyak mungkin informasi tentang barangan yang kita jual.. Sebagai permulaan mungkin kita boleh menggunakan blog percuma untuk tujuan pengiklanan tersebut..

Kemudian letakkan URL blog kita di laman web sosial seperti facebook, twitter, my space dan sebagainya..

Setelah itu, kita perlu rajin-rajin bersosial dengan rakan-rakan kita di laman web tersebut.. Sekali sekala, update blog kita dan masukkan update terbaru tersebut di wall facebook kita..Dengan cara ini Lambat laun pasti ada rakan-rakan kita yang "terperasan" kita ada menjalankan satu perniagaan dan mereka akan bertanyakan tentang barangan tersebut kepada kita..

Pada masa tersebut secara tidak langsung kita "didesak" oleh pelanggan kita untuk memasarkan perniagaan kita.. Ini sesuatu yang menarik, kerana kita diberi peluang untuk menceritakan perniagaan kita kepada orang yang berminat.. Kita akan rasa lebih yakin untuk menceritakan barangan yang kita jual kepada pelanggan yang berminat berbanding kita mempromosikan barangan tersebut kepada mereka yang belum tentu meminati barangan tersebut..

Ianya merupakan dua situasi yang berbeza.. Bila pelanggan sendiri yang berminat untuk bertanya, ianya merupakan satu isyarat yang terbaik kepada kita yang menunjukkan barangan jualan kita mempunyai tarikan di hati pelanggan..

Jadi secara tidak langsung, bila perkara ini kerap berlaku kepada kita ianya akan dapat melatih kita untuk mengurangkan perasaan malu tersebut..

Saya rasa setakat itu sahaja perkongsian saya pada kali ini.. Diharap tips yang diberikan ini akan dapat membakar semangat anda untuk memulakan perniagaan.. Terutamanya bagi anda yang pemalu seperti saya..

Salam kejayaan dari saya untuk anda semua..



Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Hadiah Istimewa Khas Untukmu...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Terlebih dahulu saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pengunjung dan follower blog ini.. Anda begitu berharga buat diri saya.. tanpa anda siapalah saya.. Tanpa pembaca siapalah penulis.. Tanpa pengunjung tiada maknanya saya menjadi blogger..

Atas penghargaan ini, saya ingin berkongsikan beberapa berita gembira kepada anda semua.. Berita gembira yang pertama adalah Entri yang saya tulis pada kali ini merupakan entri yang ke 48 bagi tahun 2011..

Ini merupakan berita gembira buat saya kerana dalam kesibukan kerja dan urusan keluarga, akhirnya saya berjaya juga menulis entri yang ke 48 pada bulan Februari.. Sedangkan pada tahun 2010, saya hanya mampu menghasilkan 48 entri sahaja..;)

Berita gembira lain yang ingin saya kongsikan adalah blog ini telah dikunjungi lebih 10,000 kali dan juga mempunyai lebih 200 follower.. Walaupun nak dikirakan 200 follower tidaklah sebanyak mana.. Tetapi, bagi blog yang tak secantik blog orang lain, saya rasa sudah cukup gembira.. Terima kasih kepada anda yang sudi menjadi follower blog saya..

Saya masih ingat lagi pesan Dato' Dr. Fadzilah Kamsah dalam salah satu ceramahnya berjudul Petua/Tips menghilangkan perasaan Bosan Di Tempat Kerja..

Beliau menyarankan supaya kita menghadiahkan sesuatu kepada diri kita sekiranya kita berpuas hati dengan kerja yang kita lakukan.. Antara hadiah yang boleh diberikan kepada diri sendiri adalah buku, ebook, Pen, Pakaian, minyak wangi, Peralatan sukan dan sebagainya..

Sebenarnya saya suka menghadiahkan buku dan ebook kepada diri saya sendiri atas setiap kejayaan yang saya kecapi.. Tapi masalahnya dah banyak "hadiah" buku yang saya ada.. Dan ada diantaranya tak sempat pun saya nak baca..

Jadi disebabkan itu, saya berhasrat untuk menghadiahkan 6 buah ebook kepada pengunjung blog saya sebagai satu perkongsian ilmu untuk menggalakkan orang ramai supaya minat membaca..
 

 
Salah satu daripada ebook  tersebut merupakan hasil penulisan saya yang kedua.. Pada awalnya saya ingin menjadikan ebook ini sebagai bonus dalam penjualan ebook saya suatu hari nanti.. Tapi di atas kekangan masa, saya sendiri pun tak pasti bila masa yang sesuai untuk saya menjual ebook sendiri yang dapat memuaskan hati pembaca saya..

Jadi daripada ilmu yang saya tulis disimpan begitu lama tanpa dibaca, lebih baik saya hadiahkan kepada pengunjung-pengunjung blog saya.. Anda boleh memuat turun ebook saya dan juga ebook usahawan internet yang lain dengan klik pada mana-mana gambar atau tulisan yang terdapat di bawah:-

  

 

 
 
 
 
 
 
 

 
Selain daripada ebook, saya juga turut mengadakan "Contest Pengunjung Paling aktif Setiap Minggu" Cara untuk menyertai Contest ini mudah sahaja. Anda hanya perlu:
  1. Menjadi Follower blog sembang hari2
  2. Menulis ID Follower dan Url blog anda di bahagian komen entri ini
  3. Meletakkan banner berserta URL entri ini di bahagian side bar blog anda..
  4. Rajin-rajin menulis komen di blog sembang hari2..
  5. Pemenang akan dipilih berdasarkan komen terbanyak yang ditulis di mana-mana entri yang terdapat di blog ini oleh pengunjung pada minggu tersebut (Dikira bermula pada pukul 1 pagi Isnin sehingga pukul 12.00 malam Ahad)
  6. Sekiranya anda merupakan penulis komen terbanyak tetapi anda tidak melaksanakan syarat nombor 1 sehingga nombor 3, hadiah akan diberikan kepada penulis komen kedua terbanyak
Hadiah untuk pemenang mingguan adalah wang tunai RM10.. Walaupun hadiah yang diberikan tak seberapa, tetapi kalau dikumpul RM10 seminggu, lambat laun jadi bayak juga..

Contest ini bukan bertujuan untuk mencari trafik semata-mata.. Tetapi ianya juga untuk menarik orang ramai supaya minat membaca.. Jadi kalau niat kita betul insya Allah, kita juga akan mendapat keuntungan di akhirat selain daripada keuntungan di dunia..
 
 
Nota : Sekiranya anda mendapat manfaat dengan membaca ebook-ebook yang saya hadiahkan diharap sudi follow blog saya dan tinggalkan komen yang membina. Komen anda amat diperlukan untuk memberi semangat kepada saya untuk terus menulis pada masa akan datang. Melalui komen anda juga secara tidak langsung akan dapat merangsang orang ramai untuk turut membaca..

 


 

 
Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

 
Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)

Read more...

Tuesday, February 15, 2011

Tak sempat nak tengok perarakan.. Jadi..

Hari ini saya bercadang untuk membawa isteri dan anak-anak untuk menyaksikan perarakan Maulidur Rasul peringkat daerah Mukah..

Tapi apakan daya, anak-anak saya bangun pada pukul 10.30 pagi..Jadi setelah selesai mandi dan bersiap-siap jam menunjukkan pukul 11.00 pagi..

Dah sah.. Tak dapat nak tengok perarakan.. Namun begitu hajat untuk keluar ke Pekan Mukah tetap di teruskan.. Maka kami pun jalan-jalan sambil tangkap gambar..

Boleh cuba-cuba guna kamera baru ni.. Sambil rehatkan minda bersama anak-anak..

Udang-udang galah yang dijual di Pasar Mukah..


Payak (Udang biasa) yang turut dijual.. 

Siet (Ulat sagu) yang masih hidup dijual secara peket..
Siet yang dijadikan Key Chain untuk dijual sebagai cenderamata
Umai.. Ikan yang dimakan mentah-mentah.. dimasak dengan perahan limau..


Ikan Pirang untuk dibuat Umai..

Ikan Popot yang segar untuk dibuat Umai..

Umai yang telah siap sedia untuk dijual..


Masjid Setia Raja

Pemandangan di Mukah..

Hotel Raja kayu..

Masjid Setia Raja dari satu sudut yang lain..



Gelagat Adam dan Haikal di KFC..

Walaubagaimanapun syukur Alhamdulillah kerana di beri kesempatan untuk saya turut bersama bersembahyang secara berjemaah pada waktu Maghrib dan Isyak di Pusat Islam sambil mendengar ceramah yang disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Mohd Noor Zaidi  tentang riwayat hidup nabi Muhammad S.A.W.


Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/


Anda Juga Mungkin Meminati:

Selamat Menyambut Maulidur Rasul
Pemandangan Pasar Mukah Di Waktu Petang
Ikan Fresh dan Murah
Umai Power  Abang Shahdan
Bila Twin Otter nak bertukar kepada MasWing?
Pengangkutan ke Mukah Sarawak
Mukah-Dalat-Sibu-KL-Ipoh (bahagian 1)
Mukah-Dalat-Sibu-KL-Ipoh (bahagian 2)

Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Read more...

Litar Lumba baru Di buka Di F1 C-3.4


Assalamulaikum dan Slam Sejahtera..

Di sini ada pengumuman penting..

Sebuah Litar Lumba baru telah dibuka di Mukah..
Tempatnya di F1C-3.4, Kuartes Politeknik Mukah.. Alamak ini rumah saya..


Litar Luma Di F1 C-3.4

"Litar Lumba" ini dibuka secara tertutup untuk anak-anak saya sahaja... hehehe..

Maaf bergurau jer..
Sebenarnya entri kali ini untuk menceritakan salah satu daripada aktiviti-aktiviti yang 2 orang hero saya lakukan di rumah..

Aktiviti utama mereka sudah pastinya bermain bola sepak..


Antara koleksi bola yang dimiliki oleh Haikal dan Adam

Sememangnya mencabar dan sangat menyeronokkan membesarkan 2 orang anak lelaki.. Bila nak bermain cari ayah.. Bila nak tidur cari emak.. Tapi anak sulung saya banyak bersama saya semasa berjaga dan sewaktu hendak tidur.. ;)

Haikal (anak sulung saya) cukup meminati bole sepak sejak kecil lagi.. Masa beliau kecil, saya boleh buka "Channel" bola sepak di ASTRO.. Sebab beliau juga turut berminat nak tengok..
Sekiranya anda berminat untuk menonton video haikal bermain bola semasa beliau masih belum pandai berjalan, anda boleh klik pada pautan di bawah..
Baby Main Bola

Itu semua cerita dahulu.. Sekarang ni walaupun haikal masih meminati bola sepak, tapi beliau dah tak suka untuk menonton permainan bola sepak.. Setiap kali buka TV, beliau asyik nak tengok kartun dan Ultraman.. Naik pening kami dibuatnya hari-hari menonton cerita kegemaran kanak-kanak ;)

Pada kesempatan ini, saya ingin memohon ribuan ampun maaf dekat jiran bawah aras rumah saya yang baik hati.. iaitu Pasangan Hilmi dan Fauziah bersama anak mereka Isya, yang mungkin terganggu dengan bunyi-bunyian disebabkan "keaktifan" anak-anak saya di rumah.. Minta maaf sangat2 yer..
Semoga anda juga turut bergembira bersama insan-insan yang anda sayangi.. ;)

Doa Mempertahankan Diri, Keluarga Dan Harta
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Dengan nama Allah aku mempertahankan diri dan agamaku, hartaku dan anakku.
Dengan nama Allah aku mempertahankan semua apa yang telah diberikan tuhan kepadaku.
Ya Allah Tuhanku yang tidak ada sekutukan dengan suatu apa sahaja.
Allah maha besar, maha mulia dan lebih berkuasa dari sesuatu yang aku takuti


Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1432 Hijrah..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1432 Hijrah buat semua umat Islam di bandar Mukah, seluruh Sarawak, seluruh Malaysia dan juga seluruh Dunia..

Untuk makluman anda semua Maulidur Rasul merupakan sambutan umat Islam terhadap satu peristiwa penting dalam sejarah Islam iaitu tarikh kelahiran junjungan besar nabi Muhammad S.A.W..

Sempena maulidur rasul ini, mari lah kita luangkan masa sejenak untuk berselawat ke atas junjungan nabi Muhammad S.A.W.. Sebenarnya nak berselawat tidaklah susah.. Sambil membuat kerja pun kita boleh berselawat.. Sambil menulis blog pun kita boleh berselawat ;).. Nak lagi mudah selepas sembahyang, ambil masa beberapa minit untuk berselawat..

Malam tadi alhamdulillah dilapangkan masa oleh Allah S.W.T untuk saya menjejakkan kaki ke Pusat Islam PMU bagi mendengar ceramah yang disampaikan oleh Ustaz bertajuk "Mencuri dalam Sembahyang"

Saya suka isi kandungan ceramah ini disebabkan ianya memberi teguran kepada kita supaya lebih berhati-hati semasa sembahyang.. Pastikan kita melaksanakan dengan betul kesemua 13 rukun Solat..
Sebagai rukun Islam ke 2 dan juga tiang agama, solat merupakan satu perkara yang wajib dilakukan dan amalannya akan dihisab oleh Allah S.W.T semasa di akhirat nanti..

Sekiranya kita tidak melaksanakan solat dengan betul (mencuri dalam sembahyang), nabi Muhammad S.A.W tidak akan mengaku kita sebagai umatnya.. Masya Allah.. Jika ini berlaku, dengan siapa kita nak minta pertolongan semasa di hisab nanti..

Jadi sebagai renungan buat kita semua, mari kita bersama-sama menjaga dan memperbaiki solat kita supaya sentiasa mendapat keredhaan Allah S.W.T di dunia dan akhirat..

Dalam zaman IT ini, laman web facebook juga dapat memainkan peranan penting dalam mengajak orang ramai ke arah kebaikan.. Baru-baru ini di wall paper akaun Facebook saya telah di tag oleh JK Pusat Islam untuk memaklumkan aktiviti yang diadakan oleh mereka sempena sambutan Maulidur Rasul..


Akaun facebook Saya di Tag oleh AJK Pusat Islam PMU

Maklumat yang ingin disampaikan sempena Sambutan maulidur Rasul..

Terima kasih di atas informasi yang diberikan.. Insya Allah jika diberi kelapangan masa, saya akan turut serta dalam aktiviti-aktiviti yang diadakan..

Saya masih teringat lagi semasa mula-mula bertugas di PMU pada tahun 2006.. Masa tu pelajar dan staf tidak ramai.. Jadi semasa sambutan Maulidur Rasul peringkat Mukah Sarawak, kami semua dikehendaki menyertai Perarakan Maulidur Rasul yang diadakan di sekitar bandar Mukah..

Bila teringat balik.. Seronok masa tu.. Dalam cuaca yang panas kami Berarak (berjalan kaki) di sekitar bandar Mukah.. Masa tu tengah "excited" untuk mengenali Mukah.. hehehe.. Tapi dah lama tak turut serta dalam perarakan seumpama ini.. Ternyata kontinjen perarakan PMU saban tahun semakin baik.. Kami pernah memenangi kategori kontinjen terbaik.. Diharapkan kontinjen PMU dapat meneruskan kecemerlangan mereka pada perarakan tahun ini.. cayok, cayok..

Untuk makluman anda semua selain menyertai perarakan di bandar Mukah.. Terdapat beberapa aktiviti lain yang dianjurkan oleh Pusat Islam PMU sempena sambutan Maulidur Rasul ini. Berikut merupakan senarai aktiviti yang dianjurkan:-

PROGRAM MINGGU MAULIDUR RASUL 1432 HIJRAH
PERINGKAT POLITEKNIK MUKAH SARAWAK 2011


Perarakan Maulidur Rasul (14 ha’drah, 10 AJk, 31pelajar)
Hari: Selasa
Masa: 7.00pagi-11.00 pagiTarikh: 15/2/11Tempat: Bandar Mukah

Pertandingan Mewarna Kanak-Kanak (TERBUKA KEPADA ANAK STAFF)
Hari: Selasa
Masa: 10.30am-12.30tgh
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Pusat Islam

SUKANEKA (TERBUKA KEPADA PELAJAR PMU MUSLIM) (1 kumpulan-10 orang)
Hari: Selasa
Masa 9.00am-12.30tgh
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Pusat Islam

Pertandingan Memasak (Kari Ayam)(5 kumpulan)(TERTUTUP)
Hari: Selasa
Masa: 1.30pm-4.00pm
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Pusat Islam

Gotong Royong (Memasak+mengemas Pusat Islam)(TERBUKA)
Hari: Selasa
Masa: 1.30pm-4.00pm
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Sekitar Pusat Islam

Pertandingan Membaca Ayat Lazim (kanak-kanak, Anak2 staf)(TERBUKA)
Hari: Selasa
Masa: 4.30pm-5.30pm
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Pusat Islam

Ceramah “Qudwah Muslim Cemerlang”(TERBUKA)
Hari: Selasa
Masa: 8.00pm-8.30pm
Tarikh: 15/2/11
Tempat: Pusat Islam

Pertandingan Membuat Sepanduk (TERBUKA KEPADA SEMUA)
Hari: Rabu
Masa: 5.30pm-10.30pm
Tarikh: 16/2/11
Tempat: Pusat Islam

Pertandingan “Muslim Design Wallpaper” (TERBUKA KEPADA SEMUA)
Hari: Rabu
Masa: 5.30pm-10.30pm
Tarikh: 16/2/11
Tempat: Pusat Islam

Bacaan Yassin
Hari: Khamis
Masa: 7.00pm-8.00pm
Tarikh: 17/2/11
Tempat: Pusat Islam

Tayangan Video Sempena Maulidur Rasul (Lion Of The Desert)
Hari: Khamis
Masa: 8.00pm-9.30pm
Tarikh: 17/2/11
Tempat: Pusat Islam

Pendaftaran Peserta Nasyid (ANTARA JABATAN- 1 JABATAN 1 WAKIL)
Hari: Jumaat
Masa: 3.00 ptg
Tarikh: 18/2/11
Tempat: Dewan Kuliah Utama (DKU)

Pertandingan Nyasid Antara Jabatan
Hari: Sabtu
Masa: 7.00 pagi
Tarikh: 19/2/11
Tempat: Dewan Kuliah Utama(DKU)

Majlis Penutupan
Hari: Sabtu
Masa: 3ptg
Tarikh: 19/2/11
Tempat: Dewan Kuliah Utama (DKU)

Memang banyak aktiviti yang dianjurkan oleh Pusat Islam PMU sempena sambutan Maulidur Rasul.. Semoga mereka dapat menganjurkan kesemua program ini dengan jayanya..

So sekarang, bagaimana pula dengan sambutan Maulidur Rasul di tempat anda.. Mungkin kita boleh bersama-sama berkongsi-kongsi peristiwa sambutan Maulidur Rasul di tempat masing-masing..

Doa Memohon Disampaikan Salam Kepada nabi Muhammad S.A.W
Dengan Nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasih
Ya Allah, Tuhan Yang menghalalkan dan mengharamkan,Tuhan pemelihara masy'aril haram,
tuhan pemilik baitillahil haram, rukun Yamani dan Makam Ibrahim,
Sampaikanlah salam kami kepada Nabi Muhammad s.a.w

Doa semoga Dapat Berziarah ke Makam Rasulullah S.A.W
Dengan Nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasih
Ya Allah, semoga engkau limpahkan ke sejahteraan atas penghulu kami nabi Muhammad S.A.W. dan para keluarganya.
Ya Allah, semoga kiranya engkau beri aku rezeki yang cukup sehingga aku dapat berziarah ke makam Rasulullah S.A.W di dunia ini, dan mendapat syafa'atnya di akhirat nanti..


P/s: Jangan lupa juga untuk menyedekahkan Al Fatihah buat junjungan besar nabi Muhammad S.A.W


Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul
Read more...

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Dapatkan Artikel Percuma melalui Email

Arkib Blog Sembang Hari2..