Saturday, July 30, 2011

Tahniah kepada 13,000 GSTT yang berjaya diserap sebagai guru..

kali Sembang2

Tahniah diucapkan kepada 13,000 Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) kerana diserap sebagai guru tetap untuk terus menabur khidmat bakti kepada anak bangsa sebagai seorang pendidik..

Kebanyakan GSTT ini sebenarnya ada kelulusan Ijazah.. Tapi mereka tidak mempunyai kelayakan Ikhtisas yang menjadi syarat utama untuk membolehkan mereka menjadi seorang guru tetap..

Walaubagaimanapun kebanyakan rakan-rakan GSTT yang saya kenali sememangnya pandai mengajar.. Syarat yang ditetapkan oleh pihak kerajaan untuk menyerap mereka menjadi guru tetap setelah berkhidmat lebih daripada 2 tahun adalah wajar..

Bagi pandangan saya.. 2 tahun merupakan satu tempoh yang sesuai untuk seorang GSTT "menghayati' alam pekerjaan sebagai seorang guru.. Dalam tempoh tersebut banyak perkara yang dapat dipelajari oleh seorang GSTT seperti kemahiran P&P dalam kelas, pentadbiran dalam pendidikan, pengurusan pelajar dan sebagainya..

Semoga dengan perlantikan mereka sabagai guru tetap, akan dapat meningkatkan semangat mereka untuk bekerja dengan lebih bermotivasi... Secara tidak langsung diharapkan akan dapat membantu dalam memartabatkan sistem pendidikan di negara kita.. Amin..

Sebenarnya bukan senang nak jadi guru ni.. Banyak cabarannya.. Tugas sebagai guru memerlukan kita berhadapan dengan pelajar, ibu bapa, peralatan dan segenap lapisan masyarakat..

Ada masanya guru disanjung, ada masanya guru dicemuh.. Tugas guru zaman sekarang tak sama dengan tugas guru zaman dahulu.. Pada Zaman dahulu apabila guru merotan pelajar, ibu bapa boleh menerimanya sebagai satu hukuman yang "wajar" dikenakan kepada anak mereka..

Tapi pada zaman sekarang ni, semua guru perlu menggunakan pendekatan lain untuk memperbetulkan kesalahan pelajar-pelajar mereka.. Kalau tersilap langkah kita balik yang akan dipersalahkan, walaupun mungkin tindakan yang kita lakukan betul..  ;)

Sememangnya besar cabaran sebagai seorang guru.. Hanya mereka yang benar-benar sabar, ikhlas dan tabah sahaja yang sanggup menyahut cabaran ini..

Justeru itu, tindakan pihak kerajaan menyerap 13,000 GSTT sebagai guru tetap adalah wajar.. Kerana telah memberi peluang kerjaya ini kepada mereka yang berminat untuk menceburi bidang ini..


Admin blog
http://sembanghari2.blogspot.com/
http://discount-hari2.blogspot.com/

Anda Juga Mungkin Meminati:
Apa akan terjadi jika laman Web Facebook ditutup
Doa Buat Rakan-Rakan Blogger
Dimanakah tempat terbaik untuk membuat Pelaburan
Tips menjana pendapatan dengan Nuffnang
Pemasaran Internet Di Portal Ebay.com dan Lelong.com.my
Readers Digest nak Bagi RM200,000
Kenali Zamri Nanyan Dan Patric Chan
Perbaiki Keadaan Ekonomi Semasa
Gambar Terkini Pak Ya Home Stay
Jualan Murah Baby land Cloth Diapers
Koleksi Bra Untuk Ibu-Ibu Yang Menyusukan Bayi 
Bengkung Moden Dan Set Bertungku Untuk Ibu Lepas Bersalin
Al-Quran Istimewa (15 Dalam 1)
Al-Quran Terjemahan Perkataan + Asbabun Nuzul

No comments:

Post a Comment

Blog Sembang Hari2 di Facebook

Dapatkan Artikel Percuma melalui Email

Arkib Blog Sembang Hari2..